Dawn Dawns: Važne pouke koje smo zaboravili

Pin It

Pomirba sinova partizana i ustaša, o kojoj je Franjo govorio, nije mogla uspjeti, ostala je njegova  zabluda. Pomirbu trebaju željeti  obje strane, samo jedna ju ne može ostvariti. Druga strana se  nikad  nije osjećala niti smatrala Hrvatima, nego Jugoslavenima.  Njima je oduvijek , već sama ideja o hrvatskoj državi bila odbojna i neprihvatljiva. Tu ne može biti zajedništva. Nikad ga nije ni bilo, pa je i sam trud u tom pravcu  uzaludan.

Ima  narodnih  izreka koje zbog  svoje vrijednosti u svakom vremenu, žive u sjećanju naroda i pojedinaca.  Mnoge su od osobite važnosti za nas i naše prilike.

Sjetimo se priče o  ostarjelom ocu, koji pred kraj svog života, okupi sinove, da  im da posljednji savjet. Zatraži da  svaki uzme  šibu  i  proba ju  slomiti. Oni to učiniše s lakoćom. Potom otac zatraži da  svi uzmu šibe i povežu ih  zajedno. Sinovi to napraviše, pa im otac naredi, neka svaki  pokuša slomiti sve šibe zajedno. Niti jedan od sinova ne mogaše to učiniti.  Snop pruća je bio previše čvrst, niti jedan od njih nije ga  mogao  slomiti. Tada im otac reče:“ Vidjeli ste, kako je lako slomiti samo jedan prut, ali nitko od vas nije uspio slomiti pruće kad je zajedno povezano. Tako se i vi uvijek držite zajedno. U zajedništvu će biti vaša snaga, koju nitko neće lako nadvladati!“

Ovo je moćna  poruka , primjerena svakoj prilici i svakom vremenu i  treba je pamtiti . Nje se treba držati svaka obitelj, uža i šira, a na posljetku i naša najšira obitelj, koju predstavlja cijeli naš narod, gdje god bili njegovi članovi, u domovini ili rasuti po svijetu. Pojedinac je slab, ali njegova snaga postaje ogromna i nepobjediva, kad je vezan zajedništvom, jer tada je jak, koliko je jaka cijela zajednica kojoj pripada. Ta istina se jasno pokazala u Domovinskom ratu. Samo zajedništvom, Hrvati, gotovo goloruki,  uspješe poraziti višestruko nadmoćnijeg neprijatelja.

Pomirba sinova partizana i ustaša, o kojoj je Franjo govorio, nije mogla uspjeti, ostala je njegova  zabluda. Pomirbu trebaju željeti  obje strane, samo jedna ju ne može ostvariti. Druga strana se  nikad  nije osjećala niti smatrala Hrvatima, nego Jugoslavenima.  Njima je oduvijek , već sama ideja o hrvatskoj državi bila odbojna i neprihvatljiva. Tu ne može biti zajedništva. Nikad ga nije ni bilo, pa je i sam trud u tom pravcu  uzaludan.

 Zajedništvo mogu ostvariti samo Hrvati između sebe. Moramo  pravilno shvatiti sva nastojanje pete kolone, kojoj je postizanje naše, što veće razjedinjenosti,  osobito važan cilj. Također je, do te mjere neshvatljiv  nedostatak svijesti  u  nekih Hrvata o velikoj potrebi zajedništva, da čak i sami svojim neprimjerenim  postupcima čine razdor, a svaku i najmanju napuklinu u našoj kompaktnosti, antihrvati znaju dobro iskoristiti.

Poruka istog značenja,  sadržana  je u riječima Thompsonove  pjesme:  „Zagrlimo se pred svima, neka vide da nas ima.“ Uz opjevane ljepote, hrvatskih krajeva,  riječi ove prelijepe domoljubne pjesme, vrlo jasno nas  pozivaju na zajedništvo, koje je jedina nesalomiva snaga u borbi protiv svih  zala, koja prijete  Lijepoj Našoj  od davnina, do danas. Hrvati iz svih krajeva trebaju biti u zajedništvu.

Poznate su zlonamjerne podjele  na  Hercegovce,  Bosance ..., koje se naziva pogrdnim imenima i poručuje da napuste Hrvatsku, glasno  zagovarajući da im se  ukine biračko pravo.  Zaista  nevjerojatna  drskost  ograničavati i tjerati  Hrvate iz svoje jedine nacionalne domovine i to od strane onih koji se ne osjećaju Hrvatima.

Tu je domovinska i raseljena Hrvatska - dijelovi istog tijela, pripadnici istog naroda i baštinici iste kulture i tradicije.  Protivnici svega hrvatskog, provode svakovrsna nastojanja, kako bi ti  dijelovi hrvatskog korpusa ostali  odvojeni  jedan od drugog.

Razjedinjenost je naša slabost  koju koriste svi oni koji nam ne žele dobro. Razbijena je  hrvatska desnica. Odavno je izdajnički djelovanjem podijeljena i rascjepkana na više sitnih i beznačajnih  strančica, naša povijesna  Hrvatska stranka prava. Time se postiglo da, od nekadašnjih  pet zastupnika u Saboru, danas tamo nema niti jednog pravaša. Cilj postignut.  

U ratu su svi branitelji bili jedinstveni i tako postigli blistavu pobjedu. Danas su razjedinjeni,  podijeljeni  u mnogo braniteljskih  udruga, navodno ih je preko tisuću, a samo u Zagrebu stotinjak. Je li  to slučajno?  Ako je zajedništvo istinska želja, dovoljna je  jedna udruga s ograncima po cijeloj Hrvatskoj, no tad ne bi bilo toliko mjesta za predsjednike, a puno je ambicija.

Hrvate je, samo razjedinjene moguće pobijediti.  Nisu nam drugi krivi, sami smo. Sjetimo se opet, štapa iz starčeve priče.

Tko zaboravi povijest, osuđen ju je ponavljati. Hrvatska je povijest previše bolna, krvava i pogubna da bi je stalno ponavljali.

Nemojmo se oslanjati na nekakve snage izvan nas samih. Poneki savezi, vojni i civilni,  poželjni su  i dobro došli, ali uvijek imajmo u vidu onu poznatu mudrost: „Pomozi sam sebi, pa će ti i Bog pomoći!  To je drugo važno pravilo. Naše probleme ne može nitko drugi riješiti, nego  mi sami. Ne očekujmo ništa od EUnije, ni bilo kog drugog. Pobrinimo se sami za sebe.

Franjo Tuđman  se, u ona ratna vremena,  tražeći po svijetu potporu, najviše oslanjao na vlastite snage. Imao  je jasan cilj i najbolju vojsku na svijetu,  slabo naoružanih  hrabrih ljudi  čista srca,  istinskih domoljuba i tek nešto malo   profesionalnih vojnika.  I takvi, odnijeli su pobjedu u borbi jednakoj onoj Davida i Golijata.

Nakon  slavne pobjede u nametnutom ratu, s prevelikim odnosom snaga u korist neprijatelja, junaci, ratnici, doživješe da im danas, poraženi neprijatelj,  ruglu izvrće  slavu pobjede i uništava sve za što su se borili, pa nas još,  povremeno upita:“ Tko nas, bre, zavadi!?“, glumeći  kako se  ne zna uzrok i povod nemilih događaja iz bliske prošlosti, pa kad je sve zaboravljeno, možemo krenuti  iz  početka.

Treća važna  poruka, ispisana je još za  Dubrovačke republike u  Kneževom  dvoru u Dubrovniku. Iznad nekadašnjeg  ulaza u dvoranu Velikog vijeća, stoji  natpis:  Obliti privatorum  publica curate  - Zaboravite osobne stvari, brinite se za javne. To časno pravilo kojim su vođeni svi plemići u obnašaju vlasti i vođenju državnih poslova, jasno govori da političari nisu pozvani  brinuti  o svojim privatnim interesima, nego o općem boljitku.

Današnji  zastupnici u Hrvatskom saboru, bez obzira kojoj stranci pripadali, kao da nikad nisu čuli za ovo časno pravilo. Tome svakodnevno svjedoči njihovo ponašanje. Oni su to pravilo potpuno izokrenuli, pa u  politiku ulaze da bi ostvarili osobnu korist. Ne gledaju  opći, nego isključivo vlastiti  boljitak.

Rijetke su časne iznimke, među kojima se posebno ističe naš,  general Glasnović. On  časno i beskompromisno zastupa hrvatske interese i to radi bez ikakve naknade. Mnogi  ne znaju da se  general odrekao svoje saborske plaće u korist djece koja su ostala bez oba roditelja. Ima li humanije geste!? Ima li uopće slične geste u nekog od aktualnih političara.

Naravno, i zastupnik u Saboru treba od nečeg živjeti i uzdržavati svoju obitelj. Nije sporno da za svoj trud dobije plaću, ali je krajnje neprimjereno da za svoje osobne interese žrtvuje interese svih onih koje bi trebao predstavljati i sa svoje pozicije štititi.

Većina je, bez imalo domoljublja i pozitivnog karaktera, u politiku ušla zbog ostvarenja svojih uskih interesa, a na preveliku štetu zemlje i  puka  kojeg, navodno predstavljaju.

Nad ovim se starim poukama  moramo dobro zamisliti. Ako se njih ne budemo držali, ne čini se da nam predstoji svijetla budućnost.