HRVATSKI VITEZ SLOBODAN PRALJAK – S NAMA JE! 

POČIVAO U MIRU BOŽJEM! 

(02.01.1945. – 29.11.2017.)

FOTO Nastavljaju se ispitivanja Boysa u Ateni. 40 izgrednika izvedeno je  pred istražnog suca - Večernji.hr

Zastajem na pitanju kako se čuva dostojanstvo hrvatske države, a na primjeru naših mladića učamljenih u grčkim zatvorima, u vjerojatno najgorim europskim tamnicama, prljavim, zlim i na svaki način odurnim. Već i zatvaranje stotinu plavih navijača trebalo je izazvati snažnu reakciju iz Zagreba, „država“ je trebala lupiti šakom o stol i poručiti Grčkoj da to tako ne ide i ne može

LEGENDARNI SPECIJALAC 'RIBA': 'Danas napreduju klimavci i uvlakači. Sustav  me se odrekao jer sam čvrst' - Dnevno.hr

JAVNOST DOBIVA 'UMIVENU' SLIKU OKO PROBLEMA S MIGRANTIMA ČIJI SE INCIDENTI ZATAŠKAVAJU - MIGRANTSKOM KAMPU NIJE MJESTU U KARLOVAČKOJ ŽUPANIJI!

Eugeniku, kao pseudoznanost o poboljšanju genetske kvalitete pojedinaca, obično se poistovjećuje s Njemačkom u vrijeme Trećeg Reicha gdje su se fizički eliminirali pojedinci s nedostacima i defektima, no ona je izvorno rođena u Velikoj Britaniji, a najviše je pristaša ima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Grozda Budak

Bez groba, bez imena, bez istine. Grozda Budak je tek počela živjeti, a ubijena je od okrutne ruke partizanskih boljševika nakon ulaska u Zagreb. Sudbina Grozde je simbol sudbine tisuća Hrvata i Hrvatica, bez prava na grob, bez prava na ime i bez prava na javnu ispriku za zločine. U sudbini Grozde, svaka nevina žrtva može se ogledati i vidjeti svaka nevina žrtva post-ratnog partizanskog terora i ludila.

Neka ne provode nešto što je ispod žita i što je zapravo bezobrazno uzurpiranje dječjih vrtića, odnosno atak na kulturu i odgoj koji smo do sada imali i kojima smo mi kao građani grada Zagreba oduvijek bili zadovoljni

Spajić o turbulencijama u DP-u: Brave su promijenjene jer nisam znao tko  sve ima ključ | Hrvatska danas

''Na obljetnicu VRO Oluja gospodin Plenković izađe pred kamere i kaže: - Oluja je temelj hrvatske države. Istovremeno neka bezvezna udruga nasred Trga bana Jelačića u Zagrebu prosvjeduje protiv Oluje. Znate li da je ta ista udruga od Plenkovića u zadnje tri godine dobila preko 1,5 milijuna kuna iz državnog proračuna?!''

Slobodna Dalmacija - Ukrajina potvrdiila: 'Počeli smo izvoziti svoje žito  preko hrvatskih luka!'

Ne ulazeći u ekonomske učinke zabrane i njezina ukidanja, politička pozadina više je nego zanimljiva. EU je odlučio ukinuti zabranu izvoza ukrajinskog žita u susjedne države mjesec dana prije parlamentarnih izbora u Poljskoj. Potez je, očito, usmjeren na slabljenje vladajuće konzervativne stranke (Pravo i pravda [PiS]), koja vodi u predizbornim anketama i u kampanji je osobito fokusirana na selo i farmere

Grčkoj nedostaje još deset BBB-sa. Sad je počeo poltronski lov na one BBB koji su uspjeli pobjeći iz Grčke. Grci "znaju" da je njihovog navijača "ubilo" svih sto i deset BBB. Većinu su odmah potrpali u zatvore, ali im još nedostaje tih desetak. Priglupa objašnjenja kako je u Grčkoj na snazi "vladavina prava" izaziva osmjeh pun sažaljenja. EU-uhidbeni nalog je za poltrone sveti gral.

Već je 21 godina prošla od krika bespomoćnih u Selskoj - Večernji.hr

Prije dvije godine, u Gradskom parku u Varaždinu, neki kontraverzni umjetnik Zlatko Kopljar, izradio je i postavio skulpturu „K-19“ od cigli  koje je navodno otkupio u Jasenovcu. Taj „spomenik“ je i dobro naplatio od Grada Varaždina, i te naslagane cigle, evo, još uvijek „ukrašavaju“ varaždinski park.

Može biti slika sljedećeg: tekst

BBB PROGONE K’O NAŠE BRANITELJE I GENERALE!

PLENKOVIĆEVIM HDZ-om ODJEKUJE HUK KOLEGE SOVE: “Locirati, identificirati, uhititi, transferirati!”

Ruska agresija na Ukrajinu svijet je vratila u razdoblje ravnoteže straha velesila

Pin It

Sjeverna Koreja: Nuklearni rat može izbiti svakog trena | Tuzlanski.ba

Devet država na svijetu raspolaže nuklearnim oružjem: SAD, Rusija, Kina, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo kao priznate nuklearne sile, a uz njih tu su još Indija, Pakistan, Izrael (koji nikada nije potvrdio posjedovanje arsenala) i Sjeverna Koreja. U određenom trenutku i Južnoafrička Republika razvila je nuklearno oružje, ali ga je kasnije uništila.

Smatra se da je i Iran vrlo blizu mogućnosti razvijanja ove vrste oružja.

Postoje i određeni međunarodni sporazumi o kontroli nuklearnog arsenala (doduše onaj o raketama kratkog i srednjeg dometa napušten je pred koju godinu), prije svega onoga strateške naravi. Opasnost proliferacije oružja za masovno uništenje ističe se kao jedan od ključnih ciljeva međunarodne sigurnosti. Pritom se kao posebno opasan scenarij nameće mogućnost da nedržavni akteri (recimo terorističke skupine) dođu u posjed nuklearnog oružja.

Hladni rat

Od početka rata u Ukrajini ponovno se stvara psihoza mogućega nuklearnog rata. Dijelom to je vezano uz postupke političara. Primjerice, nakon početka agresija na Ukrajinu Vladimir Putin naredio je stavljanje nuklearnih snaga na visok stupanj pripravnosti. Ili recentni primjer: "Washington će upotrijebiti cijeli niz američkih obrambenih kapaciteta za obranu naših saveznika, uključujući nuklearne, konvencionalne i raketne obrambene sposobnosti", rekla je zamjenica američkog državnog tajnika na sastanku s južnokorejskim i japanskim dužnosnicima prošloga tjedna. Političari, dakle, nedvojbeno sve ležernije šire nuklearnu retoriku, no sve je dijelom vezano i uz medije koji na širenju katastrofičarskih "click-bait" naslova i priča prikupljaju klikove. 

U vremenu hladnog rata, tijekom kubanske raketne krize (koja se odvijala pred pedeset godina) svijet se u jednome trenutku našao na rubu mogućega nuklearnog rata. Kriza je ipak završena sporazumom. Prevladao je razum. Kasnije se sve više širila svijest o tome kako je nuklearno oružje prije svega sredstvo odvraćanja pa može se reći i obrambena vrsta oružja. Nuklearni potencijali SAD-a i Rusije u vremenu hladnoga rata na neki su način, zbog "ravnoteže strah"“, predstavljali ograničavajući i racionalizirajući faktor za potencijalni vojni sukob dviju supersila.

Činjenica da bi između nuklearnih sila moglo doći do nuklearnog rata sprječavala ih je da uđu i u konvencionalni rat. Mogućnost uzajamnoga uništenja (u nuklearnom ratu nema pobjednika) učinila je ideju nuklearnoga rata nezamislivom, nakon čega su uslijedili pregovori oko kontrole nuklearnoga naoružanja i njegovoga ograničenja. Na žalost, ratovi su se često vodili preko drugih država (tzv. posrednički (proxy) ratovi).

I danas, u vremenu novoga hladnog rata, vrijedi staro pravilo hladnog rata: "Tko krene s napadom prvi, gine kao drugi". Rat strateškim nuklearnim oružjem zapravo nije moguć. Ili, da budemo precizniji, bio bi vrlo kratak jer bi značio uništenje svijeta kakvog poznajemo. Međutim, spekulira se oko upotrebe taktičke nuklearne bombe ograničene snage i dosega. 

Nuklearni scenariji danas

Koliko god da se u potencijalnom nuklearnom "armagedonu" scenarij upotrebe taktičke nuklearne bombe čini vjerojatnijim, treba jasno reći da se posljedice upotrebe ove vrste bombe teško mogu predvidjeti. Za početak, pitanje je bi li radari prilikom aktivacije takve bombe prepoznali da je riječ o taktičkoj, a ne o nuklearnoj bombi. Nadalje, tko kaže da posljedice radijacije ne bi zahvatile i zemlju koja je bombu upotrijebila?  Posljedice černobilske katastrofe bile su strašne, a što bi tek bilo kad bi se aktivirala nuklearna bomba koja ima za cilj širenje radijacije? Osim toga, upotreba taktičke nuklearne bombe probila bi još jednu sigurnosnu barijeru nakon koje bi i ovako fragilni međunarodnih poredak bio do kraja porušen. Tada bi sve bilo moguće i našli bi se na pragu novoga velikog rata. 

Vojna doktrina Ruske Federacije predviđa moguću upotrebe nuklearnog oružja u slučaju da bude doveden u pitanje ruski teritorijalni integritet te da, posljedično tome, Kremlj bude doveden u stanje poniženja. No i ruski vojni krugovi svjesni su kakav bi odgovor izazvalo korištenje taktičke nuklearne bombe. Osim toga, postoji konvencionalno oružje za masovno uništenje kao što je kemijsko i biološko oružje, ali i prljave bombe. Nema nikakve dvojbe da bi se ovo oružje sigurno uporabilo prije nuklearnog. Iako se ne radi o nuklearnom oružju, njegovi efekti su zastrašujući. Osim toga, prije nuklearnog scenarija postoji i mogućnost onoga što Rusija sada radi: masovni raketni napadi na Ukrajinu s ciljem uništavanja ključne infrastrukture. Na žalost, mogućnosti razaranja i destrukcije su brojni. Naravno, i ukrajinska vojska postaje sve bolje tehnički opremljena (zapadna pomoć) tako da će se i ruske snage itekako u budućnosti morati bojati ukrajinskog odgovora. Već se sada provode uspješne kontraofenzive, a ako se dobiju raketni sustavi većeg dometa odnos snaga će se dodatno mijenjati.

Živimo u opasnim vremenima, u vremenu povratka realizma u međunarodne odnose. Diplomacija sve manje igra ikakvu ulogu u odnosima strateških rivala, a prevladava argument sile. Vraćamo se na međunarodne obrasce koji su vrijedili do 1945. godine. Ipak, nadamo se da će kod čelnika država ostati toliko zdravog razuma i racionalnosti da se ne prijeđe granica nakon koje će teško biti povratka.  

Davor Dijanović/direktno.hr

Login Form