S Dekanićem nije kraj problemima

Pin It

Krajnje je vrijeme za ozbiljne čistke po lokalnim HDZ-ovim organizacijama, to je problem kojega premijer Andrej Plenković više ne smije zanemarivati. Tim riječima naši sugovornici iz vukovarsko-srijemskog ogranka vladajuće stranke komentiraju još jednu prometnu nesreću pod utjecajem alkohola čiji je glavni protagonist župan Damir Dekanić koji je tek sada odlučio podnijeti ostavku.

”Da se ranije nije ignorirao slučaj Dekanić mi danas ne bi imali aferu. Plenkovićev problem je to što on igra na dvije strane- na jednoj strani kompletan rad Vlade nosi na svojim plećima jer u ministarskim foteljama ima ljude koji nisu dorasli svojim pozicijama, a na drugoj strani mora voditi računa o stanju o stranci razmatrajući i stanje u lokalnim organizacijama koje vrve dotrajalim kadrovima, ljudima punim afera i sumnjivih poslova.

To jedna osoba unatoč svim sposobnostima koje premijer Plenković pokazuje ipak nije u stanju provesti”, kažu u kritičnom vukovarsko-srijemskom ogranku stranke u kojem strahuju od toga da ni na skorašnjim unutarstranačkim izborima neće doći do značajnijih promjena.

U HDZ-u se zazivaju promjene, ali..

”Plenković već sada najavljuje da će uglavnom kadrovski sve ostati isto. Stječe se dojam da njemu nije u interesu da se stranka osvježi kvalitetnim, sposobnim pa i mladim ljudima bez afera jer s ovakvim kadrovima kakve danas ima oko sebe Plenković na jedan način čuva vlastitu poziciju.

Njemu čini se ne odgovaraju sposobni, da se ne bi pokazalo da su možda sposobniji od njega. Zato stranka robuje istrošenim kadrovima posebice u lokalnim organizacijama, gdje se niti ne možete probiti ako niste kadar nekog većeg igrača- lokalnog šerifa”, smatra se među ovim nezadovoljnim lokalcima.

Sada kada je ‘voda došla do grla’ Plenković je od Dekanića zatražio ostavku, što je on i učinio, ali tek nakon što je načinjena ogromna politička šteta i nacionalnoj, i lokalnoj organizaciji HDZ-a, ali i samom premijeru.

”Plenković je tek nakon ove posljednje prometne nesreće prelomio i kontaktirao Dekanića, a mi se svi pitamo što se čekalo. Svi u stranci znali su da je Dekanić problem. Nama su i prije stizali napuci iz središnjice HDZ-a da se Dekanića marginalizira. Nije pozivan ni na stranačke skupove, dakle Plenković ga je već tada maknuo, ali nije imao hrabrosti obračunati se s njime do kraja jer je čuvao vlast u županiji”, kažu naši sugovornici te dodaju da na lokalnoj razini HDZ-u najveću konkurenciju predstavlja njihov aktualni koalicijski partner Domovinski pokret.

Osjetljiva situacija za Plenkovića

”Za Plenkovića je ovo iznimno osjetljiva situacija. Nas iduće godine svakako očekuju redovni lokalni izbori, a stranka je potpuno obezglavljena u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dekanić sasvim sigurno neće biti kandidat za župana, već će u tu utrku vjerojatno ići vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je nedavno od Marija Banožića preuzeo upravljanje našim županijskim ogrankom, ali mi i tu imamo jedan ogroman apsurd. Bez obzira na sve nesreće i afere koje je prouzročio Dekanić je među lokalnim HDZ-ovcima daleko popularniji od Bosančića.

Njihov utjecaj je gotovo neusporediv, a sada je upitno i koga će Domovinski pokret poslati u utrku za župana na idućim lokalnim izborima”, tvrde naši sugovornici uz napomenu da Dekanić nije član Predsjedništva HDZ-a pa se odluka o njemu donosi u Vukovaru, odnosno u matičnoj županijskoj organizaciji.

Njegovo članstvo u vladajućoj stranci ionako je zamrznuto još nakon prve nesreće temeljem odluke županijskog HDZ-a iz čega proizlazi da on niti nema pravo glasa, niti može biti miran pa se shodno tome niti ne može kandidirati na izborima, barem ne iz HDZ-ovih redova.

”Kakva smo mi apsurdna županija moguće je i da se Dekanić kandidira kao nezavisni pa da takav pobjedi Bosančića”, u šali govore lokalni HDZ-ovci koji su svjesni da im Dekanić svojim aferama nanosi političku štetu zbog čega bi bilo najbolje da se sam povuče što će ovaj za sada vjerojatno i učiniti. S odlaskom Dekanića neće međutim otići i problemi s kojima se HDZ suočava u kompletnoj županiji, ali i u gradskim sredinama.

Upitni lokalni izbori

Ako Bosančić bude kandidat za župana, pitanje je tko će onda biti kandidat za gradonačelnika Vinkovaca, a upitno je i koga će HDZ kandidirati na lokalnim izborima u Vukovaru. Logično je da kandidat na tim izborima bude Nikola Mažar, ali on je na prošlim lokalnim izborima poražen od strane aktualnog gradonačelnika Ivana Penave pa je pitanje hoće li ponovno ići u tu utrku, premda je vidljivo da uživa Plenkovićevo povjerenje te da je postao jedno od zaštitnih lica svoje stranke barem kada su po srijedi medijski nastupi.

”Nove kadrove nismo generirali, a oni koji su postali nacionalno prepoznatljivi to su postigli uglavnom zbog afera”, žale se naši sugovornici. Pri tome vjerojatno aludiraju i na svojeg kolegu Marija Banožića, bivšeg ministra obrane koji je također izdanak ove organizacije vladajuće stranke, a koji se iz politike povukao zbog prometne nesreće sa smrtnim ishodom koju je prouzročio.

No, Banožić se javnosti zamjerio i ranije kako zbog sukoba s predsjednikom Zoranom Milanovićem, tako i zbog svoje gramzljivosti budući da ga se u medijskom prostoru prozivalo nakon što je dobio subvenciju od APN-a, ali i onda kada se govorilo o preuređenju stana kojega je kao dužnosnik koristio tijekom boravka u Zagrebu.

S Dekanićem je pak problem u tome što je stranka uz njega ostala i onda kada je uhićen, no to je tek dio problema koji posljednjih godina razdiru HDZ u ovoj po tu stranku iznimno važnoj županiji u kojoj su odavno poljuljani međuljudski odnosi. ”HDZ je u vukovarskoj županiji podređen interesima pojedinaca, i podijeljen na minimalno dvije struje koje se međusobno bore za prevlast”, tvrde naši sugovornici.

Problemi se gomilaju godinama

Problemi su u ovoj organizaciji zapravo krenuli u proljeće 2020.godine kada je HDZ napustio Penava koji i jest najpopularniji političar u toj županiji. Treba znati da je Penava iz HDZ-a otišao nezadovoljan odnosnom Plenkovićeve Vlade prema Vukovaru, premda se još tada spekuliralo u sukobima HDZ-ovih organizacija u Vukovaru i Vinkovcima.

Brojni HDZ-ovci iz Vinkovaca slavili su Penavim odlazak, ni ne sluteći da će se tek nakon njega u stranci nagomilati mnoštvo novih problema koji su kulminirali u jesen te iste 2020.godine kada su održavani unutarstranački izbori na kojima se u utrci za šefa vukovarsko-srijemskog HDZ-a sukobile dvije struje.

Pobjedu je uz Plenkovićevu potporu odnijela Banožićeva struja, što je rezultiralo porazom aktualnog ministra poljoprivrede Josipa Dabre koji je u to doba obnašao dužnost zamjenika tadašnjeg vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića. Nakon toga Dabro je shvatio da za njega u stranci nema mjesta, i odlučio samostalno nastaviti političku karijeru.

U tom je periodu Dekanić bio tek načelnik Općine Andrijaševci s ambicijom za preuzimanje lokalne županijske organizacije stranke. Nakon jednog razgovora s glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem Dekanić je za razliku od Dabre odustao od svojih ambicija i dao potporu Banožiću, čime je porastao u očima premijera Plenkovića i vodećih ljudi HDZ-a. Kako se Dekanić pristao povući tako je Banožić realizirao svoje obećanje pa je ovaj doista postao HDZ-ov kandidat za župana.

Sukob između Dabre i Banožića u kojega je bila upletena stranačka središnjica rezultirao je tada lančanom reakcijom nekolicine HDZ-ovaca u ovoj županiji, koji su neposredno uoči lokalnih izbora donijeli odluku da u svojim sredinama nastupe kao nezavisni kandidati uz potporu DP-a zbog čega su naravno mahom počeli napuštati HDZ.

Jedan od većih apsurda

Jedan od najapsurdnijih primjera zasigurno je onaj bivšeg šefa Ravnateljstva za robne zalihe Damira Juzbašića koji se upustio u utrku za gradonačelnika Županje ulazeći time u duel s dugogodišnjim gradonačelnikom toga grada Davorom Miličevićem uz kojega su se još tada vezale brojne afere.

Da priča bude do kraja apsurdna Juzbašić je prije toga na stranačkim izborima pobijedio Miličevića u utrci za šefa županjskog HDZ-a, ali je pod pritiskom iz stranačke središnjice podnio ostavku, napustio HDZ i pobijedio na izborima. Međutim i na njegova vrata je u međuvremenu zakucao Uskok pa je optužen kao dionik velike afere u kojoj su pala četiri bivša ministra Darko Horvat, Josip Aladrović, Tomislav Tolušić i SDSS-ov Boris Milošević.

Iz tog perioda krenule su glasine i o tome kako Bosančić nije u idiličnim odnosima ni sa Dekanićem, ni sa Banožićem, odnosno njihovom strujom županijskog ogranka svoje stranke u kojoj je intervenciju imao i Ivan Anušić koji je žestoko kritizirao kolegu Banožića tvrdeći da se ovaj po hitnom postupku mora vratiti u županiju i početi rješavati nagomilane probleme. Banožić mu na te kritike nije ostao dužan već je Anušiću dao do znanja da se bavi svojom županijom i ‘vodi igre u njoj’.

Taj je sukob na koncu barem prividno riješio Plenković koji se priklonio Banožiću, što mu i danas zamjeraju u vukovarsko-srijemskoj organizaciji. ”Banožić je sa svojom ekipom trivijalizirao probleme s odlascima brojnog članstva, a na koncu se na lokalnim izborima u svibnju 2021.godine pokazalo da je Anušić bio u pravu. HDZ je bez vlasti ostao u Vukovaru i Županji. Izgubili smo i u Cerni, Nijemcima, Gunji, Jarmini, Privlaci. Dekanić je pobijedio Dabru, ali dugoročno se to pretvorilo u naš poraz i sramotu”, kaže se među lokalnim HDZ-ovcima.

Dekanić je i ranije imao problema

Inače je Dekanić prije tih lokalnih izbora bio načelnik Općine Andrijaševci, a usporedno s time kao diplomirani inženjer šumarstva bio je zaposlen i u Hrvatskim šumama gdje je uz ostalo bio i voditelj Uprave šume podružnice Vinkovci.

Od tada i kreću prvi Dekanićevi problemi s prometnim nesrećama sa službenim automobilima. On je naime koncem travnja 2019.godine u večernjim satima bio sudionik prometne nesreće u Rokovcima. Tada je vozeći službenu Škodu Karoq u vlasništvu Hrvatskih šuma pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću s automobilom u kojem su se nalazile četiri časne sestre.

Nesreći je kako se tada tvrdilo kumovalo to što je vozačica iz Renaulta đakovačkih registracijskih oznaka nepropisno preko pune crte skretala na kolni prilaz, a unatoč tome što je Dekanić službeni auto vozio pijan, to mu nije previše naštetilo. Upravo suprotno- dvije godine nakon toga ovaj se otac troje djece kandidirao za župana. Prema podacima iz imovinske kartice Dekanić kao župan mjesečno zarađuje 2.665 eura. Supruga je zaposlena u Hrvatskim šumama gdje zarađuje oko 1.920 eura mjesečno.

Pored toga gospođa Dekanić ima i dodatni prihod od iznajmljivanja studio apartmana koji iznosi oko 2.624 eura godišnje. U imovinsku karticu Dekanić je upisao vlasništvo nad polovicom kuće u Rokovcima od 540 m2 koju je procijenio na 46.452 eura, a tu je i stan od 21 m2 u Vinkovcima vrijedan 13.808 eura te stan od 69 m2 u Zagrebu procijenjen na 96.600 eura. Tu je i oranica u Cerni od 750 kvadrata vrijedna 1.990 eura kao i zemljište od 1550 m2 procijenjeno na 2.389 eura.

Plenković je upozoravan

Supruga je pak vlasnica kuće s okućnicom u Rokovcima vrijedne 13.272 eura. Supruga je vlasnica Renaulta Fluence iz 2010.godine vrijednog 3.318 eura, a Dekanić vozi Volkswagen tiguan iz 2018.godine procijenjen na 24.500 eura. Dekanićevo, a po svemu sudeći i Banožićevo vrijeme u politici bliži se kraju. Lokalni kolege pamtit će ih uz ostalo i po sastanku na kojem se Banožić svojedobno pojavio s odlukom da se iz stranke izbaci 200-tinjak članova što je izazvalo burne reakcije uz ostalo i stoga što su sporni članovi optuženi za opstrukcije na lokalnim izborima.

Oni te optuže nisu prihvatili bez reakcije- upravo suprotno, pale su teške riječi, a pobunjenicu su tada vrijeđali Banožića prozivajući ga zbog neiskustva, manjka interesa i političkog sadržaja. ”Mi, obilni mali članovi smo i tada Plenkovića pozivali da se osvijesti i povede računa o onome što se ovdje događa, ali nas na žalost nitko nije želio čuti. Plenković i sada misli da će problem riješiti micanjem Dekanića, baš kao što je nedavno mislio da se problem rješava micanjem Banožića.

To na žalost nije tako, nezadovoljstvo koje ovdje tinja opet će na vidjelo izaći na lokalnim izborima”, zaključuju naši sugovornici podsjećajući na koncu da je izdanak ove organizacije i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja je bila velika Plenkovićeva prijateljica i miljenica.

dnevno.hr