Brački (i ini)pašnjaci Lovre razmetnoga…i inih 'aždaja'!

Pin It

Policijski istražitelji upali su u (dojučer neprijavljenu) vilu, službeno na pašnjak, bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića na otoku Braču gdje u sklopu USKOK-ovih izvida još traju premetačine. 

Već davno se zna kako je razmetni Lovro počinio kažnjivi prekršaj jer vlastitu kuću, vilu u Nerežišću, koju iznajmljuje turistima 11 godina, nije stigao provesti u katastar i gruntovnicu; a on je, eto, bio (ne-)odgovornim ministrom uprave. 

Tada se ta kućerina još vodila kao pašnjak odnosno bogomdani 'švedski stol' namijenjen za ispašu blentavim bračkim ovcama. 

Promućurni je Lovro doduše priznao taj nemali propust rekavši da ima bezbroj nekretnina i pašnjaka po Braču i okolici pa ih, jadan, nije mogao sve zapamtiti i pobrojati!?

S pravne točke gledišta USKOK je de iure uskočio na Lovrin ovčji pašnjak na kome je razmetni ministar uprave de facto izgradio velebnu kućetinu kućnog broja…. 'zimmer frei'! 

Nevjerojatno, odnosno jedino u Hrvatskoj moguće, 'ugledni' političar, čak i odgovorni ministar uprave, razmetni Lovro, jedanaest je godina svoju obiteljsku kuću (vjerojatno i bez poreza), iznajmljivao turistima kao 'zimmer frei' a 'virtualna' kuća je sve to vrijeme bila u funkciji ledine, pašnjaka!? 

U svakoj iole demokratskoj zemlji takvi razmetni tipovi bili bi brzo zbrinuti u popravne ustanove, tipa Remetinec, 'pašnjaci' bi bili promptno konfiscirani a kod nas, u ovoj lijepoj našoj, lopovi bivaju nagrađeni popravnim domom takozvanog kokošinjca iliti Hrvatskog državnog sabora s 15 do 20 tisuća kunića nagrade i sigurne povlaštene penzije.

Dakle bivaju nagrađeni komotnim radnim mjestom gdje i dalje mogu 'širokim narodnim masama'-bračkim ovcama, neometano prodavati svoja prljava 'upravna muda pod bubrege'!

Zanimljivo, bivši kolege bivšeg ministra upitani o Lovrinim 'pašnjacima', ne znaju ništa, 'pustimo Institucije da svrše taj posao', kažu!

-Bemti Institucije, sjetimo se samo jedne od presuda bivšem premijeru Sanaderu i svjedočenja notornog Zdravka Ježića iz ožujka 2011.g.!

Zdravko Ježić, taj čuvar Sanaderovih 'pašnjaka' vrijednih 5 milijuna eura, od ukupno deset, koje je Sanader kao mito dobio od mađarskog MOL-a, kaže na sudu slijedeće:

„Novac (5 milijuna eura) na računu mog, švicarskog Xenoplast-a prošao je revizije i sve porezne kontrole. Xenoplast je dao kredit mom DIOKI-ju, potpisan je i ugovor kojim je došlo do spajanja tih dviju (mojih, nap. a.)tvrtki. Novac je i dalje na tom računu i kad dobijem preciznu uputu kako i kome treba vratiti novac, ja ću to i učiniti. Novac se koristio u poslovanju tvrtke, no moja odgovornost je da taj novac, bez obzira na to gdje bio, ostane u adekvatnom iznosu na računu“, kazao je.

-Tada mu Institucija u liku rezolutnog suca Ivana Turudića oštro naređuje da taj novac već 'sutradan' vrati….a to 'sutradan' traje do danas i tko zna koliko još. 

Nakon više od sedam godina kilave hrvatske Institucije nisu naplatile tu 'belosvetsku' pljačku pa će i razmetni Lovre rješenje za svoje 'pašnjake' pričekati, valjda, u debeloj saborskoj mirovini, točnije na 'sveto Nigdarjevo'!

Lovre je doduše sitna riba, pravi 'pikzibner' u relaciji prema dvadesetorici bračnih družica poznatih hrvatskih 'uglednika', koje ne raspolažu pašnjacima poput Lovre nego masnim bankovnim računima!

O čemu se radi?

Prije par dana stigao mi atraktivan 'emajl'(tako po Vuku veli Ustavni sudac Mate Arlović, nap. a.; ime i prezime pošiljatelja i adresa e-mail-a nalaze se kod autora), pa pročitajmo o kakvim se basnoslovnim 'pašnjacima'  tih ženskih 'aždaja' radi:                                                                                                                   

1. Dunja Mesić /kćerka Stjepana Mesića / 12.814.000 eura

2. Ana Hanžeković /afera zagrebačka banka/ 9.710.000 eura

3. Marija Burić Pejčinović / bivša ministrica vanjskih poslova/ 8.700.000 eura

4. Dijana Pleština /supruga pok. Ivice Račana/ 8.638.000 eura

5. Mirjana Sanader / supruga Ive Sanadera /7.266.000 eura

6. Ksenija Čule /bivša supruga Slavka Linića/5.962,700 eura

7. Nevenka Tuđman /kćerka pok. Franje Tuđmana/5.418.000 eura

8. Ecija Bajić /bivša supruga Mladena Bajića/ 4.720.000 eura

9. Ina Vidošević /supruga Nadana Vidoševića/4.563.000 eura

10. Daina Pusić /kćerka Vesne Pusić /4.179.900 eura

11. Vesna Bandić /supruga Milana Bandića/4.098.400 eura.

12. Saša Mesić /kćerka br. 2 Stjepana Mesića/3.539.000 eura

13. Željka Antunović /bivša ministrica obrane/3.186.100 eura

14. Danijela Hebrang /supruga Andrije Hebranga/2.758.000 eura

15. Ingrid Antičević /sutkinja Ustavnog suda/2.407.000 eura

16. Tatjana Josipović /supruga Ive Josipovića/1.641.000 eura 

17. Vlasta Pavić /bivša gradonačelnica Zagreba/1.634.000 eura

18. Vesne Škare Ožbolt /bivša ministrica pravosuđa/ 1.571.000 eura 

19. Dragica Zgrebec /bivša potpredsjednica sabora/1.558.000 eura

20. Marina Lovrić /bivša županica Siska/ 1.529.000 eura...itd. 

-Što reći na kraju?

U mom malom mistu Dalmatinske zagore živio jedan lucidni pijanac kojeg smo od milja zvali 'Mušica' u asocijaciji, jasno, na vinsku mušicu!

Bilo je to davno, u vrijeme Yuge, moj 'Mušica' završio u 'pržunu' na mjesec dana jer je ispričao vic o najskupljoj ptici-GALEBU, jasno onom Titinom. 

Jednom ga upitasmo kako bi on riješio uvijek aktualnu ekonomsku krizu….koja nam i danas prijeti zbog mnogobrojnih 'Lovrinih pašnjaka'?

-Vrlo lako, odgovorio tada moj lucidni 'Mušica':

„Svak' onaj 'ko ždere i pije nek' plati a 'ko krade nek' vrati, sic!, i…… 'svršila Mare zavit'!

…..A što se Institucija tiče, one mogu Zdravku Ježiću i sličnim lopužama staviti soli na rep!

Kolovoz 2019.                                                       

Damir Kalafatić