Penava najavio kad objavljuju s kim koaliraju

Pin It

Nešto manje od mjesec dana ostalo je do parlamentarnih izbora, a predizborne karte još se uvijek miješaju. O aktualnoj situaciji na političkoj sceni, potencijalnim koalicijama, ali i o programu stranke, govorio je u Intervjuu tjedna Media servisa predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Iako je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić ranije izjavio kako je Ivan Penava kandidat za premijera, Penava je takve navode opovrgnuo. Priču o kandidatu za premijera, kaže, treba ostaviti za nakon izbora. "Domovinski pokret, a kamoli osobno, nikada nismo istaknuli premijerskog kandidata. Problemi hrvatskog društva i hrvatskih građana su na prvome mjestu, a nikako osobne karijere i pretenzije, ciljevi i ambicije. U tom smislu, razgovarati o bilo kojim pozicijama, dok tema kampanje trebaju biti problemi...Ne smijemo skretati fokus na osobnosti i na pozicije nego isključivo na probleme i držati se njih", rekao je Penava.

Domovinski pokret svoj će program predstaviti u subotu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Penava nam je rekao kako su točke programa vrlo jednostavne, ali fokus stavljaju na jedan problem. "Broj jedan koji mi vidimo kao problem jesu izrazito loši demografski trendovi. Govorimo o demografskom slomu. U Hrvatskoj vlada jedan mentalitet uhljebništva koji je doveo do tog demografskog sloma. Mogu reći da je prvi korak koji bismo napravili kada bismo formirali Vladu jest da bismo složili stručno tijelo sačinjeno od naših znanstvenika i stručnjaka. S njima bismo složili program demografske obnove", istaknuo je Penava.

Osim toga, kaže Penava, bavit će se i problemima koji ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana. "Govorimo o nepostojanju hrvatske granice. Ilegalni migranti, o kojima ne znamo ništa, ni tko su ni što su. Ne znamo jesu li bili u Al-Kaidi ili ISIL-u. Ulaze u ovu državu kad god hoće i dobiju pravo na azil. Tu izuzimam ljude kojima je stvarno potrebna pomoć", rekao je Penava. Dio programa odnosi se i na Istanbulsku konvenciju. "Uvođenje rodne ideologije je problem koji je nama apsolutan. Stvar je počela sa usvajanjem Istanbulske konvencije koju je Andrej Plenković nametnuo u Hrvatskoj i HDZ-u", rekao je Penava. "Vi biste je deratificirali?" "Mi bismo je deratificirali apsolutno. Izuzimajući cijeli dio Istanbulske koji je namijenjen zaštiti prava žena", rekao je Penava.

Na velikom skupu će sve obznaniti

Upravo su navedene točke zajedničke Domovinskom pokretu i Mislavu Kolakušiću s kojim još traju pregovori oko zajedničkog izlaska na izbore. "Što nas spaja sa Mislavom Kolakušućem jesu te antiglobalističke politike. Pregovori su u tijeku. Do subote do našeg Sabora u Lisinskom će biti jasno s kime jesmo i s kime nismo. Međutim, i bez opterećivanja s kime ćemo biti i s kime nećemo biti, suština stvari jesu te politike. Dakle, bili mi sa gospodinom Kolakušićem ili ne, bitno je da mi kao Domovinski pokret vodimo takvu politiku, da imamo partnere poput njega koji jasno komuniciraju te politike. Pa ćemo surađivati, ukoliko ne prije izbora, nadam se poslije izbora", dodaje Penava.

Rekao nam je Penava i kako Domovinski pokret razgovara s nizom pojedinaca o izlasku na izbore, vodeći računa o tome da su programski kompatibilni. Potpisani su sporazumi sa Predragom Mišićem koji će biti na njihovoj listi u 9. izbornoj jedinici. Otkrio nam je Penava i što će biti s Tomislavom Karamarkom koji se, podsjetimo, prošloga vikenda pojavio na Saboru HDZ-a u Lisinskom. "Karamarko otpada?" "Da, jasno da otpada. S Tomislavom Karamarkom ja sam bio prijatelj i ostat ću. Mi se čujemo i nevezano za ove izbore. To se nije promijenilo i neće se promijeniti jer smo imali uvijek korektne odnose. Ovdje su u pitanju programski ciljevi. Nije programski Tomislav Karamarko daleko od Domovinskog pokreta. Karamarko je tamo gdje je i jedan veliki dio HDZ-a, to su dijelovi HDZ-a sa različitih razina koji se snebivaju na komunikaciju Andreja Plenkovića", rekao je Penava.

Penava je istaknuo i kako ga nije iznenadila odluka Ustavnog suda o Zoranu Milanoviću. Podsjetimo, ranije ovoga tjedna oni su poručili kako Milanović ne može biti ni na kojoj kandidacijskoj ili stranačkoj listi sve dok obnaša funkciju predsjednika države. "Imam vrlo loše mišljenje o Ustavnome sudu, ali ovaj put su u pravu. Međutim, loše mišljenje imam kao i većina javnosti o institucijama u Republici Hrvatskoj stoga što se kadroviraju ljudi na način kako se kadroviraju. Znamo da Ustavni sud popunjavaju kadrovi po političkoj liniji HDZ-a i SDP-a. Apsolutno nekakav meritum stručnosti tu nije relevantan", rekao je Penava.

'Očekujem 15-ak mandata'

Predsjednik Zoran Milanović nedavno je pozvao građane da daju glas bilo kome iz oporbe, samo ne HDZ-u. Istovremeno, premijer Andrej Plenklović rekao je kako može ići sa svima u koaliciju, osim sa Domovinskim pokretom. Upitali smo Penavu može li doći do postizborne suradnje sa Milanovićem. "Duboko vjerujem da Domovinski pokret kreira iduću Vladu. Da će u njoj biti jedan veliki dio HDZ-ovaca koji promišljaju nacionalno, a ne globalistički. Zoran Milanović i konstalacija nakon izbora - nisam isključivao nikog osim SDSS-a i Možemo. Ostajemo na tom tragu", rekao je.

"Za SDSS su jasni razlozi zašto. Za Možemo sasvim druge naravi, to je izravno Soroš. Čak je i Plenković tu malo prikriven. Je to Sorošev agent, ali je umiven i prikriven. Možemovci nisu ni prikriveni", poručio je Penava. Za kraj nam je otkrio i koliko mandata očekuje. "Dvoznamenkasti smo. Očekujem 15-ak, nadam se i 20 i preko toga. Recimo da bi 15-ak mandata moralo biti ono nešto što imamo. S dobrim odazivom, s vjerom birača u hrvatsku budućnost, ta brojka će sigurno rasti", zaključio je Penava.

direktno.hr