U sjeni napada na Bartulicu ostala izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika

Pin It

Spomenici četničko jna bande u Hrvatskoj

U sjeni napada na Domovinski pokret ostala je izmjena Zakona o grobljima koja će donijeti micanje četničkih spomenika. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je konferenciju za novinare o političkim aktualnostima.

Penava je na pressici govorio o koalicijskom sastanku gdje se osvrnuo na na problematiku imenovanje predsjednika saborskog Odbora za nacionalne manjine, ali i na izmjenu Zakona o grobljima koja bi trebala donijeti micanje četničkih spomenika.

Cilj izmjene Zakona o grobljima je micanje četničkih spomenika u RH

S obzirom na izmjene Zakona o grobljima Penava je rekao da je cilj micanje četničkih spomenika s područja Republike Hrvatske.

”To je top tema i ono što najviše bode u oko je mauzolej Vukašinu Šoškočaninu, četničkom vojvodi, koji stoji u Borovu selu”, rekao je Penava. Dodao je i kako treba raščistiti s elementima srpskog sveta i velikosrpske politike koja je u Hrvatskoj ostavila krvavi trag. ”Više od tri desetljeća čekao se Domovinski pokret i partneri da raščiste tu temu”, rekao je Penava.

Tko je bio Šoškočanin i zašto vođa pokolja redarstvenika ima svoj spomenik u Borovu Selu? 

U Hrvatskoj u Borovu još stoji podignut spomenik četničkom komandantu Vukašinu Šoškočaninu, glavnom odgovornom osobom za masakr nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu u svibnju 1991. godine. Šoškočanin je bio vođa oružane pobune u Borovom Selu, zapovjedio je ubojstvo i masakr hrvatskih redarstvenika, a navodno i snajperom ubio policajca Stipana Bošnjaka.

Spomen-ploča Vukašinu Šoškočaninu postavljena je na obiteljskoj grobnici u Borovu. Riječ je o najpoznatijem među tridesetak nadgrobnih spomenika u Hrvatskoj pripadnicima agresorske vojske, među njima i sudionicima zvjerskih zločina nad pripadnicima Hrvatske vojske i civilnim stanovništvom. Upravo taj spomenik nalik mauzoleju koji se nalazi nedaleko od spomenika 12 hrvatskih redarstvenika, posljednje je počivalište zapovjedniku pobunjenih Srba kojeg se smatra odgovornim za mučku likvidaciju hrvatskih redarstvenika.

Osjećaje hrvatskog naroda godinama vrijeđa svojom monumentalnošću i posvetom ”narodnom junaku”, praćenu tekstom:

Tragično preminuo u talasima Dunava u 32. godini života 15.5.1991. – komandant obrane Borova sela ZA NARODNOG JUNAKA Proglašen na velikoj narodnoj skupštini u Belom Manastiru 25.9.1991. I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću i sestre i srpske borce. Moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje.”

Spomenici Belim orlovima i Arkanovcima

U Borovom Selu također se nalazi i spomen ploča Vojislavu Miliću koju su potpisali Beli Orlovi, članu koljačke postrojbe Vojislava Šešelja.

Na njemu doslovno piše:

”Na ovom mestu 2.5.1991. poginuo je Vojislav Milić prva žrtva rata u Borovu. Na koreji kraj Dunava, levo i ulazak je u Borovo selo gde se mutni sastaju oblaci tu padoše krajiški junaci. Živote su dali za slobodu, slobodu srpskome narodu. Slava im čelesi, Beli orlovi ORK, Borovo 1997.”

U Borovom selu postoji i spomenik četničkoj postrojbi Dušan Silni.

Nikola Kajkić uspio je dokazati da su spomenici nezakoniti, no rušenje je spriječila državna inspektorica i SDSS

Nekadašnji policijski inspektor Nikola Kajkić, uspio je dokazati i dokumentirati da su četnički spomenici u Borovu selu nezakonito sagrađeni. On je u veljači 2022. godine zakonskim putem zatražio da se u Borovu Selu uklone spomen obilježja poginulim srpskim dragovoljcima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

No iako je dokazao da su spomenici nezakoniti i da ih treba rušiti, rušenje je spriječila državna inspektorica zajedno s SDSS-ovim načelnikom Zoranom Baćanovićem. Zbog toga ih je Kajkić prijavio USKOK-u. Načelnik općine Borovo selo Zoran Baćanović (SDSS) inače je dao izgraditi spomenike, navodi. Baćanović je inače poznat i po tome što je za VRO OLUJU rekao da je ”OLUJA ZLOČIN KOJI JOŠ TRAJE”.

narod.hr