Spašavanje vojnika Plenkovića

Pin It

U normalnim okolnostima, vijest da je Plenković smjernio tri Mostova ministra, i to trojicu koji su svakako vrlo štetni za Hrvatsku, bila bi razlog za slavlje. Takve štetočine se rijetko sreću. I Šprlje i Orepić odavno su pokazali za koga rade i kako dišu. Jednako kao u Karamarkovoj vladi, i u ovoj su štitili sve crvene kadrove koji se u represivnim organima nalaze još od vremena vremena SDP-a, a dobar dio njih još iz vremena ex Jugoslavije.

Orepić i Šprlje su bili dobitak na lotu za Udbu, a Udbi nikada nije bilo lakše nego od kada se taj dvojac uhvatio MUP-a i pravosudja, pruživši udbašima razinu zaštite i privilegija bolju nego što su to imali za vrijeme Milanovića i Josipovića. Njihov odlazak doista je izuzetno dobra vijest, naravno sve dok ne vidimo tko će ih zamijeniti. Što se Dobrovića tiče, radi se uistinu o jednom od najgorih državnih službenika ikada, liku koji već mjesecima nije uspio čak ni ažurirati web stranicu svog ministarstva koje je u ovom mandatu uvećano za dvije nove uprave, vodnu i energetsku, a kamo li da je uspio izvršiti preustroj, i koji je definitivno najveća smetnja povlačenju novaca iz EU fondova i općenito bilo kakvim suvislim reformama. Radi se o liku koji je, prema mom mišljenju, doslovno imao cilj, ili ga još uvijek ima, u potpunosti blokirati bilo kakvu gospodarsku aktivnost u Hrvatskoj kroz nebulozne reforme u okolišnoj politici u kojoj bi privatnim naručiteljima nametnuo svoje konzultante po načelu "Vi plaćate, naši jarani rade".

Bez ove trojice se sigurno se lakše diše. No, pogledajmo malo pozadinu svega toga. Koliko god se ovaj Plenkovićev potez čini riskantnim, on to u biti uopće nije. Jer, Plenković ima još puno opcija. Ukoliko se na neki način održi ova koalicija HDZ-MOST, HDZ će to platiti na način da će svima nama biti zlo. Za očekivati su nevidjeni ustupci koje će HDZ morati učiniti i pitanje je koliko će oni biti štetni po Hrvatsku. Ukoliko se pak koalicija raspadne, Plenki ima i bez Mosta na raspolaganju 83 zastupnika za preslagivanje, iz čijih redova može bez problema osigurati novu parlamentarnu većinu od 76 ruku. Koja će, doduše, pod obavezno uključivati četnike Milorada Pupovca, ali to Plenkoviću sigurno neće smetati, obzirom na visoki stupanj usuglašenosti s njima.

A ako pak dodje do novih izbora, veliki dio onih kojima je HDZ-a pod Plenkovićevim vodstvom na vrh glave i koji mu sigurno ne bi dali glas, nakon ovog njegovog poteza stat će uobranu HDZ-a. Pa čak i da HDZ izgubi parlamentarne izbore, Plenković će mu ostati na čelu, upravo zbog ovog poteza. Jer, HDZ-ovcima je MOST-a i njegovih ucjena već na vrh glave. Sve ono što su radili Karamarku, ucjenjujući ga na svakom koraku i ne dopustivši mu da bilo što korisno napravi, samo su pritajeno nastavili raditi dalje. Malo je članova HDZ-a koji MOST mogu smisliti, kao što je jako malo onih koji glasaju za HDZ, a da odavno ne priželjkuju ovako nešto. Ovim potezom Plenković vraća te izgubljene birače sebi, a mora se priznati kako je odabrao najbolji mogući trenutak za ovako nešto. Vrlo pametno odigrano, pogotovo kada se uzme u obzir da se sve dogadja neposredno prije lokalnih izbora koji prijete postati Plenkovićev fijasko, nakon kojeg se Plenković može elegantno pozdraviti s premijerskom foteljom.

Ovim potezom Plenković direktno smanjuje podjele u HDZ-u, vraća podršku onih koji ga ne mogu smisliti, a to je velika većina članova, i praktično na odredjeno vrijeme odgadja raspad HDZ-a, koji je zapravo već otpočeo, i koji neće zaustaviti ni sumanuta medijska cenzura sjevernokorejskog tipa, ovjekovječena u činjenici da niti jedan jedini medij, osim Dragovoljca, nije objavio vijest da je cijelo čelništvo HDZ-a Črnomerec podnijelo ostavke, a koja bi bila udarna vijest, naročito tijekom kampanje. Ne računavši Jutarnji list, koji je tu vijest, po starom dobrom lopovskom običaju, prepisao. Što opet pokazuje da sukus političke snage Plenkovića leži u činjenici da se radi o poslušnom EU potrčku koji je toj istoj EU jako važan, čak do mjere da su u stanju preuzeti potpunu kontrolu nad medijima, čiji su i vlasnici, i iskontrolirati u potpunosti vijest koja bi trebala biti udarna, kako bi ga zaštitili. Naravno, zato što od njega puno očekuju, a to što očekuju sigurno nije u hrvatskom interesu.

Plenković ovim potezom, u konačnici, ne spašava ni hrvatsko pravosudje, ni hrvatski MUP, niti hrvatski okoliš. Koliko je Plenkovića briga za Hrvatsku jako dobro vidimo po financiranju Frljićevih predstava s izvlačenjem zastava iz one stvari usred Hrvatskog narodnog kazališta, na opće oduševljenje njegove drage Nine Obuljen, i po potpunoj marginalizaciji najboljeg hrvatskog ministra Hasanbegovića, koji mu je bio zvijezda u kampanji, a kojeg se nakon toga odrekao i prijeti mu izbacivanjem. Kao i po tome što je na vlast, kao i u sve bitne hrvatske instituacije i poduzeća doveo stranku koju je osnovao ratni zločinac a kojoj sjede abolirani četnici, koji nam i dan danas nanose zlo na svakom koraku.

Smjenom Mostovih ministara Plenković je tek stao na kraj onima koji ga prikazuju kao neodlučnog  EU poslušnika. 

Na prvi pogled, Plenković je pokazao odlučnost i hrabrost, ali sve što je napravio, napravio je kako bi ostao na čelu HDZ-a kojeg ubrzano vodi u propast.

 

Diana Majhen