Proboj istine iz logora Jasenovac

Pin It

Nakon što su dokazane i javno ukazane netočne informacije na internet stranicama Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, ravnatelj te ustanove dao je ostavku. Mediji su se uglavnom potrudili u prvi plan istaknuti informaciju da je ostavka uslijedila zbog “narasle ekstremno desne atmosfere u društvu”.

Dakle, ravnatelj JUSP Jasenovac koji je održavao laž na službenim stranicama te ustanove i time zloupotrebljavao tu instituciju, sada se prikazuje kao žrtva, a agresorima se prikazuju neki desničarski ekstremisti, čime se dodatno zloupotrebljava ta ista institucija.

Sve se to događa baš sada, nakon izbora, kao dodatno potenciranje prikazivanje te nove “narasle ekstremno desne atmosfere u društvu”. 

Jedan od medija koji je među prvima na ovakav način objavio ovu vijest jesu Novosti Srpskog narodnog vijeća, glasila koje se bogato financira iz proračuna Republike Hrvatske, dakle našim novcima.

Oni imaju direktan interes stvarati ozračje te “narasle ekstremno desne atmosfere u društvu”, jer ih je upravo ta atmosfera očito udaljila od pozicije u kojoj su bili prije izbora, makar formalno. 

Objava Eugena Jakovčića

Ono što je posebno privuklo pažnju u svim tim medijskim objavama jest objava njihovog glasnogovornika gospodina Eugena Jakovčića na njegovom Facebook profilu, a koja je ovdje u cijelosti prenesena u interesu informiranja javnosti.

Svaka rečenica koju je taj čovjek napisao sadrži neku uvredu, manipulaciju, laž ili omalovažavanje osoba i institucija Republike Hrvatske. Svaka rečenica. 

Zato sam u nastavku ispod analizirao svaku pojedinačno s komentarom.

Dakle ovo je izvorna objava gospodina Eugena Jakovčića:

“Ravnatelj JUSP Jasenova podnio ostavku.

I to zbog teksta kojeg je izbacio nekakvi CroFact?!?? iza kojeg stoji memorijalni centar Ante Nazora, najsramotnije pojave u hrvatskoj povijesnoj znanosti od dolaska Hrvata na ove prostore, 

(Hrvatski) Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Hrvatski institut za povijest.

Istraživači spomenute inačice hrvatskog fact-checkinga svojim “otkrićem” ni za zarez ne mijenjaju utvđene činjenice o Jasenovcu, rasne zakone, genocid NDH nad Srbima, protjerivanje Srba.. 

Dovoljno je pročitati von Horstenaua pa da se vidi da su ustaše u zločinima prema Srbima pokazivali zavidnu samoinicijativu. 

U svakoj pristojnoj zemlji bi ovako iznuđena ostavka ravnatelja jedne ovakve institucije bila skandal zbog kojeg bi npr. Nazor i ekipa letili na glavu iz svih prostora onoga što u svom nazivu nosi povijest.”

A ovo su ispod moji komentari na svaku od rečenica:

“I to zbog teksta kojeg je izbacio nekakvi CroFact?!??”

Taj “nekakvi” CroFact je zapravo “CroFacta”, mrežna platforma istoimenoga projekta za provjeru točnosti informacija (fact-checking) u hrvatskom, a i širem medijskom prostoru, koji provodi Leksikografski zavod Miroslav Krleža u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskoga rata.

“iza kojeg stoji memorijalni centar Ante Nazora”

Ne postoji institucija “memorijalni centar Ante Nazora”, već Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskoga rata. A Domovinski rat je onaj rat u kojem smo se mi branili od velikosrpsko jugoslavenske agresije. 

“…Ante Nazora najsramotnije pojave u hrvatskoj povijesnoj znanosti od dolaska Hrvata na ove prostore”

Komentar na ovu izjavu gospodina Eugena Jakovčića o uvaženom gospodinu Anti Nazoru prepuštam čitateljima i nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

Istraživači spomenute inačice hrvatskog fact-checkinga svojim “otkrićem” ni za zarez ne mijenjaju utvrđene činjenice o Jasenovcu, rasne zakone, genocid NDH nad Srbima, protjerivanje Srba..

Istraživači su svojim otkrićem utvrdili LAŽ. Utvrdili su laž!

Istraživači već tri desetljeća utvrđuju velikosrpsko jugoslavenske jasenovačke i ostale laži i pomiču zareze s “utvrđenih činjenica”  velikosrpsko jugoslavenskih “znanstvenih otkrića”.

O zločinima po rasnim ili partijskim zakonima ili onima bez ikakvog zakona vrijedilo bi otvoriti raspravu, kao i o protjerivanju Srba i Hrvata također, pa da se konačno vidi tko je više ubijao i tko je više protjerivao. Da se konačno utvrde činjenice. 

A što se tiče “utvrđene činjenice” o GENOCIDU NDH nad Srbima, ovdje postavljam javno pitanje: gdje, kad i tko je utvrdio kao činjenicu GENOCID NDH nad Srbima? Gdje, kad i tko?

Da nisu možda to utvrdili oni koji tvrde da je RH u Oluji nad Srbima počinila GENOCID? 

Je li i GENOCID RH nad Srbima također već postala “utvrđena činjenica?

Dovoljno je pročitati von Horstenaua pa da se vidi da su ustaše u zločinima prema Srbima pokazivali zavidnu samoinicijativu.

E i? Što se time dokazuje? Samoinicijativa ustaša u zločinima prema Srbima!?

Zar četnici i komunisti u zločinima prema Hrvatima nisu imali zavidnu samoinicijativu? 

Zar nam je za to dokazati potrebna neka knjiga.

U svakoj pristojnoj zemlji bi ovako iznuđena ostavka ravnatelja jedne ovakve institucije bila skandal zbog kojeg bi npr. Nazor i ekipa letili na glavu iz svih prostora onoga što u svom nazivu nosi povijest.

U svakoj pristojnoj zemlji gospodin Eugen Jakovčić bi nakon ovog što je izgovorio o hrvatskim institucijama i hrvatskoj povijesti “letio na glavu iz svih prostora onoga što u svom nazivu nosi povijest”. Odletjeli bi svi oni daleko od proračuna Republike Hrvatske i našeg novca s kojima vrše ovakvu agresiju na zdrav ljudski mozak.

Eto, ovim završavam analizu ove objave.

Upozoravao ravnatelja JUSP Jasenovac upoznali sa spornim sadržajem

Osjetio sam se pozvanim ovo objaviti jer sam jedan od onih koji su ravnatelja JUSP Jasenovac upoznali sa spornim sadržajem na internet stranici te ustanove još prije tri godine.

Osobno sam mu ukazao na sporne navode, preciznije na laži.

Od ravnatelja sam tražio odgovore i argumente za sve napisano, ali ih on nije znao iznijeti. Ovdje citiram svoje riječi upućene ravnatelju u mom zadnjem pismu:

“Imate točno pet uvodnih rečenica na stranici koje opisuju NDH i svih pet vam je znanstveno sporno. Svih pet. Od kojih su tri vrlo ozbiljne laži.

Od ovog trenutka ste vi ili svjesni da je to laž, ili niste svjesni da je to laž.

Ni jedno ni drugo vam ne ide u prilog.”

Dakle, ravnatelj je bio upozoren od mene kao amatera i laika, ali prema mojim saznanjima i od drugih daleko stručnijih i kompetentnijih ljudi. 

Ipak, nije napravio ništa. Štitio je očito i održavao laž. 

A njega sada štiti gospodin Eugen Jakovčić i “ekipa”.

Novim starim lažima. 

I tako.

Rekla bi stara pjesma:

Jaše Eugen na čelu kolone, a za njim Novosti Srpskog narodnog vijeća i sav vasceo velikosrpsko jugoslavenski ugroženi svet. 

Jašu svi, na budžetima država Srbije i Hrvatske.

Dok narodi stenju i odlaze s ovih prostora.

Oni ostaju. 

Bore se do zadnje kapi laži.

narod.hr