Mlinarić: Miran san luksuz je pravednika

Pin It

Još od logorskih dana malo i slabo spavam.

Posljednjih dana i ono malo sna što sam imao nestalo je. Ustupilo je mjesto pitanjima, zebnjama i nadanjima. Ne zbog izbora i rezultata već zbog straha kako nisam bio dovoljno jasan, kako nisam bio dovoljno glasan....

Previše je toga u igri. Jesam li prenio poruku onih koji danas nisu s nama? Svih ovih godina trudio sam se biti njihov glas u javnosti. Pitao sam se - što bi oni željeli od ove države, kakvu su državu sanjali i kako bi nastupali da su danas s nama?

Imam obvezu ne samo prema onima koji nisu doživjeli slobodnu Hrvatsku i onima koji su pali za nju, već i prema njihovoj djeci koju nisu zapamtili.

Dok se tako grizem jesam li bio dovoljno glasan i jasan prenoseći poruku, pitam se kako spavaju oni koji mogu utjecati na prilike u ovoj zemlji. 

Kako spavate gospodo vi koji ste do sada imali proračune, upravni aparat, pravosudne instrumente i svu snagu ove države u svojim rukama? Zapitate li se ikada - jeste li mogli napraviti više i bolje? Sanjate li ikada one kolone mladih koje su napustile zemlju, ugašene škole, zarasla polja, urušena sela i zapuštenu zemlju? Kakav to čovjek moraš biti da ne osjećaš bilo svoga naroda? Je li vas strah onih koji su pali za ovu zemlju, dođu li vam ikada u san?

Dok sam živ bit ću njihov glas, dok god imam dar govora zazivat ću zemlju koju su oni sanjali.

I ne gospodo, nećete uživati u novcima otetima od ovog naroda, nećete uživati mirovine i povlastice na račun onih koji više nisu s nama. Onih koji su pali za ovu zemlju. Ako ste se ogriješili o ovu zemlju pa taman i grijehom nečinjenja - odgovarat ćete!