Zadnji komentari

Mađarska neće prebaciti 18 mil. dolara za Ukrajinu, umjesto toga šalje ih u Čad

Pin It

How Viktor Orbán Wins | Journal of Democracy

Vlada Mađarske odbila je prebaciti 18 milijuna dolara u Europski fond za mir, odlučivši ih potrošiti na očuvanje sigurnosti i stabilnosti u Čadu, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim kolegom iz Čada Salehom Annadifom, prenosi mađarska agencija MTA.

Istaknuo je da se Mađarska zalaže za mirno rješavanje sukoba u Ukrajini i stoga “nije pristala poslati približno 18 milijuna dolara u Europski fond za mir, koji su mogli biti iskorišteni za plaćanje oružja koje je već poslano Ukrajini”. “Odlučili smo iskoristiti ovih 18 milijuna dolara za jačanje sigurnosti u Čadu, za stvaranje nove obrazovne ustanove za obuku vojnih časnika u Čadu i za poboljšanje sposobnosti čadskih oružanih snaga”, rekao je Szijjarto.

Mađarska neće blokirati fond, ali neće u njemu ni sudjelovati

Napomenuo je da Mađarska provodi širok program pružanja ekonomske i socijalne pomoći ovoj afričkoj zemlji. Prethodno je Mađarska poručila da neće staviti veto na proširenje Europskog mirovnog fonda iz kojeg se financira nabava oružja za Ukrajinu, ali da neće sudjelovati u samom fondu. Služba za vanjsko djelovanje EU-a predložila je povećanje ovog fonda za 5 milijardi eura u 2024. godine, kako bi se proširila isporuka oružja ukrajinskoj vojsci.

Szijjarto je istaknuo da je isporuka oružja crvena linija za Mađarsku. S tim u vezi, Budimpešta je najavila da neće pridonijeti proširenju fonda, ali je spremna dati ovu svotu Ukrajini za neoružanu pomoć koju smatra prikladnom. Na summitu 1. veljače u Bruxellesu čelnici EU-a nisu mogli donijeti odluku o proširenju Europskog mirovnog fonda za 5 milijardi eura, na čemu su inzistirali predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik EU-a Josep Borrell. Ova rasprava je odgođena do ožujka.

Europski fond za mir (European Peace Facility) je fond osnovan je 2021. za financiranje napora EU-a u obrani i sigurnosti, uključujući njegove mirovne operacije. Međutim, nakon početka sukoba u Ukrajini, EU ga je počela koristiti za kompenzaciju svojih troškova za isporuku oružja ukrajinskoj vojsci.

geopolitika.news