Reuters: Plenkovićev HDZ gubi većinu

Pin It

Andrej Plenković bori se za treći mandat na hrvatskim parlamentarnim izborima sljedećeg tjedna, ali ankete pokazuju kako će njegova stranka, HDZ izgubiti većinu nakon niza korupcijskih skandala, objavila je danas u svojoj analizi međunarodna novinska agencija Reuters.

“Čak i ako je bilo grešaka, mi ih ispravljamo”, izjavio je Plenković u napadu narcizma…

>>Zaustavite Reuters<<

Andrej Plenković bori se za treći mandat na hrvatskim parlamentarnim izborima sljedećeg tjedna, ali ankete pokazuju kako će njegova stranka, HDZ izgubiti većinu nakon niza korupcijskih skandala, objavila je danas u svojoj analizi međunarodna novinska agencija Reuters.

“Ako izbori na vlast dovedu koaliciju predvođenu socijaldemokratima, to bi moglo promijeniti stavove male jugoistočne zemlje Europske unije o glavnim pitanjima, kao što je podrška Ukrajini u ratu s Rusijom”, piše Reuters.

Glavni Plenkovićev suparnik, predsjednik Zoran Milanović, koji je rekao da će dati ostavku i prijeći na funkciju premijera ako njegova Socijaldemokratska partija (SDP) pobijedi, protivi se pomoći Ukrajini za razliku od većine članica EU, piše u analizi.

“Poraslo protivljenje korupciji i nepotizmu”

Za mnoge Hrvate, međutim, važniji su problemi u unutarnjoj politici, dodaje Reuters i piše da je HDZ dominirao hrvatskom politikom od osamostaljenja. Pod HDZ-ovom vlašću Hrvatska je ušla u EU i eurozonu te doživjela turistički procvat duž “zapanjujuće jadranske obale.”

U siječnju je prosječna plaća porasla 8.6 posto u odnosu na isti mjesec 2023., a Hrvatska je prošle godine zabilježila gospodarski rast od 2.8 posto, što je znatno iznad prosjeka 27 zemalja EU.

“Ali protivljenje onome što mnogi kritičari vide kao obrazac korupcije i nepotizma tijekom Plenkovićeva mandata je poraslo. On poriče da to ima veze s njim, ali njegov je ugled pretrpio udarac”, piše Reuters.

“Desnica i zeleni bi se mogli ujediniti u koaliciju s SDP-om”

U analizi se navodi i da je najnovija HRT-ova anketa pokazala da bi HDZ mogao osvojiti 60 mandata, što je šest mandata manje nego na prošlim izborima.

“To bi HDZ koštalo tanke većine koju je zadržao uz dodatnih 11 mjesta koje drže saveznici iz manjina i dijaspore. Posljednja anketa pokazuje da SDP ima 44 mjesta, tri više nego 2020., dok je desničarski protuimigracijski Domovinski pokret treći s 14 mjesta, a zeleni Možemo osvaja devet mjesta”, piše Reuters.

Kako bi izbacili HDZ, desnica i zeleni bi se mogli ujediniti u novu koaliciju predvođenu SDP-om, a koja bi uključivala i zastupnike etničkih manjina i dijaspore, kojima je prema hrvatskom zakonu zajamčena uloga u vladi, piše Reuters.

“Vladu zbog korupcije napustilo 30 ministara”

“Rezimirajući mandat Andreja Plenkovića, vladu je (u osam godina) napustilo ukupno 30-ak ministara zbog korupcije i to je oporba iskoristila u kampanji”, rekao je Ivan Rimac, profesor prava na zagrebačkom Sveučilištu.

Bilo je afera vezanih uz zlouporabu EU fondova, gubitke u javnim tvrtkama, rekao je Rimac.

U jednom takvom slučaju istraga Ureda europskog javnog tužitelja dovela je do uhićenja 29 osoba u studenom, uključujući dekana Geodetskog fakulteta, zbog navodnog pranja novca povezanog sa zlouporabom razvojnih fondova EU-a, piše Reuters.

“Isplivala prepiska Turudića i vladine dužnosnice”

“Kad nakon 17. travnja dobijemo priliku formirati vladu, Hrvatska više neće biti ista, ne samo zato što neće biti (državne) krađe, nego zato što ćemo se pobrinuti za stvarne probleme s kojima se suočavaju naši građani”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, aludirajući na inflaciju i nedostatak pristupačnih stanova.

Veliki protuvladin prosvjed održan je u veljači kada je u javnost isplivala prepiska između glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše vladine dužnosnice koju istražuje hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala, piše Reuters i dodaje da je Turudić, koji je u to vrijeme bio viši sudac, negirao krivnju.

“Čak i ako je bilo grešaka, mi ih ispravljamo”, rekao je Plenković pristašama na skupu u Zagrebu ranije ovog mjeseca, “a ono što imamo je energija, entuzijazam, predanost i ljubav prema domovini.”

KOMENTAR:

nikad više

Sad će Plenki ” Zaustavite Reuters“