Ivan Penava: SDSS nama ne može biti politički partner

Pin It

PENAVA NIJE POVUKAO KAZNENU PRIJAVU PROTIV PLENKOVIĆA

Svi saborski odbori dobili su predsjednike, osim onoga za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Predsjednik Kluba nacionalnih manjina Vladimir Bilek kaže – još se nisu usuglasili o imenu. Iz Domovinskog pokreta poručuju da ostaju pri stajalištu da Pupovac ne može biti predsjednik toga saborskog odbora kao u prethodnom mandatu.

– Vlada funkcionira normalno, predložili smo i prve zakone, Sabor sad ima pauzu. Koliko ja razumijem ovdje je došlo do određene odgode glasanja o imenovanju, ne samo ovog Odbora, nego i nekih drugih. Neki dan je recimo zbog oporbenih nesuglasica bilo glasanje o predsjedniku i potpredsjednicima Sabora, po oporbeni nisu izabrani, nisam primjetio da je bilo nekog posebnog interesa, to su stvari koje će se dogovarati u danima ispred nas, rekao je premijer Andrej Plenković.

– Nema nikakvih trzavica. Što se tiče parlamentarnih većine i Vlade. Ako smo nešto dokazali u proteklih osam godina, to je da znamo koliko nam je važna politička stabilnost, nju ćemo čuvati, sačuvati, rekao je Plenković, prenosi HRT

Na pitanje hoće li HDZ podržati imenovanje Milorada Pupovca, Plenković je rekao da je to dogovor na razini parlamenta.

– Ja se u to nisam miješao, što se dogovori – tako će i biti. Naći će se rješenje, ne sekirajte se za to, poručio je.

Predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na Vukovarskom polumaratonu komentirao je napetosti u vladajućoj koaliciji zbog prijedloga da se za predsjednika tog Odbora izabere čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Penava kaže da nemaju ništa protiv srpske nacionalne manjine, ali imaju protiv SDSS-a. Istodobno naglašava da će se on potruditi da ova vladajuća koalicija traje jako dugo.

– SDSS kao politička stranka, ne srpska nacionalna manjina, nama ne može biti partner. Mi ne možemo biti dio vladajućih, dio nekakvog paketa jer to je jednostavno nama programski neprihvatljivo. Kad spominjem srpsku nacionalnu manjinu, moram reći da je gospodin Predrag Mišić bez problema bio vrlo visoko pozicioniran na našoj listi, a i dalje na njega računamo. Mnogo je takvih članova unutar DP-a koji su predstavnici srpske nacionalne manjine s kojima nemamo problem, ali sa SDSS-om kao političkom strankom – tu se ništa nije promijenilo, rekao je Penava.

– Stvar je što se tiče DP-a vrlo jasna, nismo tajili to, svi su upoznati s tim, to znaju partneri iz HDZ-a. Očekujem od partnera da se sjedne za stol i da se ta situacija na razuman način riješi, dodao je.

– Činjenica je od prvog dana da je ovakva konstelacija većine vlasti koju tvore HDZ i DP s ostalim partnerima od početka dočekana na nož. Ja ću kao predsjednik Domovinskog pokreta i Domovinski pokret učiniti sve da to maksimalno dugo traje kako bismo mi kao suverenistička, konzervativna, hrvatska nacionalna snaga uspjeli provesti što je moguće veći dio svog programa. Jasno mi je da to mnogima u Hrvatskoj smeta, od medija do političkih oponenata, poručio je.

kamenjar.com