Svako zlo koje je Sanader započeo, Plenković dovršava

Pin It

 

Jučer je u Kninu, na samoj proslavi godišnjice Oluje, Plenković-Božinović milicija hapsila ratne heroje, koji su se za Hrvatsku borili od prvog dana, prošli cijeli Domovinski rat i kojima se danas trebamo pokloniti za sve žrtve koje su u tom ratu podnijeli. Umjesto zahvale, završili su u 'marici'. Tako nešto ne bi palo na pamet čak ni Milanoviću i Ostojiću, ali Plenkoviću i Božinoviću jeste.

Nije tu samo riječ o hapšenju Marka Skeje, legende Domovinskog rata i ostalih. To je poruka svim hrvatskim braniteljima kako će proći ukoliko ne prihvate ono što Plenkijevi koalicijski partneri traže. Branitelji bi trebali pognuti glave, šutjeti i ničim se ne isticati, kako bi Pupovcu, koji danas zahvaljujući Plenkiju drma Hrvatskom, bilo srce na mjestu. A dva puta godišnje dobit će neku veselicu, kako ne bi ispalo da se o braniteljima ne vodi računa, taman toliko da se branitelje smiri, no sve će biti pod strogo kontroliranim uvjetima koje nameće vladajuća koalicija četnici-Bruxelles-jugolopovi.

Najveća je pogeška bila prihvatiti tako nešto i otići uopće u Knin, jer je to bio samo početak razvodnjavanja proslave Oluje za buduće godine, a sve je bilo izrežirano od početka do kraja onako kako Plenkiju odgovara. 

Koje li sramote za sve nas, dopustiti da se uhite ljudi zato što su na majcama imali znak svoje ratne potrojbe, iste one u kojoj su krvarili i borili se za Hrvatsku, dok je Plenković čučao u Bruxellesu.

Dopustiti da milicija te ljude potrpa u maricu i odvede ih, na dan kada bi cijela zemlja trebala izraziti svoju zahvalnost braniteljima za sve što su učinili. 

Doista kao narod ne vrijedimo ništa, pretvorili smo se u hrpu kukavica i poslušnika, a kada Plenki i njegovi partneri završe sa svojom vladavinom, neće ostati ni sjećanje na Domovinski rat, a kamoli vrijednosti za koje smo se borili.

Al treba se podsjetiti kako je sve počelo. A počelo je upravo od HDZ-a, u vrijeme tadašnjeg predsjednika Sanadera, počelo je kao lov na vještice kako bi se zadovoljili, gle čuda, isti oni koalicijski partneri HDZa koji su to i danas. Abolirani četnici iz SDSSa. Čini se kako četnici jedva čekaju da HDZ dodje na vlast, kako bi i oni mogli u Vladu, jer se to nakon smrti pok predsjednika Tudjmana redovno dogadja (Izuzimam vladavinu Tomislava Karamarka, koji nije koalirao sa četnicima).

Prvu hajku na ZDS nisu pokrenule komunjare, pokrenuo je upravo HDZ. Kao što sada nastavlja.

U ono je vrijeme Sanader zazivao represivni aparat neka djeluje protiv onih koji pozdravljaju sa ZDS, ili imaju takav natpis, iako za to nije postojalo nikakvo zakonsko uporište. 

Danas, Plenković i Božinović taj represivni aparat više ne zazivaju, nego ga direktno šalju na ljude, iako ni danas ne postoji nikakvo zakonsko uporište za tako nešto.

To je onda bila politička volja, potpuno nevezano za zakon, isto kao što je i danas. Samo što će se Plenki vjerojatno pobrinuti da se sve represivne mjere ozakone, što mu neće predstavljati preveliki problem. Opozicije skoro da i nema, crveni su na koljenima, MOST je pao na 6%, pa samim tim Plenki ne treba voditi računa o volji birača. Narod na sve šuti. Može nas uništiti kao što radi od prvog dana od kad je preuzeo HDZ, i nitko mu ništa ne može.

Za očekivati je, prije nego što mu završi mandat, kako ćemo se svi morati pozdravljati sa 'Pomoz Bog junaci', dok će istovremeno Za dom spremni biti zabranjen, a Pupovac će trljati ruke od zadovoljstva, jednako kao što to radi i danas.

No, vratimo se malo u prošlost i pogledajmo tko je započeo hajku na ZDS.

U tu svrhu objavljujemo članak star devet (9) godina

Kao podsjetnik lakovjernima i onim Hrvatima koji su u najboljoj vjeri dali glas HDZu, da bi u paketu dobili četnika Pupovca i jugolopove iz HNSa. 

------------------------------------------------------------------

Stožerni indentant Sanader i njegova milicija

Kolektivna shizofrenia i halucinacija koja se u posljednjih nekoliko mjeseci osula po hrvatskim medijima i hrvatskoj javnosti konačno je pokazala i svoje izvorište, te nam razjasnila kako to da se mediji tjednima i mjesecima bave pozdravom Za Dom spremni! Danas je Sanader je izravno osudio isti,  te je pozvao represivni aparat i cijelo društvo da reagiraju. Kad se na reagiranje poziva represivni aparat, znamo što nas čeka. Kad premijer poziva represivni aparat da reagira na nešto što uopće nije podložno represivnom aparatu, onda također znamo što nas čeka. Čeka nas ono što nas je čekalo od 1945. do danas.

„Za Dom spremni“ je pozdrav hrvatskih branitelja - dragovoljaca iz Domovinskog rata. Natpis „Za Dom spremni“ nalazi se na oznaci postrojbi HOS-a.  Tu oznaku su na ramenu nosili branitelji Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Dubrovnika, Gospića, Mostara i velikog broja drugih hrvatskih gradova i sela. I sad bi Sanader na njih slao represivni aparat?

Što će Sanader napraviti? Poslati svoju novu Karamarko/Faber miliciju i zatvoriti spomen-sobe branitelja u cijeloj Hrvatskoj, u kojima je istaknuta oznaka HOS-a, između cijelog niza oznaka drugih postrojbi koje su branile Hrvatsku?

Hoće li Sanader svoju miliciju slati i na veterane HOS-a koji se povremeno okupljaju na godišnjicama i komemoracijama?

Da premijer Sanader ne zna što danas u Hrvatskoj znači «Za Dom spremni», ne čudi. Pa on rata nije ni vidio, čučao je u nekom podrumu i glumio kazališnog intendanta. Jako teško da je u podrumu splitskog HNK vidio nekog s oznakom HOS-a. HOS-ovci su se ipak «skrivali» po rovovima, blatu i prvim crtama bojišnica, nisu se junačili u kazališnom podrumu. Indendant - bilo je to vrlo odgovorno mjesto u ratu, kao idealno za tipa od 40 godina i 100 kilograma. Pa neće valjda takav nositi minobacač ili puzati po rovovima. No, mogao bi o tome bar pitati svoju zamjenicu Jadranku Kosor, nadležnu za pitanja branitelja.

Postrojbe HOS-a su bile redovite vojne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske. To znaju svi koji su bili na prvim linijama, ili su imali nekog svog na prvim linijama. Danas je ta činjenica i formalizirana, i to između ostalog i od Vlade druga Sanadera. O tome nam danas govori cijeli niz zakona i propisa Republike Hrvatske. Izdvojimo samo neke:

1.     Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji (2004.), Članak 2., Stavak 1.: “Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine)...“

2.     Pravilnik jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz domovinskog rata (2005.), Članak 3., Stavak 3.: „U posebni se dio unose podaci o ratnom putu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i to: naziv postrojbe koja je izdala potvrdu o sudjelovanju u Domovinskom ratu, vrijeme trajanja sudjelovanja u Domovinskom ratu, dužnosti koje je obnašao u postrojbi, status dragovoljca – kao pripadnik Hrvatske vojske, djelatnog i pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, naoružanih dragovoljačkih odreda Narodne zaštite ili Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), odličja...“

Status ratnika HOS-a automatski znači status hrvatskog branitelja. Pa zar su hrvatski branitelji ustaše? Zar su oznake pod kojima su ratovali, branili Hrvatsku i ginuli, protuzakonite i protuustavne? Koliko je meni poznato, ne postoji neka posebna oznaka kazališnog intedanta, kao što ne postoji, na žalost, neka posebna oznaka za one koji su podrumarili dok su drugi ginuli za Domovinu. Kada bi postojala, naš bi drug premijer bio okićen poput božičnog drvca.

Treba li još?

Postoji cijeli niz udruga i saveza udruga veterana HOS-a službeno registriranih u Republici Hrvatskoj, čija oznaka u sebi sadrži izraz „Za dom spremni“. kao što su UDHOS, SUDHOS, DDHOS-91…u statutu UDHOS-a, primjerice, navodi se kako izgleda pečat Udruge: «Udruga posjeduje pečat. Pečat Udruge okruglog je oblika, promjera 40mm. Uz vanjski obod trostrukog pletera je ispisan puni naziv te adresa sjedišta Udruge, a u sredini stilizirani grb republike Hrvatske. Iznad stiliziranog Hrvatskog grba upisano je velikim slovima HOS, a ispod stiliziranog Hrvatskog grba upisano je manjim velikim slovima od gornjeg upisano HOS za 50% manji ispis i glasi ZA DOM SPREMNI. Oko grba je stilizirani pleter.”

Statut  udruge je pozitivnim rješenjem odobrio i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba. Da i oni nisu ustaše na koje će se ići represivnim aparatom?

Što će napraviti Sanader i njegov represivni aparat? Hoće li zabraniti Udrugu, hoće li pohapsiti sve članove udruge veterana ili samo vodstvo Udruge? Hoće li im drug Sanader narediti da promijene oznake svoje Udruge? Možda da napišu «Smrt fašizmu, sloboda narodu», ili «Za kralja i otadžbinu?» Kako će izgledati represija druga Sanadera?

Kako će se vršiti represija nad nečim što nije u suprotnosti sa zakonom?

Kako se može od nekuda protjerati nešto što nije protuzakonito?

Kako u današnjoj Hrvatskoj staviti izvan zakona oznake vojnih postrojbi iz Domovinskog rata? Ili oznake veteranskih udruga?

Nemojmo se zavaravati da je Sanader glup i naivan i da ne poznaje zakone koje je donijela upravo njegova parlamentarna većina. Nije ni glup ni naivan. On ciljano raspiruje bolesnu histeriju i kolektivnu agresiju protiv hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Pa taj čovjek je godinama partner Voji Stanimiroviću, dužnosniku četničke paradržave «krajine». Sanader je pohapsio i poizručivao koliko je god mogao Hrvata. Sanader vrlo dobro zna da izraz «Za Dom spremni» nije protuzakonit, i da pravna država isti ne može kazneno procesuirati, dok ne promijeni cijeli niz zakona. Ne može pravna država, ali ona policijska i ideološka može. Isto kao što drug Kajin može za bilo što na ovom svijetu reći da je ustaško (a za takve smo svi mi ustaše, kao što su to bili stradali na Bleiburgu, Križnim putevima, Ovčari ili Škabrnji…) i zabraniti to isto, bez zakona, bez sudova i bez presuda, tako to isto može napraviti i Sanader. Jer današnja Hrvatska nije država koja se temelji na slovu zakona, nego na političkoj volji pojedinaca.

U Hrvatskoj još nitko nije kazneno odgovarao zbog korištenja izraza Za dom spremni. Jako teško da će se itko iz tog famoznog represivnog aparata  usuditi podnijeti prijavu za korištenje tog izraza, jer nema tog suda u Hrvatskoj koji bi mogao opaliti kaznu za korištenje izraza Za dom spremni, koji nije protuzakonit. To bi bilo jednako situaciji da sud nekog osudi jer je veličao ustaštvo korištenjem kuna kao platežnog sredstva.

No, to drugovima ni ne treba. Dovoljna je hajka i histerija, nakon kojih slijedi paradržavna represija i zabrane koncerata ili navijanja, po nekim sasvim desetim zakonima i propisima. Sjetimo se Vile Velebita…

Potpuno je nevažno jesu li ustaše koristile taj izraz. Izraz Za Dom spremni je u najmanju ruku rehabilitiran u Domovinskom ratu, i kao takav danas više nije upitan, osim za one koji su u tom Domovinskom ratu izgubili. A to su svi oni koji su ostali bez premile i predrage Jugoslavije, bez svog Saveza komunista, bez apsolutne moći svoje UDB-e….

Proglašavanje izraza Za Dom spremni ustaškim je nazivanje Domovinskog rata ustaškim, a današnju Hrvatsku ustaškom državom. To je odlika četnika, tzv. «antifašista», a očito i premijera hrvatske Vlade. Ne nužno tim redosljedom.

Zamislimo slijedeću situaciju: u Vukovaru se na jednoj strani okupe veterani bitke za Vukovar, ljudi s oznakama HOS-a, HV, MUP-a, a na drugoj strani četnici sa kokardama i petokrakama... Dođe hrvatska represivna milicija, pohapsi HOS-ovce zbog širenja fašizma i mržnje. Ostale ne dira. Dobro jutro, Hrvatska.

Zazivanje represivnog aparata i sprječavanje isticanja obilježja i motiva iz Domovinskog rata je, nakon dugogodišnjeg ponižavanja hrvatskih branitelja, prvi neskriveni institucionalni napad na Domovinski rat i prvi institucionalni pokušaj potpune kriminalizacije Domovinskog rata. Sanader se očito osjeća dovoljno snažnim konačno otkriti sve karte i svoje pravo, protuhrvatsko lice.

 

Diana Majhen  2008.godina

 

P.S. Umalo zaboravih: Za Dom spremni !

U iščekivanju da po mene dodje Plenković/Božinović represivna milicija