Kako smo umjesto u MOST gledali u Yusipovićevu diverziju

Pin It

Nakon dugih tjedana pregovaranja, mazanja očiju narodu, neprekidnog blebetanja o reformama i beskonačnog niza ucjena, polako postaje sve jasnija uloga koju će MOST zauzeti u hrvatskoj politici.

Sjećate li se kako je Nobilo iz Munchena poručio Yusipoviću da se pod hitno treba stvoriti nova stranka? I doista, nedugo nakon toga Yusipović je krenuo sa strankom 'Naprijed Hrvatska' za koju je dobar dio nas vjerovao da je glavni udbaški projekt.

E, pa čini se kako smo gledali u pogrešnom smjeru kada smo pokušali predvidjeti poteze koje će udbaši povući kako bi se zadržali u vrhu hrvatske vlasti te kako bi i u nadolazećim godinama krojili sudbinu Hrvata, postavljajući i dalje svoje potomke na najodgovornije položaje.

Moje je osobno mišljenje kako nam je UDBA uspješno prodala maglu.

Stranka koju je Yusipović stvorio nikada nije ni bila predvidjena za neki uspjeh. To je bila samo diverzija, dimna zavjesa kako bi svi gledali u pogrešnom pravcu dok se stvara ona prava stranka preko koje će UDBA vladati.

Najnoviji intervju Bože Petrova koji je dao za Novi list dodatno me je učvrstio u tom uvjerenju. Petrov se o lustraciji izjasnio na način koji ne ostavlja nikakve dvojbe. Nazvao ju je nepotrebnom, koristeći spinove koje već dugi niz godina slušamo od komunista i udbaša.

Kaže tako Petrov kako je lustracija obračunavanje sa prošlošću, lov na vještice i nešto što neće dobro utjecati na našu budućnost. Nije pri tome zaboravio ni spomenuti kako nema smisla govoriti o tome tko je bio otac nekome tko danas ima 30 ili 40 godina.

Što se mene tiče, time je konačno objasnio zašto je stvoren MOST, što mu je cilj i kakvo će biti njegovo sudjelovanje u vlasti.

Pa se tako drug Petrov pravi kako ne shvaća zašto je lustracija nužna i kako bez nje ništa neće ići na bolje.

Ako netko ima danas 30 ili 40 godina, kako on to kaže, itekako je bitno saznanje o tome da li mu je otac ili djed sudjelovao u masovnim ubijanjima Hrvata, je li bio dio zločinačkog aparata koji je godinama ubijao i zatvarao, ili je pak punio jame širom područja ex jugoslavije političkim neistomišljenicima. Bitno je zato, što je takva osoba ucjenjiva, zato što takva osoba nikada neće raditi u interesu građana, nego u interesu onih koji je ucjenjuju. I koji su je, uostalom, i ugurali na vlast. I sve dok se puna istina o tome ne objavi i sve činjenice izadju na vidjelo, takva osoba neće prestati biti ucjenjiva.

Imati ucjenjive osobe na ključnim pozicijama u najvišem vrhu vlasti izgleda smeta svim ostalim postkomunističkim zemljama, samo Hrvatskoj ne. Pa nisu valjda gotovo svi osim nas proveli lustraciju zato što su se htjeli baviti prošlošću iz obijesti ili razonode, pa su, kako kaže Petrov, organizirali 'lov na vještice'. I gle čuda, svim zemljama koje su lustraciju provele krenulo je na bolje, pa je tako Hrvatska u zadnje 4 godine po svim gospodarskim pokazateljima bila uvjerljivo najgora postkomunistička zemlja, s izuzetkom ratom zahvaćene Ukrajine, u kojoj se, koje li slučajnosti, upravo provode institucionalizirana dekomunizacija i lustracija.

Naravno, Petrov o tome uopće ne razmišlja. Ili se samo pravi da ne razmišlja, a u biti je itekako dobro promislio o svemu još puno prije ovih izbora.

Jer, ako netko može izjaviti kako ne zna što bi u slučaju lustracije bila pravda, kao što je izjavio Božo Petrov, onda su njegovi stavovi i ciljevi potpuno jasni. Uključivo stavove o pravdi i poštenju.

Sve je u biti bilo vidljivo od samog početka. Ono histerično insistiranje na tome da vladaju bez opozicije trebalo je u svakom pokrenuti zvono za uzbunu. Objašnjenje koje je MOST dao, kako neće opoziciju jer bi se mogla protiviti reformama, najgori je dio svega toga. Jer, to znači da mostovci imaju kompleks Boga, da su uvjereni u to da su nepogrešivi i da se na njihovom putu ne smije naći nitko tko bi ih mogao upozoriti da rade krivo ili da su negdje pogriješili. Razmišljanja dostojna Sjeverne Koreje. Odbijanje HDZ-a da uđe u tripartitnu vladu je cijelu stvar samo okrenula prema planu B, a taj je bio koalicija upravo s HDZ-om, kako bi UDBA preko Mosta kontrolirala vlast, a preko SDP-a i HNS-a oporbu. Zatim smo imali niz ucjena kojima je MOST pokušao zgrabiti i u svoje ruke cijeli represivni aparat u Hrvatskoj, tražeći MUP, pravosudje i još i nadzor nad SOA-om, i u tome je i uspio. Resori poljoprivrede, zaštite okoliša i ostalo su tu tek toliko, reda radi, ključno je bilo zauzeti pravosuđe i MUP.

Zaključno, imamo političku stranku koja se pod svaku cijenu pokušala riješiti bilo kakve opozicije, a nakon toga pokušala zavladati svim represivnim aparatima u zemlji, te se na kraju još izjasnila protiv lustracije.

Nema tu ni D od demokracije, nego samo hrpa potencijalnih malih hitlera koji zemljom hoće vladati isključivo onako kako su oni zamislili i očito su spremni na sve kako bi svoj naum ostvarili.

A sudeći po posljednjoj izjavi čelnika MOST-a, jedan od tih nauma je i zaštita udbaških ubojica.

Ako se uzme u obzir da je Karamarko u par navrata spominjao lustraciju pa onda zašutio o njoj i do dana današnjega ju više nikada nije spomenuo, te kako je MOST-u predao u ruke ono što su tako grčevito tražili, cijeli represivni aparat, jasno je kako koalicija HDZ-MOST neće puno toga promijeniti. Pozitivni pomaci koje smo svi očekivali nakon vladavine komunista i njihovih satelita izostat će.

Dapače, vjerojatno će nam s Mostom biti još i gore. Zato, što su crveni radili protiv hrvatskih interesa javno, ne skrivajući to, a MOST se skriva iza svega pomalo, uključujući i vjeru.

Na potezu je Karamarko, a kakav će to potez biti moći će se vidjeti u jako kratkom vremenskom periodu. Hoće li se usprotiviti svojim koalicijskim partnerima za koje je lustracija nepoželjna, ili će nastaviti šutjeti o njoj kao što radi već mjesecima.

Vidjet ćemo koliko je ovaj HDZ doista 'novi' i 'reformirani' kao što nas pokušavaju uvjeriti, ili je Karamarko samo nastavak Ive Sanadera, s tim što je Sanader koristio Splitsku rivu a Karamarko lustraciju kao mamac za naivne.

Što se pak MOST-a tiče, tu se već vidjelo sve što je trebalo.

Sigurna sam kako u MOST-u ima i dobrih i poštenih ljudi. Koji vjerojatno pojma nemaju da služe samo kao kišobran onima koji su vjerojatno dugo vremena odgajani i pripremani za ovaj trenutak.

UDBA prije i UDBA sada. Mijenjaju se imena ali ne i sam zločinački aparat kojemu je jedini cilj ostanak na vlasti i zakopavanje istine što dublje.

A uz Božu Petrova i MOST čini se kako će istina postati utopijski pojam.

Diana Majhen

PS

Sve gore napisano moje je osobno mišljenje. Ako me netko može argumentirano osporiti, neka slobodno to učini.