Zvonimir R. Došen: Kako je nastao “srpskohrvatski jezik” (2. dio)

“Mi Srbi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja.  Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, intezivno.

Opširnije...

Zvonimir R. Došen: Kako je nastao “srpskohrvatski jezik”

Prvo hrvatsko djelo na štokavici: Vatikanski hrvatski molitvenik, napisan oko 1400. godine

Jezik je najjača duhovna veza i najbitnija narodna oznaka pripadnika jednoga naroda. Na temelju jezika zasnivaju se najvažnije značajke narodne kulture kao što su znanost, književnost i, što je najvažnije, njegova osebujnost kao naroda.

Opširnije...

Zvonimir R. Došen: Strahote balkanskih zabluda (2.dio)

There is no busuness like Ethno-business!!!       

U Kanadi, a vjerujem da je tako i u svim drugim demokratskim državama, ni jednaetnička grupa ne može se kao zasebna politička stranka svoje zajednice natjecati na bilo kojim izborima.

Opširnije...

Zvonimir R. Došen: Strahote balkanskih zabluda

Tikvane, zar ti još nije jasno da su svi pravoslavci Srbi, a svi muslimani Bošnjaci???

Sjećate li se kako je na početku “balvan revolucije”, lider pobunjenih “hrvatskih Srba” Jovan Rašković u jednom svom razgovoru s Tuđmanom rekao da su Srbi lud narod. Kako “ćale srpske nacije” Dobrica Ćosić još nije bio napisao onu svoju posliednju izpovied u kojoj kaže - Mi Srbi lažemo da bismo obmanili sebe…, da utešimo drugoga…, laž je u samom biću Srbina….

Opširnije...

Zvonimir R. Došen: Ja i moj sniežko

Sjećate li se kad je ono prošle zime u Zagrebu pao onaj zadnji veliki snieg. Ujutro je bio lijep sunčan dan i ja se odlučih pred zgradom u kojoj živim napraviti velikog liepog sniežka.

I, samo što sam završio prolazi neka feministkinja i pita zašto umjesto muškog snieška nisam napravio žensku.

Opširnije...

Zvonimir Došen: Ovako se tretiraju “antife”

KATARINA PEOVIĆ NACIONALIZIRALA BI ŠTEDNJE: Evo što se krije u ...

Nedavno jednog kišovitog posliepodneva izpred jedne trgovine u New Yorku grupa “antifašističkih” aktivista protestira i prolaznicima dijeli letke o “zločinima” koje je Amerika poč-nila. Ja sam uljudno odbio uzeti njihov letak.

Opširnije...