Migranti uhvaćeni u bijegu od izolacije

Pin It

 Corona Virus Cartoon Clipart

Prošle noći u 3.55 sati prilikom rutinske kontrole prometa na auto-cesti A2 kod Krapine policija je u teretnom prostoru šlepera turskih registarskih oznaka pronašla 14 migranata. Bili su u vrlo lošem stanju, gladni, pothlađeni, iscrpljeni i prestrašeni.

Vozilom je upravljao sirijski državljan Jabbar Mukhtar el Badawi koji je rekao policiji da mu je kod Županje neki Jozo kojemu ne zna prezime a sumnja i da mu je to pravo ime dao 14.000 Eura da migrante preveze do Frankfurta gdje je cilj njegovog puta. Migranti su pak izjavili da su oni tom istom Jozi dali po 2.000 Eura za prijevoz prema sjeveru Europske unije.

Novinarima kojima je uspjelo uspostaviti kontakt s migrantima ti su ljudi izjavili da dolaze iz više zemalja regiona: sedmorica iz Srbije, petorica iz Bosne i Hercegovine i dvojica iz Hrvatske. Svi oni imaju samo jedan zajednički cilj – po svaku cijenu domoći se Švedske. Dodali su da bježe od karantene, samoizolacije i ostalih ludosti kojih je prepun region u zemlju gdje se jedino mogu osjećati sigurni. Žele svakako zatražiti zdravstveni azil u Švedskoj, a ne isključuju ni povratak u matične zemlje kada ludilo s corona virusom prođe.

Novinare je začudilo kako to da među njima nema žena i djece. Odgovorili su da žene i djeca imaju bolji imunitet pa su mahom negativni, pa tako pozitivni muškarci moraju spašavati goli život bježeći pred maskiranim doktorima, izolacijom, karantenom i respiratorima.

Migranti su smješteni u improviziranom centru za prihvat izbjeglica pod nadzorom policije i u uvjetima stroge izolacije dok liječnici ne odluče o njihovoj daljnjoj sudbini.  

Mario Filipi