Revizija Gunja-stih i inih MRAK-ugovora!?

Pin It

-Zrno po zrno pogača, četka po četka palača…u Malinskoj na otoku  Krku!?                                                                                            Sjetimo se kako je nekad zadrti ateist Stipe Mesić želio Crkvu strpati u Sakristiju a tako ga danas u Saboru oponaša i punašna Anka Mrak Taritaš: 

„Vjeroučitelji dobivaju mandat od biskupa, a plaću od države. Vjeronauku je mjesto u crkvi“….premda, nasuprot tome kaže ministrica Divjak:

'Mislim da je vjeronauk u školama kao izborni predmet primjereno rješenje s obzirom na hrvatski kontekst i određenje većine stanovnika te ne planiram nikakve promjene po tom pitanju'.

Hrvatski sabor ovih je dana raspravljao o prijedlogu Ankinog Kluba zastupnika Glasa i penzićkog HSU-a, kojim bi obvezao Vladu u pokretanju postupka revizije Vatikanskih ugovora, pozivajući se pritom i na podatak kako hrvatska država temeljem tih, te s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna. 

Sasvim je jasno, glasnogovornica revizije Vatikanskih ugovora, Anka Mrak Taritaš smatra da je taj iznos previsok te ga treba podvrći reviziji, revidirati, odnosno reducirati. 

Kakve li samo licemjerne brige jedne notorne raspikuće oko štednje državnog novca!

O čemu se radi?

Kad god netko spomene navedenu gospođu isti tren nam na um padnu one 'zlatne' četkice za zahod iz potopljene Gunje; komad je evidentno stajao 281, 84 kunu umjesto 'redovnih' četki deset puta jeftinijih!

A ovo što slijedi puno je ozbiljnije od zahodskih četki:

„U međuvremenu je(2017.) u javnost izašla i informacija da je sin Anke Mrak Taritaš, Ivan Taritaš (27), vlasnik više luksuznih nekretnina u strogom centru Zagreba vrijednih više milijuna kuna! Nije jasno otkud mladiću toliko bogatstvo“; dodao bih, ta nije zajedno s mamicom švercao s WC-četkama?

„Prema Vlasničkom listu Zemljišnoknjižnog odjela u Zagrebu Ankin sinčić vlasnik je luksuznog penthousa od 154,54 m2 u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, u samom centru Zagreba. 

Vrijednost stana bez sumnje iznosi oko 300.000 eura! 

Uz to, poduzetni mladac, Ivan Taritaš ima još i stan u Ulici Kneza Posavskog 26, gdje je prijavljen. Radi se o novom stanu kojeg je gradilo poduzeće Tehnika. Cijena kvadratnog metra u tom dijelu grada (radi se o centru Zagreba) iznosi minimum 2.000 eura. Zanimljivo je da te vrijedne nekretnine nisu navedene u imovinskoj kartici Anke Mrak Taritaš”, (naveo i dokumentirao portal Pouzdano.hr.; do danas te informacije nisu demantirane….ali ni način stjecanja tih nekretnina nije 'revidiran'!).

Ima toga još….

-Četka po četka palača….na Krku, odnosno šlag na kraju ove MRAK-priče:

„Nekako u isto vrijeme s početkom obnove poplavljene županjske Posavine u javnosti su se počele probijati vijesti o kupnji nekretnine s „botaničkim vrtom“ u Malinskoj na otoku Krku vrijedne 700 tisuća eura od strane istaknute (bivše) članice HNS-a i bivše ministrice Anke Mrak Taritaš. 

No, bivša ministrica brzopotezno je izjavila kako njena obitelj na otoku Krku ima samo kuću u vlasništvu roditelja njenog supruga.                                                                                                                                 

Međutim, na tragu te izjave utvrđeno je da je riječ o kući u Riječkoj ulici na broju 19 i da je ona darovnim ugovorom prenesena na suprugovu sestru u čemu nema, osim povoda, ništa spornog“; narod bi kazao sasvim prosto…muljaža! 

„Kako Riječka ulica u Malinskoj u tom dijelu nema izgrađenu desnu stranu ceste, kućni brojevi idu u krugu od broja 16 do broja 19 i dalje u dijelu slijepe ulice, tako da je kuća s broja 19 fizički spojena s kućnim brojem 16, tj. sporne kuće s botaničkim vrtom, a koju je prodala njena bivša vlasnica, gospođa Živka Gorički iz Zagreba.“

(listopad 2016. Panopticum, autor D.Sremiš)

Dakako, više je novinskih redakcija poslalo upite na ovu temu i temu 'mračnih' poslova iz poplavljene Posavine u DORH. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan na sve to se oglušio i ignorirao cijeli suspektni slučaj oko gospođe Anke Mrak Sataraš, pardon, Taritaš.

A što reći nego kako to već kod nas ide….spustila se gusta Cvijanova magla pa pokrila botanički vrt u Malinskoj i zahodske četke u Gunji, ili po onoj narodnoj …ugriza vuk magare!

Bivšoj ministrici i njezinom suprugu osim skupih nekretnina velika je strast i jedrenje. 

„Prijatelji su imali jedrilicu, a mi smo s njima 1984. bili na jedrenju i zaljubili se u jedrenje. 1985. kupili smo svoju vlastitu jedrilicu i s njom prošli cijeli Jadran. Kupili smo je od jednog Slovenca i o jedrenju nismo znali ništa. I onda smo važno isplovili da nas nitko ne vidi i uzeli knjigu 'Sve o jedrenju'“, ispričala je Mrak Taritaš. A kod jedrenja najveći joj je gušt uglas zapjevati onu borbenu, partizansku „Po šumama i gorama…!“

Teško je ovome povjerovati, vjerojatno se ne radi o lakoj jedrilici jer obzirom na nosivost vjerojatno je u pitanju bio osrednji trabakul!

Jasno, svi napisi po medijima glede mogućih afera poduzetne Anke Mrak Taritaš ne moraju u cijelosti odgovarati istini, naša Anka je nakon svega ostala s (hrvatske) pravne točke gledišta 'neokrznuta', premda, vrijedi i ona pučka: 'gdje ima dima ima i vatre'!

Bilo bi jako interesantno podvrći reviziji i njene veoma podozrive ugovore od Gunje do Malinske i dr. pa onda kazniti ili medijske klevetnike ili mračne štetočine!? 

U svakom slučaju kad je u pitanju revizija pogotovo 'štetnih ugovora' po Republiku Hrvatsku Anka Mrak Taritaš je zadnja koja ima pravo o tome i pisnuti…pa makar bile u pitanju samo one bizarne, de luxe-zahodske četke!

A što se vjeronauka tiče bilo bi dobro da Anka-Partizanka obnovi znanje, posebno X. Božju zapovijed, skr.:

Ne poželi kuće bližnjega svoga…… ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!

Veljača 2019.                                                                         

Damir Kalafatić