Hoće li SDP i dalje vladati preko MOSTa ili nam slijede novi izbori?

Pin It

Tragikomična, skoro nerealna situacija u kvazi Vladi nastavlja se punim tempom. Kako pišu neki mediji, Petrov je Karamarku dao vremenski rok u kojem bi trebao 'časno odstupiti'. Lijepo zamišljeno. Karamarko odstupi, a mostovci zadrže saborske fotelje, ministarska mjesta, sve beneficije i pogodnosti, a Petrov valjda postane jedini i prvi podpredsjednik Vlade.

Realno gledajući, što možemo očekivati? Ili će MOST glasati za nepovjerenje Karamarku, čime bi žrtvovali i sebe jer sumnjam da će takva skupina uhljeba i nesposobnjakovića više doći u poziciju u kojoj su sada, no vjerojatno bi ispunili ono za što su i stvoreni.

Daju li pak mostovci podršku Karamarku, možemo samo pretpostaviti na kakve će sve ucjene HDZ pristati u ime te podrške. Ovo što su ih do sada ucjenjivali bit će dječja igra naspram onoga što će uslijediti.

A te ucjene neće se ticati samo HDZa nego ćemo ih svi osjetiti na svojim ledjima.

Karamarko je napravio kardinalnu grešku. Onoga časa kada je MOST uvjetovao sudjelovanje u Vladi time da mu se dodjeli cijeli represivni aparat u ruke, trebao je raspisati nove izbore. I objasniti narodu zašto ih raspisuje. HDZ bi zadržao veliku podršku ne samo svojih birača, nego eventualno i onih koji su bili neodlučni. Nitko ne voli ucjene, a ako se radi ucjenjivača raspisuju novi izbori koji sve nas itekako koštaju, što posredno što neposredno, MOSTu se ne bi baš dobro pisalo na njima.

Jer, postaje sve jasnije zašto toliko inzistiranje baš na tim ministarstvima. Sa tih se mjesta može savršeno zaštititi sav kriminal, sva zloporaba vlasti koje su počinili Milanović i SDP. Kada se tome doda još i grčevita borba MOSTa da poglavito u tim ministarstvima zadrži Milanovićeve ljude ne treba se puno razmišljati. Pa neće valjda crveni progoniti crvene? I HDZ tu nije smio popustiti, jer su posljedice bile unaprijed sagledive.

Umjesto toga, HDZ je popustio i dao MOSTu i MUP i Pravosudje, te nastavio popuštati pred svim pritiscima i svim ucjenama kojima do danas nema kraja. I time pokazao dvije stvari: Svoju vlastitu slabost i neutaživu želju za vlašću.

Time je doveo sve nas u situaciju da nam sudbinu kroje neiskusni al zato beskrupulozni seljačići, kojima svaki dan treba sve veći komad kolača. Već prema tome kako im kažu oni koji su ih stvorili.

A u slučaju izglasavanja nepovjerenja Karamarku, nakon Sanadera, HDZ će se jako teško oporaviti. Jer, uopće neće biti bitno to što je Karamarko u cijeloj toj priči ni kriv ni dužan. Mediji u crvenim rukama odradit će svoje i to će biti drugi predsjednik HDZa uhvaćen 's rukama u pekmezu'. Što će idealno potvrditi onu presudu o HDZu kao kriminalnoj organizaciji i savršeno ići na ruku crvenima.

I dok se tako HDZ napada iz svih mogućih oružja, ja nikako da shvatim kako to da bezbrojne afere crvenih ne izlaze u javnost. Pa nije li Karamarko godinama bio šef SOAe? Što je tamo radio, igrao belu ili skupljao informacije? I gle čuda, osim Vrdoljaka ništa lošeg o crvenima ne može čovjek nigdje pročitati. A već i ptice na grani znaju o bezbrojnim kradjama, aferama i malverzacijama koje su provodili.

HDZ izgleda uopće ne zanima da sa time upozna širu javnost. A ni DORH. Jer, koliko god crveni drže medije u svojim rukama, nigdje nema niti pokušaja da se tako nešto lansira. Naprosto bode oči.

Umjesto toga, HDZ cvili i brani se, te time ostavlja utisak slabića nesposobnih da uzvrate udarce. Tko voli slabiće? A tek da mu vode Vladu...

Narod je u cijeloj toj priči jednostavno i frustriran i ljut i zbunjen. Imamo, kako kažu, hrvatsku Vladu u kojoj se kao jedini Hrvat vidi Hasanbegović, a ta ista Vlada ne prestaje lupetati o antifašizmu, odustala je brzinom munje od najavljene lustracije, šuti dok se spominje zabrana komunističkog znakovlja i obilježja, te kao krunu svega njihov ministar gura cijelo vrijeme neopisivo štetan kurikulum koji je opasnost ne po nas, nego puno gore od toga, po našu djecu.

Imamo i MOST u kojem ne znaš tko je gori i kojima je jedina zadaća zadržati crvene kadrove na njihovim položajima, zaustaviti lustraciju i srediti svog partnera u Vladi što bolje mogu. Ako je to suradnja, iskreno se nadam da nikada s nikim neću suradjivati. Od samog početka nikako se ne mogu oteti utisku da je MOST stvoren upravo zato da bi uništio HDZ i sačuvao crvene. Kada čovjek samo pogleda te likove i pročita njihove izjave, počevši od onog kako se protive lustraciji preko bacanja križeva u smeće pa sve do slavljenja jednonogog zločinca čini se kako MOST itekako ima ideologiju, iako posvuda priča da to kod njih ne postoji. A ta je ideologija sve samo ne prohrvatska.

Tu je još i nestranački premijer, koji izgleda ne razumije skoro ništa od onoga što se dogadja i koji prvo radi na izgradnji vlastite popularnosti, a tu i tamo baci pogled na državu. Stručnjak koji je doveden kako bi nas spasio, a čije se spasonosne mjere sastoje u dizanju poreza i rasprodaji hrvatskih tvrtki, te neuspjeloj prodaji hrvatske zemlje u Slavoniji. Radi toga se nisu trebali truditi da ga dovode, to je mogao napraviti svaki idot s ceste na takav način.

Kada čovjek baci pogled na sve to skupa dodje mu zlo. A onda se sjeti raznoraznih milanovića, ostojića, stazića, bauka, grbina, opačićka i njima sličnih i doista više ne zna što bi mislio.

Sama pomisao da će se ta crvena bagra vratiti na vlast i provoditi svoju prosrpsku, komunističku politiku prestrašna je. I vrlo, vrlo realna.

SDP ili njihov trojanski konj MOST, ima li doista puno razlike? HDZ u biti nije ni vladao. Mi jednostavno ne možemo donijeti zaključak o tome kakav je ovaj HDZ, jer je MOST sustavno opstruirao sve prijedloge koje je HDZ iznosio. A na sve su odluke utjecali i posvuda prisutni crveni kadrovi koje je MOST čuvao kao oko u glavi. Što bi i kako HDZ radio da je bio u prilici donositi samostalno odluke, možemo samo nagadjati.

Kako se čini, nakon izjava mostovaca da će glasati protiv Karamarka, što je od njih bilo i za očekivati, HDZ-u ne ostaje baš puno mogućnosti.

Žrtvovati Karamarka, što bi značilo u potpunosti se pokoriti MOSTu i SDPu, ili ići na nove izbore u situaciji koja im baš ne ide u prilog.

Skraćeno, odabrati hoće li SDP i dalje vladati preko MOSTa ili riskirati da eventualno izgube izbore, ali bar sačuvaju malo kičme?

U cijeloj toj strci najgore će, kao i uvijek, proći narod.

Kako god okrenemo, Hrvatima se ne piše dobro.

No, kada se nama dobro pisalo?

A evo, još smo tu.

I koliko god antifašisti, komunisti, jugovići i četnici čupali kosu radi toga, bit ćemo tu i dalje.

PS

Dok pišem ove rijetke, posvuda su vijesti kako je Vlada pristala odblokirati Srbiju i pustiti ju u EU, bez da je Srbija povukla zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Ukoliko je to točno, onda se radi o najgoroj izdaji koja je ikada počinjena, jer se time branitelji izručuju na milost i nemilost Srbije. Onaj čas kada Srbija udje u EU, bit ćemo zasuti zahtjevima za izručenje naših branitelja koje ćemo morati poštivati. One koji su stvorili Hrvatsku braneći ju od četničko jugoslavenskih hordi slat ćemo četnicima na sudjenje

Ako se ovo pokaže istinitim, dobili smo odgovor na pitanje što bi HDZ radio kada bi bio samostalno na vlasti, jer se to ne bi moglo dogoditi bez njihovog pristanka. I u tom slučaju ova Vlada treba pasti. Što prije, to bolje.

 

Diana Majhen