Na što je Plenković sve spreman kako bi zadržao vlast

Pin It

S jedne strane četnici, s druge Vesna Pusić, to je trebala biti slika današnjeg HDZa. U sredini, naravno, nasmiješeni lik Andreja Plenkovića, koji uspješno odradjuje ono što Sanaderu nije do kraja pošlo za rukom: uništavanje najveće hrvatske državotvorne stranke i pretvaranje iste u mješavinu komunista, četnika i jugoslavena.

Ako se tu i tamo pojavi neki Hrvat, možemo biti sigurni da neće dugo ostati u stranci, osim ako drži zatvorena  usta, klima glavom i podržava velikog vodju. A ako takav šuti na sve ovo što se dogadja, upitno je koliko ga se uopće i može nazvati Hrvatom. Prije prodanom dušom ili plaćenikom.

Zašto spominjem Pusićku, iako je Ivan Vrdoljak taj koji je mjesecima koketirao sa Plenkovićem i podupirao ideju koalicije? Zato što je ovo stalno forsiranje Vrdoljaka samo još jedna u nizu podvala koje se danonoćno serviraju hrvatskom narodu. 

Računajući na to koliko je Pusićka neomiljena u redovima birača HDZa, te kako bi ona mogla biti kap koja bi prelila čašu, težište se bacilo na Vrdoljaka. Koji, doduše, jest trenutni predsjednik HNSa, no koji je na toj dužnosti tek od prošle godine, i realno nema političku snagu u samoj stranci. Za razliku od Vesne Pusić, koja je HNS preuzela davne 2000. godine, držala ga čvrsto u svojim rukama dugi niz godina i od njega stvorila stranku kakva je i danas: stranku koja je podupirala svoju predsjednicu kada je izjavljivala kako je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, kada je zaključila kako je bilo u redu pobiti tolike ljude na Bleiburgu jer su bili krivi samo što nisu bili sudski osudjeni, koja smatra da se spomen ploče hrvatskim braniteljima trebaju skidati šrafcigerom, da dalje ne nabrajamo. Svo to vrijeme, HNS je čvrsto stajao iza Vesne Pusić. I da se ne zavaravamo, to je taj isti HNS kojeg predsjednik HDZa tako gorljivo nastoji dobiti u koaliciju.

I upravo takav HNS otpilio je Plenkovića...da čovjek ne povjeruje. Čak bi i za njih to bila neprincipjelna koalicija. Za Plenkovića ne bi. Što znači da je na čelu današnjeg HDZa čovjek koji ima manje morala, poštenja i savjesti od jugokomunista iz HNSa. 

Nikoga tko je imalo pratio lik i nedjelo Andreja Plenkovića ovaj pokušaj koalicije sa HNSom ne može iznenaditi. Pa prvi mu je potez bio koaliranje sa četnicima, a naravno da uz četnike nedostaju i jugoslaveni kako bi slika bila potpuna.

No, ono što je doista zabrinjavajuće nije djelovanje Plenkovića, od kojeg se ništa drugo nije moglo ni očekivati. EU je sigurno zadovoljna njegovim potezima, a to da li su zadovoljni Hrvati, Plenkoviću je zadnja rupa na svirali. 

Zabrinjavajuća je gromoglasna šutnja članova HDZa, od kojih su se neki svojim djelima i svojom retorikom sve do skora borili za bolju Hrvatsku, a danas su se pretvorili u iste takve poslušnike kakav im je i šef, oni u odnosu prema njemu, on u odnosu prema EU.

Ta je šutnja utoliko opasnija što su komunisti trenutno na koljenima i Plenković ne mora strahovati od bilo kakve opozicije, nego može mirno provoditi svoju volju ne obazirući se ne samo na članove svoje stranke, nego niti na svoje glasače.

Koji će, kao i uvijek, ukoliko dodje do novih parlamentarnih izbora ponovno šutke i bez razmišljanja glas dati čak i takvom, četničko-jugoslavenskom HDZu. Pravdajući to, kao i toliko puta do sada, strahom od povratka komunista.

Oni pametniji, naravno, neće se dati prevariti. Njima je već kristalno jasno tko je i što je Plenković, no koliko je takvih? 

Samo što se nitko tko podupire ovakav HDZ poslije neće moći izvlačiti na to kako je prevaren ili nije znao što se dogadja. 

Ovaj put, svaki glas, ili svaka potpora, ide ravno Andreju Plenkoviću i Miloradu Pupovcu, te tko zna kome još sa kim će Plenković, nakon što je dobio nogu od HNSa, pokušati koalirati.

I to je jedina istina. Sve ostalo je samo prodavanje magle i traženje olakotnih okolnosti, koje ne postoje. Jer, za izdaju nikada nema olakotnih okolnosti, a svojim potezima Plenković je izdao svakog svog birača koji hrvatski diše.

Kako će se stvari dalje odvijati i nije previše bitno. Jer, sve bitno imali smo prilike za vidjeti i čuti. Četnici, koji su dobili više nego što su mogli i sanjati, zamjenike ministara u najbitnijim ministarstvima i visoke položaje u svim poduzećima od vitalnog značaja za Hrvatsku. 

Te pokušaj koalicije sa HNSom, strankom čija je bit postojanja, uz trpanje što više novaca u svoje džepove, uništiti Hrvatsku i što više ju približiti njima nikada neprežaljenoj ex Jugoslaviji.

Hoće li to ipak biti HNS ili netko drugi, vidjet će se. No, kristalno je jasno kako Plenković ne preza od ničega i kako za njega ne postoje neprihvatljivi partneri. Nekako si mislim, kada bi se Draža Mihajlović digao iz groba i bio u mogućnosti osigurati Plenkiju ostanak na vlasti, ovaj bi ga dočekao raširenih ruku.

Plenković je izuzetno opasan čovjek po Hrvatsku, samo što će biti debelo kasno kada to Hrvati shvate.

Sve ono što Sanader nije uspio odraditi, Plenković odradjuje bez greške.

Ubija u svima nama ono malo nacionalnog duha koji je još ostao, dovodi nas u stanje da je posve prihvatljivo imati četnike u vladi, komuniste na najbitnijim položajima u državi i poglavito, nikako se ne odupirati bilo čemu što odluči EU, koliko god to pogubno po nas bilo.

Ukoliko Plenković odradi uredno svoj mandat do kraja, od Hrvatske će ostati nekakva država bezvoljnih, apatičnih ljudi, kojima se živo fućka za sve što se u toj državi dogadja i koji se više neće ni sjećati koliko je krvi proliveno kroz desetljeća, sa završnicom u Domovinskom ratu, kako bi imali svoju državu. Državu u koju su ugradjene kosti naših predaka, kosti naše braće i sestara i svih onih koji su sanjali slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a nisu ju uspjeli dočekati.

Plenkovićevo povjerenstvo sredit će i to.

Slika Hrvatske nakon Plenkovićeve vladavine neće biti ništa bolja od slike ex Jugoslavije, samo gora.

Zato, što smo onda bar imali za čega živjeti, čemu se nadati i za čega se boriti. 

Nakon Plenkovića, od toga neće ostati ništa.

Ona čuvena izreka Zorana Milanovića 'Ili mi ili oni' može se savršeno parafrazirati kada je  u pitanju Andrej Plenković.

Bit će ili on, ili mi.

A nekako mi se čini, sve dok je stranačkih poslušnika, koji bi valjda i majku rodjenu prodali za participaranje u vlasti i dobru plaću, te birača koji poput lobotomiranih zombija hrle na birališta kako bi zaokružili HDZ, kakav god on bio, da Andrej Plenković vodi.

Ukoliko tako ostane, bit će to kraj za Hrvatsku i Hrvate.

 

Diana Majhen