Kako je Vesna Pusić istovremeno izvrijeđala i pedere i vlastite glasače

Pin It

Kao što se i očekivalo, naša draga ministarka Pusić pozvala je građane RH da iziđu na referendum o zaštiti obitelji. Učinila je to slijedećom, krajnje suludom izjavom: 'Nebično je važno da svi građani, bez obzira što misle o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv'. Izjava takvog tipa je u javnosti izazvala blagu konsternaciju. Kakva je to glupost da državni dužnosnik poziva vlastite građane da se izjasne protiv svog uvjerenja i da im pri tome ni ne pokuša sugerirati zašto bi se tako trebali izjasniti?

Neki su u prvi mah pomislili da je Vesnica prolupala i da joj se sve pomiješalo u njenoj inače pametnoj i bistroj glavici, odnosno da je i nju zahvatio virus općeg debilizma koji nemilosrdno harači ministarskim glavama kukuriku koalicije. Vjerujem da su se neki i ozbiljno zabrinuli jer im se šefica previše druži s SDP-ovcima pa je i počela sipati gluposti kakve inače redovno i u ogromnim dozama sipaju Matić, Mrsić, Jovanović, Grčić, Linić, Kotromanović, Miljenić, Maras, Jakovina i druge SDP-ovske vedete na čelu s rijetko viđenom tupinom u liku jednog i jedinog Milanovića.

Izjava je zaista suluda, no je li ista i zaista politički glupa? Nije. Istu samo treba pročitati na način da se otkrije kome je ista namijenjena, pa će kao takva zazvučati vrlo lukavo i logično, iako istovremeno vrlo uvrjedljivo i podlo.

Prvo, da vidimo tko je u političkom smislu Vesna Pusić danas?

Vesna Pusić je predsjednica stranke koja nosi ime Hrvatska narodna stranka - Liberalni demokrati. Naravno, ista stranka ima vrlo malo dodirnih točaka s liberalizmom i demokracijom, s narodom još manje, a s Hrvatskom apsolutno niti jednu. U biti, to i nije stranka u punom smislu riječi i nema jedinstvenu politiku na političkom prostoru kojeg pokriva, na prostoru Republike Hrvatske.

HNS se zapravo sastoji od tri dijela/frakcije koji imaju vrlo malo zajedničkog. Prvi dio čini tzv. Sjeverozapadno hrvatski savez koji pokriva područje Međimurja, Varaždina, Zagorja, Koprivnice i Bjelovara. To je ujedno najznačajniji dio HNS-a koji HNS-u nosi gotovo 70% od ukupnog broja glasova kojeg dobiva, i to apsolutno najviše na području Varaždina i Međimurja. Dvije trećine svih HNS-ovih načelnika dolaze upravo iz te dvije županije. To je područje ujedno i atar zatvorskog prvaka u golfu, stanovitog Radimira Čačića, u kojem je on aposlutni car, i koji u zadnje vrijeme jako slabo miriše drugaricu Vesnu.

Drugi dio HNS-a čine izolirani otočići po Hrvatskoj kojima je zajedničko jedino to da im je na čelu neki lokalni baja, poput Vlahušića u Dubrovniku i Dumbovića u Petrinji, i koji funkcioniraju na jedan specifični način u kojem dominiraju surova politička trgovina, odsustvo bilo kakve političke ideologije, slaba povezanost sa centralnom otadžbinskom upravom i igranje isključivo na kartu karizme lokalnog moćnika. Taj dio HNS-a nosi dodatnih 25% glasova.

Treći dio HNS-a čini združena jugo-udbaško-pedersko-lopovska frakcija kojoj pripada i sama Vesna Pusić. Taj dio je najslabiji i politički nebitan, iako pokriva područje u kojem bi stranka koja pretendira na građansko-liberalnu opciju trebala biti najjača, a to su Zagreb, Split i Rijeka u kojima HNS praktično ne postoji i redovito samostalno ne prelazi prag. Primjerice, u Zagrebu HNS, koji je rejon drugarice Pusić, a koja je ni manje ni više nego potpredsjednica Vlade samostalno nosi manje od 3% glasova.

I tako, kad se detaljnije promotri odnos Vesne Pusić i vlastite stranke i birača, onda je i jasno kome se tom izjavom obratila. Obratila se svojim biračima, odnosno biračima HNS-a. No, problem je u tome da velika većina birača stranke Vesne Pusić ne dijeli njezine ideološke stavove. Kako smo rekli, ogromna većina birača stranke Vesne Pusić nalazi se u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji koje karakterizira veliki udio ruralnog stanovništva i stanovništva prigradskih naselja, stanovništva koje spada u klasični srednji sloj koji iznimno cijeni i koji je zapravo u cijelom zapadnom svijetu nositelj onoga što se zove obiteljske vrijednosti. Dominantni glasači Vesne Pusić žive u obiteljskim kućama, oženjeni su, imaju obitelj i kućnog ljubimca, plaćaju poreze, drže do svoje uže i šire obitelji, svog sela ili grada, do svog podrijetla, svog zavičaja i do svoje tradicije, i nimalo nisu oduševljeni mogućnošću društvenog jačanja i fašistoidne dominacije LGBT udruga i parada gologuzih homića koji se ljube i drpaju pred očima njihove djece.

Vesna se, dakle, obratila svojim biračima koji su u najvećoj mjeri konzervativni i koji će u najvećoj mjeri glasovati ZA zaštitu braka i obitelji. A što im je točno poručila? U prijevodu s političkog na narodski jezik, Vesna im je rekla slijedeće: 'Dragi moji birači, znam da ni malo ne volite LGBT ideologiju, da vam se diže kosa na glavi od pederskih aktivista, gay parada, i mogućnosti da homići sklapaju brakove ili posvajaju djecu. Ali je važno da glasate protiv sebe, svojih uvjerenja i svojih vrijednosti. Zbog STRANKE. A znamo što je naša stranka: pozicije, lova i moć."

U biti poručila je isto što je poručila biračima prilikom referenduma za EU gdje je besramno lagala da će neulaskom u EU isplata mirovina doći u pitanje, ali ovoga puta na jedini način na koji je mogla, a da javno ne uvrijedi i vlastite birače koji su joj osigurali politički položaj u Hrvatskoj, a koje suštinski smatra zatucanim primitivcima, seljačinama i homofobima i sredstvom za osiguranje love, i pedere koji joj osiguravaju politički položaj u Europi, a koje suštinski očito smatra bolesnicima i sredstvom osiguranja vlastite moći.

Obzirom da je od prošlih izbora nastupilo poprilično otrježnjenje među biračima HNS-a obzirom da država u svakom pogledu propada, a i oni skupa s njom, da ih nesposobni kukuriku komplot dere gdje stigne i još ih ponižava gdje stigne, biti će zanimljivo vidjeti hoće li isti još jednom nasjesti na Pusićkinu podvalu i glasovati za nju i njenu ideologiju, a protiv sebe i svojih vrijednosti na referendumu za zaštitu braka, djece i obitelji.

Ja sam sigurna da neće.

Diana Majhen