Zadnji komentari

Orban nije koristio veto na pristupne pregovore, ali je blokirao odluku o 50 milijardi eura pomoći Ukrajini

Pin It

Hungarian PM rejects Ukraine's membership bid at EU summit - EFE Noticias

Viktor Orban izbjegao je ulaganje veta na odluku o pretpristupnim pregovorima, ali je uložio veto na financijsku pomoć Ukrajini. Viktor Orban ponovo je u žiži pozornosti nakon što je iskoristio pravo veta na odluku EU o financijskoj pomoći Ukrajini, zbog čega je daljnja rasprava odgođena na još neutvrđeni datum u siječnju 2024.

Nekonvencionalni nastup

No to je samo produžetak njegovog nekonvencionalnog političkog nastupa u Europskom vijeću. Naime, jučer je izazvao reakcije kad je izbjegao uložiti veto na odluku pozivu Ukrajini na pretpristupni status, tako što je u trenutku glasovanja napustio prostoriju.

Podsjetimo, jučer, nakon tri sata intenzivnih razgovora o pozivu Ukrajini na aplikaciju za članstvo u EU, Orban nije uspio uvjeriti ostalih 26 vijećnika u svoju tvrdnju da Ukrajina ne zadovoljava uvjete za pretpristupni status.

Pretpostavlja se kako bi uslijed toga njegovo iskorištavanje prava veta na odluku bilo veoma teško braniti, te je on morao postupiti nekonvencionalno.

Naime, kako prenosi Politico, Orban je, na poticaj njemačkog kancelara Olafa Scholza, tijekom glasanja izašao “popiti kavu”. Na taj način, on je omogućio ostalim vijećnicima donošenje jednoglasne odluke koja je nužna za otvaranje pristupnih pregovora.

Naravno, Orban je svoj izlazak prikazao kao prosvjedni čin, premda ga većina promatrača tumači kao spašavanje obraza uslijed nužnog političkog kompromisa.

Kompromis

Premda se Orbanov postupak doima nekonvencionalnim po zapadnoeuropskim standardima, čitatelj koji pamti kako su se slične odluke donosile u socijalističkom uređenju, ne bi smio biti osobito iznenađen.

To su potvrdile i riječi jednog od njemačkih očevidaca razgovora koji je htio ostati anoniman – ‘to je stari trik koji je Scholz naučio dok je bio s Mladim socijalistima (SPD)’.

U tom smislu, Viktor Orban je očigledno po ovom pitanju pristao na kompromis.

Međutim, po pitanju odluke o financijskoj pomoći Ukrajini ostao je nepopustljiv. Sve do danas u 2 ujutro trajali su pokušaji da ga se uvjeri u odustajanje od veta na odluku o 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu. Međutim, ostali vijećnici na koncu su ipak odustali i do dogovora nije došlo.

Prema nekim promatračima, Orbanova odluka je sasvim logična u svjetlu jučerašnjeg popuštanja – teško je bilo očekivati kako će pristati na politički poraz dva puta u dva dana.

Oglasio se o izlasku

Orban je u petak rekao mađarskom državnom radiju da je morao blokirati paket pomoći Ukrajini – dio šireg višegodišnjeg proračunskog plana – kako bi bio siguran da će Mađarska dobiti sredstva koja želi iz proračuna EU-a.

“Uvijek sam govorio da ako netko želi modificirati proračun – a želi – onda je to izvrsna prilika za Mađarsku da jasno kaže da mora dobiti ono što joj pripada. Ne polovicu, ili jednu četvrtinu”, rekao je.

Odmrznuta sredstva iz Kohezijskog fonda

Drugi, osobito oni skloni bezrezervnoj podršci Ukrajini, ne kriju razočarenje. To je ponajviše stoga što se nadalo kako će mađarski premijer smekšati svoj stav nakon što je EU u srijedu odmrznula 10,2 milijarde eura iz Kohezijskog fonda namijenjene Mađarskoj, a koje su bile zamrznute zbog “zabrinutosti oko vladavine prava i ljudski prava” u Orbanovoj domovini.

EU dužnosnici otklanjaju insinuacije kako je to bilo učinjeno da bi se navelo Mađare na popuštanje u razgovorima o Ukrajini, no većina promatrača tvrdi kako je upravo to bio razlog.

U svakom slučaju, čini se kako je u ovom trenutku rezultat spora između Orbana i ostatka Europskog vijeća izjednačen.

Preostaje vidjeti kako će se stvari odvijati na sjednici u siječnju iduće godine.

narod.hr