Briga za Zagreb Drage Prgometa? Ne, hvala !

Pin It

Dragu Prgometa, Plenkovićevog miljenika i 'rukopoloženika' odabranika utrke za zagrebačkog gradonačelnika nije potrebno posebno predstavljati nikome tko prati politička zbivanja. Ajde, Draginu karijeru nikome nije bilo lako za pratiti, jer brzina kojom je iskakao iz jedne stranke u drugu, ne zaboravljajući pri tome zabiti nož u ledja onoj stranci iz koje je izašao skoro pa odgovara brzini svijetlosti. No, uglavnom se ipak sve zna. 

Ali, intervju koji je Prgomet dao gostujući u emisiji 'Pressing' N1 televizije nadmašio je sve ono što su o njemu mislili čak i oni koji ga ne mogu vidjeti ni nacrtanog.

Dakle, nakon što je ruku pod ruku šetao sa svojim pokroviteljem Plenkijem zagrebačkom špicom na dan kada je Hrvatska odavala počast bleiburškim žrtvama, Prgomet se, sa zakašnjenjem, dohvatio Bleiburga. Valjda mu je netko dao savjet kako bi prije izbora trebao bar spomenuti mjesto stradanja hrvatskih žrtava, obzirom da se Zagreb ipak nalazi u Hrvatskoj, pa je Prgomet, koji prije toga nije pokazivao nikakvo zanimanje za to,  progovorio o toj temi.

A ono što je progovorio bilo je strašno.

Kaže Prgomet kako mu je otac prošao Križni put, a strica su mu ubili na Bleiburgu.

Prva pomisao kada sam to pročitala mi je bila kako možda nekog našeg na Bleiburgu nisu uspjeli razoružati pa se branio, no Prgomet je nastavio dalje, govoreći o svom ocu i stricu kao o žrtvama.

I to ostavlja prostor za samo dvije mogućnosti:

Prva, Drago Prgomet laže. Lagati oko takvih stvari bilo bi krajnje nemoralno i neukusno, al ipak je to Prgomet, nitko se ne bi previše iznenadio. Sukladno tome, mogli bi zamisliti što je sve nalagao u predizbornoj kampanji. Al, kao što rekoh, ipak je to Prgomet, pa je teško drugo i očekivati.

No, druga je mogućnost daleko gora. A to je, da je ovaj put, Prgomet slučajno rekao istinu. Da mu je otac doista prošao Križni put, a stric je na istome ubijen.

U tom slučaju, Prgomet bi bio potomak bleiburških žrtava, ljudi koje su antifašisti pobili bez sudjenja i njima napunili jame širom područja ex Jugoslavije, jame iz kojih kosti i dan danas takoreći same izlaze van i traže pravdu.

A Prgomet, čovjek čija je predizborna parola 'Briga za ljude, briga za Zagreb' u sebi nema toliko osjećaja, toliko časti i morala, da svojoj obitelji koja je stradala na Bleiburgu oda počast i sjeti ih se na dan kada to radi cijela Hrvatska.

U vrijeme kada palimo svijeće i prisjećamo se naših pobijenih na Bleiburgu, u vrijeme kada odajemo počast i onim žrtvama koje nikada nismo poznavali niti su nam u rodu, ali su stradali od zločinačke antifašističke ruke, Drago Prgomet šeta po zagrebačkom placu i naslikava se s Plenkovićem. 

Kaže Prgomet, kako se nije pojavio na Bleiburgu zato što, citiram:  'Ja bih bio moralna i politička nula da žrtvu vlastitog roditelja koristim u političke svrhe'. 

Na stranu to što ne znam nikoga za koga Prgomet nije moralna nula, dapače Prgometov moral je u debelom minusu, a politička će nula postati nakon zagrebačkih izbora, al ako postoji ogledni primjer populizma o kojem drug Plenki toliko govori to bi svakako bila ova rečenica.

Jer, kada bi to odgovaralo istini, onda bi Prgomet na Bleiburgu bio dan ranije ili dan kasnije. 

I nimalo ne sumnjam kako bi tisak bio zatrpan tim slikama (Ako koja osvane nakon ovog članka, vjerojatno je riječ o fotomontaži).

No, Prgomet Bleiburgu nije ni primirisao.

Jer, za Prgometa očito svi naši mrtvi, uključivo i njegove ako govori istinu, ne znače ništa. U suprotnom, bar bi taj jedan dan našao za shodno otići na Bleiburg i zajedno sa hrvatskim narodom zapaliti svijeću u spomen žrtvama. Sad, zamislite kako bi se Prgomet brinuo za Zagreb i zagrepčane, kada se ovako o brine o svojoj obitelji, i kada na dan stradanja vlastitog strica, umjesto da mu se dođe pokloniti bar kao rođak, ako već ne kao čovjek i Hrvat, cirkusira po Zagrebu s Plenkovićem?

Ne znam kakav je Prgomet kao liječnik i nadam se kako nikada neću saznati. Vjerujem kako se Ranko Ostojić kune u njega.

Al mi je savršeno jasno kakav je Prgomet čovjek.

I da zanemarimo to što je prodao i izdao svakog sa kojim je bio, od HDZa, preko MOSTa i SDP i HRIDi, pa sve do povratka u Plenkovićev HDZ, da zanemarimo to što stavove o jednonogom zločincu mijenja svakih par dana ovisno o potrebi, ostaje nešto što ne možemo zanemariti.

A to je kako za Dragu Prgometa žrtve ne predstavljaju ništa. Čak i kada su iz njegove obitelji, kamoli iz tudje.

Što bi mu, kada bi ga se slučajno dokopao, predstavljao Zagreb sa svim ljudima koji u njemu žive?

Sva sreća, pa to nikada nećemo saznati. 

PS

Savjet poštenim HDZovcima koji će vjerojatno morati slikati svoj glasački listić sa zaokruženim Prgometom:

Zaokružite našu Brunu i koristite photoshop za Plenkija ;) 

 

Diana Majhen