Diana Majhen: Plenkovićeva vlada pomaže ‘hrvatima’, ali Hrvatima NE!

Pin It

Za početak, stavimo na stranu to tko je čiji navijač, a tko uopće nije navijač, te što bilo tko misli  o ponašanju navijača, konkretno, u ovom slučaju, BBB. Ovdje  se  ne radi  o tome. Ovo je čisto političko pitanje, koje  je konačno  izvuklo na svjetlo dana činjenicu kako u tzv. Republici Hrvatskoj nipošto nismo svi jednaki. I ne zaslužujemo jednake postupke.

Nakon nereda u Ateni, skoro stotinu naših državljana uhićeno je i odvedeno u grčki zatvor gdje ih već  danima  drže kao stoku, u nehumanim uvjetima, bez liječničke pomoći, bez hrane i vode. Trebalo je tri dana da se bivši Plenkijev učitelj, a sadašnji veleposlanik u Ateni udostoji posjetiti te ljude, ali koja je korist bila od toga? 

Sunko je izjavio kako su neki dobili lijekove, neki nisu, neke je pregledao doktor, neke nije itd.…I to je sve  što je uradio. Ni riječi prosvjeda protiv takvog ponašanja, nikakva  nota grčkoj vladi, ništa. 

Grlić Radman šuti kao zaliven. Ne čujemo ga kako viče da su BBB nevini, kao što je vikao za one u Zambiji još prije početka sudjenja. Ovi ga Hrvati čini se ne zanimaju. Ovdje ne vrijedi članak 10. Ustava: Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inozemstvu i promiče njihove veze s domovinom. Isti očito vrijedi samo u slučaju da je hrvatski državljanin  LGBT osoba godine, član HDZ/Možemo, da mu je mama umrežena u pravosudnom sustavu, a tata hadezeovski sudac. Naravno, nismo čuli ni onog Dobronića koji se u slučaju Zambija tjednima dizao na zadnje noge.

Plenković po običaju nešto mulja na način da ništa ne kaže, valjda čeka uputstva iz EU što mu je raditi.  Njega se ionako Hrvati previše ne tiču, ne ako su bez navodnika. 

Prisjetimo se kako se cijeli državni aparat dignuo na noge u obranu trgovaca djecom u Zambiji. Za zambijsku ekipu je, podsjetimo, Plenković oformio kriznu skupinu s čak četiri ministra, kao da se radi o opasnosti od nuklearnog rata. Ne znam što su dobili od Možemo! ali je očito bilo u igri nešto veliko, sudeći po intervencijama. 

I dok BBB koji su izbodeni noževima nisu dobili ni liječniku pomoć, mjesecima smo slušali o zambijskim patnjama: tko u Zambiji ima proljev, kakva je hrana, koliko su veliki komarci i koliko kila je tko skinuo. Zanimljivo da su u Zambiji bili "Hrvati", dok su u Grčkoj "huligani". Isti oni plaćeni mediji koji su na  sve načine nastojali pobuditi empatiju prema 'zambijcima', sada stvaraju atmosferu linča  kada su u pitanju BBB. Nije ni  čudo, puno je dečki iz redova BBB otišlo u rat kao dragovoljci, zna se da hrvatski dišu, pa valjda  slijedom toga nisu zavrijedili nikakvu pomoć koalicije HDZ-SDSS-Možemo. Koja će prije stati na stranu 'antifašističkih' navijača AEK-a.

Ono što još fascinira u cijelom slučaju, u grčkom pritvoru je sedmero ranjenih Hrvata. Pa nisu se valjda sami izboli noževima ili propucali signalnim raketama, netko je odgovoran za to. No, to  Plenkija i njegovu vladu uopće na zanima. Nije im palo na pamet zatražiti od grčke policije  da se pronadju i uhite oni koji su im to uradili, kao da se ne radi o ljudima nego nekakvim lutkama koje ne zavrijedjuju da se netko pozabavi tim pitanjem.

Čini se da je sve ostalo na narodu. Treba ih danonoćno prozivati i tražiti pomoć za uhićene Hrvate, sve dok  ne budu imali drugog  izbora nego da tu pomoć i  pruže.

Diana Majhen