Bajić te tuži, Bajić te sudi

Pin It

Vladajuća udbaško-četničko-pederska garnitura dva je dana muku mučila kako zakonski kazniti Josipa Šimunića za nešto što nije protuzakonito, te su se na kraju dosjetili klasičnom partijskom rješenju 'Kadija te tuži, kadija te sudi'. Kako je i zadnjem normalnom čovjeku u Hrvatskoj jasno da Šimunića niti jedan sud u Hrvatskoj ne može kazniti po zakonu jer Joe jednostavno nije prekršio nikakav zakon, kažnjavanje je povjereno drugu Mladenu Bajiću, koji je Šimuniću izdao nekakav prekršajni nalog.

Prekršajni nalog, što je sad to? Zar u ovoj državi ne sude sudovi? Od kada presude donose tužitelji? Kakav sad jebeni nalog? Od kada se u Hrvatskoj presuđuje nalogom umjesto presudom? Moram priznati da mi je navedena mogućnost promakla, odnosno promaklo mi je da je vladajuća udbaško-četničko-pederska garnitura već institucionalno ukinula trodiobu vlasti u Hrvatskoj i u zakonima već instalirala sud partije. Pretpostavljam da na odluku suda partije nema mogućnosti žalbe; odluka partije je konačna. A i kome bi se Joe mogao žaliti, kad kazna nije potkrijepljena nikakvom sudskom odlukom niti je Joe imao mogućnost iznijeti svoju obranu.

Priča o kažnjavanju 'Za dom spremni' nije nova u Hrvatskoj, provlači se već godinama. Zadnji put kad sam se time bavila, u igri je bio Sanader, pa u nastavku izvlačim tekst iz 2008. godine. Tekst se ticao Sanadera koji je pozvao represivni aparat da reagira na spomen 'Za dom spremni'.

Jučer su to bili Sanader i Kosorica, danas su to Jova, Joca i Zoka. Mediji su isti kao i prije, kao i vječiti pokvarenjak Bajić.

Kolektivna shizofrenia i halucinacija koja se u posljednjih nekoliko mjeseci osula po hrvatskim medijima i hrvatskoj javnosti konačno je pokazala i svoje izvorište, te nam razjasnila kako to da se mediji tjednima i mjesecima bave pozdravom Za Dom spremni! Danas je Sanader je izravno osudio isti, te je pozvao represivni aparat i cijelo društvo da reagiraju. Kad se na reagiranje poziva represivni aparat, znamo što nas čeka. Kad premijer poziva represivni aparat da reagira na nešto što uopće nije podložno represivnom aparatu, onda također znamo što nas čeka. Čeka nas ono što nas je čekalo od 1945. do danas.

"Za Dom spremni" je pozdrav hrvatskih branitelja - dragovoljaca iz Domovinskog rata. Natpis "Za Dom spremni" nalazi se na oznaci postrojbi HOS-a. Tu oznaku su na ramenu nosili branitelji Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Dubrovnika, Gospića, Mostara i velikog broja drugih hrvatskih gradova i sela. I sad bi Sanader na njih slao represivni aparat?

Što će Sanader napraviti? Poslati svoju miliciju i zatvoriti spomen-sobe branitelja u cijeloj Hrvatskoj, u kojima je istaknuta oznaka HOS-a, između cijelog niza oznaka drugih postrojbi koje su branile Hrvatsku? Hoće li Sanader svoju miliciju slati i na veterane HOS-a koji se povremeno okupljaju na godišnjicama i komemoracijama?

Da premijer Sanader ne zna što danas u Hrvatskoj znači 'Za Dom spremni', ne čudi. Pa on rata nije ni vidio, čučao je u nekom podrumu i glumio kazališnog intendanta. Jako teško da je u podrumu splitskog HNK vidio nekog s oznakom HOS-a. HOS-ovci su se ipak 'skrivali' po rovovima, blatu i prvim crtama bojišnica, nisu se junačili u

kazališnom podrumu. Indendant - bilo je to vrlo odgovorno mjesto u ratu, kao idealno za tipa od 40 godina i 100 kilograma. Pa neće valjda takav nositi minobacač ili puzati po rovovima. No, mogao bi o tome bar pitati svoju zamjenicu Jadranku Kosor, nadležnu za pitanja branitelja.

Postrojbe HOS-a su bile redovite vojne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske. To znaju svi koji su bili na prvim linijama, ili su imali nekog svog na prvim linijama. Danas je ta činjenica i formalizirana, i to između ostalog i od Vlade druga Sanadera. O tome nam danas govori cijeli niz zakona i propisa Republike Hrvatske.

Izdvojimo samo neke:

1. Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji (2004.), Članak 2., Stavak 1.: "Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske,Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine)..."

2. Pravilnik jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz domovinskog rata (2005.), Članak 3., Stavak 3.: "U posebni se dio unose podaci o ratnom putu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i to: naziv postrojbe koja je izdala potvrdu o sudjelovanju u Domovinskom ratu, vrijeme trajanja sudjelovanja u Domovinskom ratu, dužnosti koje je obnašao u postrojbi, status dragovoljca - kao pripadnik Hrvatske vojske, djelatnog i pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, naoružanih dragovoljačkih odreda Narodne zaštite ili Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), odličja..."

Status ratnika HOS-a automatski znači status hrvatskog branitelja. Pa zar su hrvatski branitelji ustaše? Zar su oznake pod kojima su ratovali, branili Hrvatsku i ginuli, protuzakonite i protuustavne? Koliko je meni poznato, ne postoji neka posebna oznaka kazališnog intedanta, kao što ne postoji, na žalost, neka posebna oznaka za one koji su podrumarili dok su drugi ginuli za Domovinu. Kada bi postojala, naš bi drug premijer bio okićen poput božičnog drvca.

Treba li još?

Postoji cijeli niz udruga i saveza udruga veterana HOS-a službeno registriranih u Republici Hrvatskoj, čija oznaka u sebi sadrži izraz "Za dom spremni". kao što su UDHOS, SUDHOS, DDHOS-91...u statutu UDHOS- a, primjerice, navodi se kako izgleda pečat Udruge: 'Udruga posjeduje pečat. Pečat Udruge okruglog je oblika, promjera 40mm. Uz vanjski obod trostrukog pletera je ispisan puni naziv te adresa sjedišta Udruge, a u sredini stilizirani grb republike Hrvatske. Iznad stiliziranog Hrvatskog grba upisano je velikim slovima HOS, a ispod stiliziranog Hrvatskog grba upisano je manjim velikim slovima od gornjeg upisano HOS za 50% manji ispis i glasi ZA DOM SPREMNI. Oko grba je stilizirani pleter."

Statut udruge je pozitivnim rješenjem odobrio i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba. Da i oni nisu ustaše na koje će se ići represivnim aparatom?

Što će napraviti Sanader i njegov represivni aparat? Hoće li zabraniti Udrugu, hoće li pohapsiti sve članove udruge veterana ili samo vodstvo Udruge? Hoće li im drug Sanader narediti da promijene oznake svoje Udruge? Možda da napišu 'Smrt fašizmu, sloboda narodu', ili 'Za kralja i otadžbinu?' Kako će izgledati represija druga Sanadera?

Kako će se vršiti represija nad nečim što nije u suprotnosti sa zakonom?

Kako se može od nekuda protjerati nešto što nije protuzakonito?

Kako u današnjoj Hrvatskoj staviti izvan zakona oznake vojnih postrojbi iz Domovinskog rata? Ili oznake veteranskih udruga?

Nemojmo se zavaravati da je Sanader glup i naivan i da ne poznaje zakone koje je donijela upravo njegova parlamentarna većina. Nije ni glup ni naivan. On ciljano raspiruje bolesnu histeriju i kolektivnu agresiju protiv hrvatskih branitelja i Domovinskog rata. Pa taj čovjek je godinama partner Voji Stanimiroviću, dužnosniku četničke paradržave 'krajine'. Sanader je pohapsio i poizručivao koliko je god mogao Hrvata. Sanader vrlo dobro zna da izraz 'Za Dom spremni' nije protuzakonit, i da pravna država isti ne može kazneno procesuirati, dok ne promijeni cijeli niz zakona. Ne može pravna država, ali ona policijska i ideološka može. Isto kao što drug Kajin može za bilo što na ovom svijetu reći da je ustaško (a za takve smo svi mi ustaše, kao što su to bili stradali na Bleiburgu, Križnim putevima, Ovčari ili Škabrnji...) i zabraniti to isto, bez zakona, bez sudova i bez presuda, tako to isto može napraviti i Sanader. Jer današnja Hrvatska nije država koja se temelji na slovu zakona, nego na političkoj volji pojedinaca.

U Hrvatskoj još nitko nije kazneno odgovarao zbog korištenja izraza Za dom spremni. Jako teško da će se itko iz tog famoznog represivnog aparata usuditi podnijeti prijavu za korištenje tog izraza, jer nema tog suda u Hrvatskoj koji bi mogao opaliti kaznu za korištenje izraza Za dom spremni, koji nije protuzakonit. To bi bilo jednako situaciji da sud nekog osudi jer je veličao ustaštvo korištenjem kuna kao platežnog sredstva.

No, to drugovima ni ne treba. Dovoljna je hajka i histerija, nakon kojih slijedi paradržavna represija i zabrane koncerata ili navijanja, po nekim sasvim desetim zakonima i propisima. Sjetimo se Vile Velebita...

Potpuno je nevažno jesu li ustaše koristile taj izraz. Izraz Za Dom spremni je u najmanju ruku rehabilitiran u Domovinskom ratu, i kao takav danas više nije upitan, osim za one koji su u tom Domovinskom ratu izgubili. A to su svi oni koji su ostali bez premile i predrage Jugoslavije, bez svog Saveza komunista, bez apsolutne moći svoje UDB- e....

Proglašavanje izraza Za Dom spremni ustaškim je nazivanje Domovinskog rata ustaškim, a današnju Hrvatsku ustaškom državom. To je odlika četnika, tzv. 'antifašista', a očito i premijera hrvatske Vlade. Ne nužno tim redosljedom.

Zamislimo slijedeću situaciju: u Vukovaru se na jednoj strani okupe veterani bitke za Vukovar, ljudi s oznakama HOS-a, HV, MUP-a, a na drugoj strani četnici sa kokardama i petokrakama... Dođe hrvatska represivna milicija, pohapsi HOS-ovce zbog širenja fašizma i mržnje. Ostale ne dira. Dobro jutro, Hrvatska.

Zazivanje represivnog aparata i sprječavanje isticanja obilježja i motiva iz Domovinskog rata je, nakon dugogodišnjeg ponižavanja hrvatskih branitelja, prvi neskriveni institucionalni napad na Domovinski rat i prvi institucionalni pokušaj potpune kriminalizacije Domovinskog rata. Sanader se očito osjeća dovoljno snažnim konačno otkriti sve karte i svoje pravo, protuhrvatsko lice.

Diana Majhen