Desetorici sudaca Ustavnog suda istekao je mandat: Izbor novih odvit će se političkom trgovinom

Pin It

Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, odnosno politički, o njihovom imenovanju presudnu ulogu imaju HDZ i SDP. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav pozvao je nadležna tijela da mu u idućih 30 dana predlože kandidate za izbor deset novih sudaca Ustavnog suda RH.

Desetorici sudaca Ustavnog suda prošli tjedan istekao je mandat, no njihov mandat automatski se produžuje na slijedećih šest mjeseci, ukoliko novi suci nisu još izabrani. Krajnji rok za izbor novih sudaca je sredina prosinca, kazao je Plenković i naglasio kako to nije prioritet te da do tada ima dovoljno vremena. Ustavni suci biraju se dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, odnosno politički, o njihovom imenovanju presudnu ulogu imaju HDZ i SDP. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav pozvao je nadležna tijela da mu u idućih 30 dana predlože kandidate za izbor deset novih sudaca Ustavnog suda RH.

Plenković je na prvom koalicijskom sastanku nove parlamentarne većine govorio o proceduri za izbor ustavnih sudaca. ”U dogovoru s predsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za Ustav, politički sustav i Poslovnik ovoga tjedna će biti održana sjednica. Oni će krenuti s pozivom za nove ustavne suce. Znate i sami da se njima automatski produljuje, odnosno za ovih deset kojima istječe mandat, mandat na šest mjeseci. Tako da će vjerojatno o tome biti glasovano početkom srpnja”, kazao je Plenković.

U prošli petak mandat je završio ustavnim sucima Andreju Abramoviću, Ingrid Antičević Marinović, Snježani Bagić, Branku Brkiću, Mariju Jelušiću, Lovorki Kušan, Josipu Leki, Davorinu Mlakaru, Rajku Mlinariću i Miroslavu Šumanoviću. Uz Šeparovića do listopada 2025. redovni mandat traje Mati Arloviću i Goranu Selanecu.

13 ustavnih sudaca Sabor imenuje dvotrećinskom većinom glasova

O isteku mandata većine ustavnih sudaca Šeparović je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića obavijestio još potkraj prošle godine. No ubrzo je postalo jasno da će se o imena novih sudaca morati usuglasiti u novom sazivu parlamenta.

Ustav propisuje da ukupno 13 ustavnih sudaca Sabor imenuje dvotrećinskom većinom glasova, odnosno dogovorom vladajućih i oporbe, uglavnom dviju najvećih stranaka SDP i HDZ, na način i u postupku propisanom ustavnim zakonom.

”Mandat suca Ustavnog suda traje osam godina, a produljuje se do stupanja na dužnost novog suca u slučaju da do njegova isteka novi sudac nije izabran ili nije stupio na dužnost, a iznimno najdulje do šest mjeseci’‘, stoji u Ustavu.

Tko može biti sudac Ustavnog suda? Biraju se politički..

Sudac Ustavnog suda može biti osoba koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik. I to s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koja se u toj struci stekla znanstvenim ili stručnim radom ili javnim djelovanjem. Osoba koja je stekla doktorat pravnih znanosti može se izabrati za suca Ustavnog suda ako ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Ustavni sudac ne smije biti član nijedne političke stranke niti svojim javnim djelovanjem i postupanjem smije iskazivati osobnu naklonost prema bilo kojoj političkoj stranci. No ipak dio ustavnih sudaca dolazi upravo iz redova političkih stranaka.

Mandat Ustavnog suca traje osam godina, a produžuje se do stupanja na dužnost novog suca u slučaju da do njegova isteka novi sudac nije izabran ili nije stupio na dužnost, a iznimno najdulje do šest mjeseci.

Za izbor sudaca potreban 101 zastupnički glas

Postupak kandidiranja i predlaganja za izbor Hrvatskom saboru provodi odbor nadležan za Ustav koji raspisuje javni poziv, skuplja prijave i obavlja razgovore s onima kojima ispunjavaju uvjete.

Predloženi kandidati trebali bi biti iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti, a mora ih biti više od broja potrebnih ustavnih sudaca koji se u konačnici biraju s najmanje 101 zastupničkim glasom.

Šeparović: ”Neću se kandidirati za novi mandat”

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, koji se neće kandidirati za novi mandat, rekao je za HRT kako nema razloga za zabrinutost te da do ustavne krize neće doći. Ipak, apelira da se proces izbora ustavnih sudaca provede u zakonskom roku.

”Očekujem da će se vjerojatno sad, nakon izbora, raspisati javni poziv i onda na jesen da će se ustavni suci izabrati. Međutim, ja apeliram da se u ustavnom roku, dakle, najduže šest mjeseci, izaberu ustavni suci. Jer bi inače došlo do nezapamćene situacije, do državne i ustavne krize kakva nije zabilježena u modernoj Hrvatskoj. I vjerujem sam da nitko od političke stranke ne želi preuzeti odgovornost za to. Ima dovoljno vremena, mogu se izabrati najbolji suci, oni suci za koje političke stranke trebaju postići konsenzus. Ja neću ići po novi mandat, to bi bio treći mandat, nitko ga do sad nije dobio, pa ja ga sigurno neću tražiti. Meni mandat ističe iduće godine u listopadu, dodao je Šeparović.

Predsjednik Ustavnog suda podsjeća da je još u prosincu predsjednika Sabora upozorio o tome da većini sudaca istječe mandat. No natječaj za izbor novih još nije raspisan.

Koja je zadaća Ustavnog suda?

Ustavni je sud institucija koja bi trebala jamčiti poštovanje i primjenu odredaba Ustava Republike Hrvatske. Zbog toga su nadležnosti Ustavnog suda najveće i najodgovornije suglasnost zakona i propisa sa Ustavom, ocjene ustavnosti zakona i inicijativa. U njegovoj nadležnosti je i praćenje ostvarivanja ustavnosti i izvještavanje Hrvatskog sabora o uočenim neustavnostima te rješavanje sukoba nadležnosti tijela sudbene, zakonodavne i izvršne vlasti. Ustavni sud odlučuje i o odgovornosti predsjednika Republike u skladu s Ustavom, te brojne druge nadležnosti od izuzetne (in)direktne važnosti za svakodnevni život građana Hrvatske.

Ustavni sud trebao bi biti neovisan o tijelima izvršne vlasti, a posebno o Vladi i predsjedniku države. On ne spada u trodiobu vlasti (izvršna, zakonodavna i sudska), te je u praksi ”iznad trodiobe vlasti”!

narod.hr