Voze pijani, tuku ljude....

Pin It

”Ponašanje gradonačelnika Jenkača, u kojem se fizički obračunao s vojnom osobom i nanio mu ozljede, čin je za svaku osudu i tražimo njegovu ostavku na mjesto gradonačelnika Novog Marofa. Smatramo da osoba s takvim ponašanjem ne može predstavljati građane Grada Novog Marofa, tim više što je Jenkač nositelj crnog pojasa u karateu, 3. dan, a kodeks ovog sporta zabranjuje takvo ponašanje.

Progovorili šokirani mještani HDZ-ova nasilnog gradonačelnika: Svi postavljaju jedno pitanje

“On je omiljeni političar u svojoj sredini, prihvaćen je u društvu i među mladima. Svi se pitaju što mu se moralo dogoditi da na taj način prokocka svoj status”, tim riječima naša dobro upućena sugovornica iz Novog Marofa progovara o HDZ-ovom gradonačelniku Siniši Jenkaču koji je preko noći dospio na naslovnice svih medija u zemlji nakon što se saznalo da se posvađao s neimenovanim djelatnikom HV-a kojega je potom i istukao.

Ozlijeđeni se naime javio u varaždinsku Opću bolnicu nakon čega je slučaj prijavio policiji u koju se Jenkač osobno javio i dao vlastiti iskaz.

Što je točno rekao još se uvijek ne zna jer istraga traje. Za to vrijeme Jenkačevi sugrađani su u šoku i svojeg gradonačelnika nazivaju susretljivim i društvenim tipom široke ruke.

Neugodna situacija za Jenkača

Što god da Jenkač bio trenutno ga se sumnjiči za kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju, a priča je kompleksnija utoliko što je gradonačelnik Novog Marofa nositelj crnog pojasa u karateu. Ovaj incident sasvim očekivano izazvao je polemike i na nacionalnoj političkoj razini, odnosno u Saboru gdje su ga osudili oporbeni saborski zastupnici. Potom se osudi priključio HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, odnosno njihov ogranak iz Novog Marofa.

”Ponašanje gradonačelnika Jenkača, u kojem se fizički obračunao s vojnom osobom i nanio mu ozljede, čin je za svaku osudu i tražimo njegovu ostavku na mjesto gradonačelnika Novog Marofa. Smatramo da osoba s takvim ponašanjem ne može predstavljati građane Grada Novog Marofa, tim više što je Jenkač nositelj crnog pojasa u karateu, 3. dan, a kodeks ovog sporta zabranjuje takvo ponašanje. Za kraj, postavljamo pitanje gradonačelniku Jenkaču; u čijem je vlasništvu vozilo s kojim je bio u noćnim satima u Orehovcu”, zapitali su se u lokalnom ogranku Pokreta.

Pitanje je među ostalim i to zbog čega je Jenkač još uvijek član HDZ-a, ali odgovor za sada javnost nije uspjela dobiti, no on mi se mogao kriti u Jenkačevoj popularnosti i utjecaju. On je naime gradonačelnik Novog Marofa još od 2015.godine, a bio je i zastupnik u 10. sazivu Hrvatskog sabora u kojega je ušao preferencijalno sa 14.mjesta na HDZ-ovoj listi, što ide u prilog tezi o njegovoj popularnosti zbog koje je Jenkač u vrlo kratkom roku osvojio simpatije premijera Andreja Plenkovića koji je u njemu vidio jednoga od najznačajnijih političkih igrača za Varaždinsku županiju u kojoj HDZ na parlamentarnim izborima nikada nije niti ostvarivao neki značajniji rezultat, što je Plenković nastojao korigirati.

Dogovor sa županom

Iako na ovim izborima preferencijalno nije uspio dobaciti do Sabora dogovor između varaždinskog župana Anđelka Stričeka i njega bio je da ovaj ostane na poziciju župana te da prve dvije godine umjesto njega u Saboru sjedi načelnik Općine Gornji Kneginec, a da nakon toga druge dvije godine saborskog mandata odradi upravo Jenkač. Što se župana tiče njemu ova nasilna epizoda ne bi trebala predstavljati problem, jer je i sam imao jednu sličnu, međutim upitno je kako će se stranka postaviti prema ovom po njih neugodnom slučaju. Kako za sada stvari stoje Jenkač bi ipak mogao bez većih posljedica prehodati svoju prvu veliku aferu, odnosno incident kojega je i sam potvrdio izražavajući žaljenje radi toga što je sudjelovao u spornom događaju.

”Budući da je istraga u tijeku, ne smijem komentirati i iznositi detalje. Voljan sam dati komentar na cjelokupni događaj kada istraga i cjelokupni proces službeno završe. Tada ću komentirati sve okolnosti događaja”, napisao je u priopćenju gradonačelnik Jenkač koji je svoju poziciju prvi puta preuzeo već spomenute 2015.godine kada je na prijevremenim lokalnim izborima pobijedio kompromitiranog gradonačelnika Darka Hrenića koji je nakon članstva u HNS-u karijeru nastavio u Reformistima na čijem je čelu Radimir Čačić.

Pobjeda Jenkača na tim izborima bila je ujedno i prva velika HDZ-ova pobjeda u Varaždinskoj županiji, nakon čega se Jenkač doista ozbiljno primio posla pa je tako primjerice u njegovom mandatu izgrađena zaobilaznica koja se smatra njegovim najvećim uspjehom budući da je ranije kamionski promet gušio središte grada.

Skromna imovinska kartica

Interesantno je da se Jenkač preferencijalno domogao sabornice unatoč tome što lokalni HDZ-ovci nisu uopće razmatrali mogućnost da se njegovo ime nađe na stranačkim listama, no za njega se osobno založio premijer Plenković što se uspostavilo kao ispravna odluka, jer je na koncu Jenkač dobio više preferencijalnih glasova od župana Stričaka. Zbog rezultata na tim izborima koji je mnoge iznenadio Stričak se uspoređivao s Aleksandrom Makedonskim.

Privatno je gradonačelnik u braku s profesoricom hrvatskog jezika koja od početka ove godine nije zaposlena. Supružnici su i roditelji dvoje djece, a prije nego što je ušao u politiku vodio je vlastitu tvrtku. Karateom se bavio dva desetljeća te bio srebreni na Europskom prvenstvu održanom 2000. godine u Grenobleu. Prema podacima iz imovinske kartice Jenkač je po struci tehničar za računarstvo, a lokalni oponenti zamjerali su mu što nije završio fakultet, no on se na te zamjerke nije previše osvrtao.

Kao gradonačelnik Jenkač zarađuje 2.188 eura, a u Varaždinu posjeduje stan od 66 m2 procijenjen na 132.500 eura. Supruga je vlasnica Peugeotea 2008 iz 2017.godine procijenjenog na 13.000 eura. Ona posjeduje i vlastitu ušteđevinu u iznosu od 6.000 eura, dok njegova ušteđevina iznosi 3.000 eura.

dnevno.hr