Rimac Uskoku nudila Turudića i tri ministra uz uzvjet dobije manje od 5 godina zatvora

Pin It

Pojavile se nove poruke između Turudića i Rimac! 'Dodji k meni, sam sam…' -  tportal

“Mogu vam dati tri ministra, suca Ivana Turudića te desetak nižih lokalnih dužnosnika, no želim da mi jedinstvena kazna za sve za što me optužujete bude manja od pet godina”, sažetak je prijedloga koje je Josipa Pleslić, koja se tada prezivala Rimac, ponudila USKOK-u kada je 2021. s njima pregovarala o nagodbi za brojna kaznena djela koja joj je USKOK stavljao na teret

Josipa Pleslić (bivša Rimac) poslala je dopis ministrima Davoru Božinoviću i Ivanu Malenici te ravnatelju  SOA-e Daniealu Markiću u kojem tvrdi da je Uskok od nje tražio da lažno svjedoči protiv Turudića. Sad se pojavila nova informacuja, navodno je Uskoku nudila da će utopiti i tri ministra, ali uz jedna uvjet.

Po tom dopisu Vanja Marušić, tadašnja ravnateljica Uskoka, planirala je u ljeto 2021. optužiti Ivana Turudića, tada suca Visokog kaznenog suda, danas izabranog glavnog državnog odvjetnika, za zloupotrebu položaja i ovlasti zbog sumnje da se neprimjereno umiješao u kazneni postupak protiv Ivana Inje Bašića, optuženog za šverc luksuznih automobila.

Jučer poslijepodne o tome se oglasio i sam Uskok:

“U tjedniku Nacional od 6. veljače 2024., na stranicama 8. – 12., objavljen je tekst pod naslovom “Josipa Pleslić: Uskok mi je nudio nagodbu. Ključan uvjet bio je da optužim Turudića. Odbila sam, ne mogu protiv njega lažno svjedočiti” u kojem je citirana izjava Josipe Pleslić kako joj je USKOK u više navrata nudio nagodbu u kojoj bi, bez obzira da li je to istina ili ne, njezin iskaz protiv Ivana Turudića bio ključan uvjet za nagodbu”, priopćio je Uskok.

“Radi istinitog informiranja javnosti navodimo kako su u ovom Uredu u više navrata vođeni razgovori u pravcu mogućeg sklapanja sporazuma stranaka (državnog odvjetnika, okrivljenice i njezine braniteljice) koji u konačnici nije sklopljen. Napominjemo da se radi o institutu propisanom Zakonom o kaznenom postupku te da je postupak pregovaranja s imenovanom okrivljenicom u cijelosti vođen u skladu s odredbama navedenog zakona”, stoji u priopćenju.

“O tome imamo dokumente”

“Posebice naglašavamo kako su pregovori u Uredu započeti na inicijativu braniteljice okrivljenice te su vođeni u njezinoj prisutnosti, a Ured o navedenome raspolaže odgovarajućim pismenima. Opisano postupanje Ureda u skladu je i s Naputkom Glavnog državnog odvjetnika o sporazumijevanju koji je donesen upravo u cilju transparentnosti postupanja”, stoji u priopćenju Uskoka.

“Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o bilo kakvom neprimjerenom ili nezakonitom postupanju ovog Ureda. Također ističemo kako USKOK nije izvor poruka objavljenih u medijima”, zaključuje Uskok u priopćenju.

Rimac nudila USKOK-u: Mogu vam dati tri ministra i Turudića, ali hoću manje od 5 godina zatvora

Jutarnji je sada objavio da je Rimac Uskoku nudila odavanje informacija o ministrima, Turudiću i drugim lokalnim dužnosnicima u zamjenu za manju zatvorsku kaznu.

“Mogu vam dati tri ministra, suca Ivana Turudića te desetak nižih lokalnih dužnosnika, no želim da mi jedinstvena kazna za sve za što me optužujete bude manja od pet godina”, sažetak je prijedloga koje je Josipa Pleslić, koja se tada prezivala Rimac, ponudila USKOK-u kada je 2021. s njima pregovarala o nagodbi za brojna kaznena djela koja joj je USKOK stavljao na teret, tvrdi Jutarnji.

Razgovori su, kako piše Jutarnji, zapeli upravo na visini kazne koju je Rimac tražila. Naime, Rimac je već tada bila osumnjičena za 50-ak kaznenih djela – osim afere “vjetroelektrane”, bili su tu namještanje Pravilnika o stočarstvu na krškim pašnjacima, namještanje dodjela sredstava za područja naseljena nacionalnim manjima, deseci namještanja polaganja državnih ispita i slično.

maxportal