Saucha nije podoban Partiji ali zato je dobrodošao u 'Časnom domu'….Sabora!?

Pin It

Kada su mu istražitelji USKOK-a predočili nalaz vještaka za rukopise Centra za kriminalistička vještačenja, privedeni zastupnik SDP-a Tomislav Saucha branio se tako što je rekao da od djetinjstva pati od disleksije i disgrafije te da je potonji poremećaj vjerojatno doveo vještake u zabludu. Jadnik-urođeni bolesnik!?

I tako je to bilo na čak stotinuitrideset dokumenata na kojima velika većina 'potpisa' odgovara njegovom, makar i 'dislektičkom'-'disgrafičkom' parafu!?

A disleksija odnosno disgrafija je, kažu grafo-znalci, poremećaj koji se javlja prvenstveno kod učenja a očituje se kod pisanja i javlja se kod svih razina inteligencije pa čak i kod one….Saucha-Zokijeve. 

Primjerice, Agatha Christie je najprodavaniji autor na svijetu, jedina knjiga koja je prodavanija od njene je Biblija. 

Iako je poput, recimo, Sauche patila od disleksije-disgrafije to je ni najmanje nije spriječilo u tome da bude kreativna i postane najpoznatija spisateljica na svijetu. Jednako je i Tomislav Saucha nesumnjivo dokazao svoju, doduše, 'financijsku' kreativnost unatoč patnji od disleksije-disgrafije!?

Međutim, nije sasvim jasno tko je koga potpisom 'krivotvorio', odnosno jeli to Saucha hoće reći kako su tri premijerova savjetnika, Petrović, Budak i S.Goldstein krivotvorili njegov 'dislektički' potpis i pokupili pozamašnu lovu kroz 130 putnih naloga i to u razdoblju nešto manjem od tri godine….a da nije bilo Državne revizije 'pojeo bi vuk tovara'? 

Hoće li ih Saucha zbog toga tužiti ili će pak časni premijerovi savjetnici tužiti Sauchu zbog teške klevete, makar to bila i privatna stvar (kako je to objavio dipl. bibliotekar i hrvatski historičar Slavko Goldstein).

Cijeli slučaj 'Saucha' interesantan je od samog početka….

Naime, optuženima za pronevjeru, dakle, potencijalnim-'pravomoćnim lopinama', policija ponajprije u rano jutro temeljito pretrese kuću ili stan zbog pribavljanja materijalnih dokaza i to uz nazočnost  optuženika i dvojice svjedoka a zatim optuženiku/osumnjičeniku stavlja lisičine na ruke i transportira ga USKOK-u. 

Zatim slijedi transport u Remetinec pa nakon noćnog odmora policija optuženika-osumnjičenika privodi županijskom sucu zbog izricanja odgovarajuće presude o duljini pritvaranja. 

Ovakav, sasvim uobičajeni postupak Saucha nije 'pretrpio', doduše određen mu je skraćeni pritvor zbog, eto, redukcije svjedoka i nakon svega tjedan dana pušten je da se brani sa slobode; čak mu je i jamčevina na pravednom sudištu velikodušno odbijena. 

Dakle, cijeli ovaj slučaj sveden je na nivo margine nekakvog sitnog prometnog incidenta!

Zabrinjava nešto drugo, veoma šokantno, pa najprije pročitajmo kako tim povodom glasi priopćenje Sauchine Partije:

„Saborski zastupnik SDP-a Tomislav Saucha, protiv kojeg je Uskok pokrenuo istragu za zlouporabu položaja i ovlasti, zatražio je ispisnicu iz stranke i od danas više nije član SDP-a“, doznaje se u ponedjeljak u SDP-u.

Ali,  njegova osobna odluka je da se povlači iz svih dužnosti koje je u ime SDP-a obavljao u Saboru i stranka to prihvaća kao moralni čin. 

Od danas on je nezavisni zastupnik nakon što se s današnjim danom ispisao.“

SDPartija ističe i da nitko(nitko živ u Saboru, niti od Vlade, nap.a,) od Sauche nije tražio vraćanje saborskog mandata te da on postaje nezavisni zastupnik koji se povlači sa svih dužnosti koje je obnašao u ime SDP-a. 

Drugim riječima sve što od danas Saucha radi u Saboru potpuno je nezavisno, svojevoljno, samoinicijativno!? 

Dodao bih, osim što se ne 'povlači'/ne odriče mjesečnih primanja saborskog zastupnika u iznosu od lijepih 14.346 kunića plus paušal od još 1.500, dakle ukupno 15.846 kunića neto….a moguće taj iznos on još i poveća posebno ako su dnevnice za fiktivna putovanja u pitanju!

Dakle, stroga i savjesna Partija kažnjava svoju 'zabludjelu ovcu' zbog moguće 'pronevjere' kao da je Saucha oštetio SDP-ovu blagajnu a ne državnu, narodnu, saborsku…..'blagajnu' i sirotih poreskih obveznika, posebno umirovljenika(-kanta-autora) a, sramote li, Sabor ga prima u svoje časno krilo kao da se nečasni Saucha tek krivo parkirao na Trgu svetog Marka. 

Dakako, zbog te drakonske kazne izbacivanja iz partijske elite, mladi i nadobudni Tomislav Saucha mogao bi trpjeti itekakve duševne boli s posljedicama teških psihičkih trauma, mo**š mislit kakvih!? 

Nije li to, kolokvijalno rečeno, instrumentaliziranje kriminala u Časnom domu sabora, patologija morala i savjesti, nije li to debakl etike pa makar ona bila i samo politička?

Stoga, nije naodmet ni ovo pročitati:

Pokojni „Marko Veselica je tvrdio, a naša je politička empirija to i dokazala, da ukoliko nema etike, onda politika postaje instrumentarij kriminala, borbe za moć, rađanje totalitarizma, kulta ličnosti i svih drugih, mogućih patologija. 

Sve nam je to dobro poznato“

(Peter Kuzmić, 'Autograf', 19.veljače og.).

Što je tu je, Saucha od jučer nije više Partijac nego Nezavisni, od koga nezavisan-od državne blagajne?, a u Saboru će imati i lijepo društvo, primjerice, 'kvazi-seljaka' Krešu Beljaka pa će njih dvoje moći dokono pričati svoje 'lovačke priče', bile one o auto-radio-kazetofonima ili o fiktivnim dnevnicama. 

Blago si ga nama-običnim smrtnicima-s tim 'časnim ljudima', usijanim političkim glavešinama, sic!

 

damir kalafatić