Zadnji komentari

'Susjedi iz pakla': 'Srbube' ili 'Srbi zečevi'

Pin It

Veliki hrvatski književnik Hrvoje Hitrec u najnovijoj kolumni naže istočne susjede naziva susjedima iz pakla.

https://www.hkv.hr/izdvojeno/komentari/hhitrec/42316-h-hitrec-divlje-svinje-sajseri-i-susjedi-iz-pakla.html

Don Anđelko Kaćunko komentira najnoviji tekst Vjekoslava Krsnika:

SRBI NISU DOSADNE BUBE, ALI NISU NI KULTUROLOŠKI ZAPADNJAČKI NAROD

https://www.dragovoljac.com/index.php/politika-i-drustvo/36541-vjekoslav-krsnik-srbi-nisu-dosadne-bube-ali-nisu-ni-kulturoloski-zapadnjacki-narod

Naravno kao i obično taj komentar je kao i mnogi njegovi komentari izuzetno duhovit:

Prof. Pečarić je 'odkrio' "Srbe zečeve", a sada imamo i SRBUBE...

Istina je još 2014, napisao sam knjigu:

1.           J. Pečarić, Hrvatski genocid: Napravili zečeve od Srba, Zagreb, 2014.

Kao da mi don Anđelko kaže da je vrijeme za nastavak, tj. za drugi dio knjige o najvećem genocidu u povijest: PRAVLJENJE ZEČEVA OD LJUDI.

Ali što nam to Krsnik piše:

Prije nekoliko dana predsjednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i ujedno članica Predsjedništva te najstarije ustanove hrvatskoga naroda Slavica Stojan reagirajući na kontinuirano velikosrpsko svojatanje Dubrovnika i njegovog hrvatskog kulturološkog identiteta za srpski narod upotrijebila jednu prispodobu kao konstantu velikosrpske politike prema Hrvatskoj i hrvatskome narodu. 

Uspoređujući Srbe s bubama od kojih se teško osloboditi u kući Slavica Stojan je o Srbima napisala: "To su ljudi iz čijih se objava i izjava prije svega rasaznaje njihov kulturološki i civilizacijski stupanj razvoja. Oni ne odustaju od našeg prostora. Kod njih je sveprisutna neutaživa žeđ za prostorom", pa se na kraju zapitala: "Tko je danas na ovom svijetu od civiliziranih naroda opsjednut grabljenjem prostora". Naravno na ovu izjavu reagirao je sveprisutni velikosrbin zastupnik u Hrvatskome saboru i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Pupovčevo reagiranje na izjavu predsjednice ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku zapravo je priznanje kako Srbi u RH, barem oni koje znaju nazivati 'Pupovčevi Srbi'  također svojataju Dubrovnik i njegov hrvatski kulturološki identitet za srpski narod. Kako je on najvažnija osoba današnjih vlasti možemo se samo zapitati je li to i politika te koalicije.

Bilo kako bilo Krsnik konstatira na kraju svog teksta:

Sa Srbijom treba nastupati s pozicije pobjednika i uvijek imati u vidu karakteristiku koju je o srpskom narodu izrekao francuski predsjednik Jacques Chirac: "Srbi su narod bez zakona i vjere, to je narod razbojnika i terorista." (za ručkom, lipanj 1995., na sastanku šefova vlada EU). To je mnogo oštrije nego što se o njima izjasnila predsjednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Slavica Stojan.

Ja sam odavno pisao o dva velika srpska kompleksa:

1.   Hrvatsko more

2.   Hrvatska kulturna baština

Napisao sam i knjigu:

J. Pečarić, Dubrovnik se brani Bokom, dragovoljac.com, 2022.:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/DUBROVNIK.pdf

Evo i Uvoda te knjige:

U nizu tekstova ukazivao sam na činjenicu koliko je veliki srpski kompleks hrvatske kulturne baštine. Zato je i logičan moj tekst iz 1998. godine DOKLE VELIKOSRPSKA KRAĐA HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE? Jedan naš iseljenik iz Melbournea koji danas nije s nama gosp. Keserović znao mi je tih devedesetih godina reći,: ”Nitko nema što Srbin imade, a imade samo ono što ukrade”

To se oduvijek posebno pokazivalo njihovim svojatanjem Dubrovnika. Još tijekom njihove naci-fašističke agresije na hrvatsku upozoravao sam na činjenici da mi ne trebamo dokazivati kako je Dubrovnik naš već da je ogromna hrvatska kulturna baština u Boki kotorskoj. I danas se spominje da u današnjoj Crnoj Gori 60% spomeničke baštine pripada hrvatskom narodu kojega u toj državi ima manje od 1%. Tako sam i tada govorio da je Crna Gora, koja je tada sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, s kulturnom baštinom tamošnjih Hrvata udvostručila svoju baštinu. A osvajanjem Dubrovnika isto bi učinila i Srbija s tim da je ono udvostručiti vjerojatno treba i povećati.

Zato danas kada u istoj srpskoj politici koju sada nazivaju 'Srpski svet' ponovo Dubrovnik na udaru u ovoj knjizi sam dao izbor tekstova iz mojih knjiga u kojima se spominje Dubrovnik.

Zato je u ovoj knjizi dan izbor tekstova iz mojih knjiga u kojima se govori i o Dubrovniku

Uz ovaj Uvod ide jedan tekst povezan s mojim tadašnjim tvrdnjama čiji naslov je uzet za naslov cijele knjige, kao i tekst Marita Mihovila Letice povodom„ Zakona o Kulturnom nasleđu“ što ga je izglasovala Srbija krajem prošle godine. Primjeren odgovor stigao je i od novog vodstva Matice Hrvatske…

Ima puno tekstova različitih hrvatskih autora o srpsko svojatanju naše kulturne baštine, pa u Prilozima dajem jedan takav tekst koji je napisao dr. sc, Stipe Kutleša.

Završit ću ovaj tekst sa stihovima velikog srpskog pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja koji je 1833.)

napisao svojevrsnu odu Hrvatima Šta se čuje?: 

(…) Hrvat se ne bori da što otme kome,

Čuva sveti plamen na ognjištu svome.

I dok tako čini u najteži dan’

I Bog je i pravda na njegovoj stran’.

A kuda će Srbin – zar on da se dade

Putu, na kom nema ni Boga ni pravde?

(…)

https://hr.wikipedia.org/wiki/Jovan_Jovanovi%C4%87_Zmaj

Josip Pečarić