Trebamo Hrvatski opći preporod!

Pin It

Hrvatska ne poziva Hrvate iz dijaspore na povratak u domovinu, nego suprotno otežava povratak s brojnim preprekama, uključujući i visoki porez za povratnike. Taj spriječava čak umirovljenike na povratak u Hrvatsku jer im mirovinu proguta porez, što se odražava na lošiji život u domovini, nego u dijaspori.

D O M O V I N A - D I J A S P O R A

Predsjednici RH, gospođi Kolindi Grabar Kitarović

Domoljubnom hrvatskom narodu svih djelatnih zanimanja

Domoljubnim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima i političarima

Dragi i poštovani!

Dozvolite mi bez ikakvog uvoda i komplimenata istaknuti tri temeljnice, koje trebamo aktivirati za spas, opći oporavak i napredak države Hrvatske i cjelokupnog hrvatskog naroda svih geneza.

To su:

1. Svestrano povezivanje Hrvata domovine i dijaspore!

2. Lustracija komunizma i svih srodnih političkih lopovluka!

3. Sloboda i brzo otvaranje svakog gospodarskog i inog poštenog radnog mjesta i djelovanja na njemu - Hrvatski Opći Preporod (HOP).

1. Svestrano povezivanje Hrvata domovine i dijaspore!

Investicije Hrvata iz dijaspore domovini Hrvatskoj su najvažnije investicije jer je u njima domoljublje, dobre namjere, poštenje i briga za spas, oporavak i napredak naše domovine - države Hrvatske.

Hrvatskoj su dobrodošle i pravilno usmjerene strane investicije, ali najbolje i najperspektivnije investicije raznih oblika u svestranu obnovu i napredak hrvatskog gospodarstva, znanosti, kulture i svih domoljubnih sadržaja su u međusobnom povezivanju Hrvata domovine i dijaspore.

Nažalost povezanost Hrvata domovine i Hrvata dijaspore nije nikada u povijesti bila na nižoj razini i svestrano slabija, nego je sada. To udaljavanje jednih od drugih Hrvata je stvorio i nadalje stvara neokomunizam u Hrvatskoj i taj isti vladajući dvopartijski neokomunizam samozvani "antifašizam" (točnije skupo jurišanje na vjetrenjače jer je fašizam umro 8. rujna 1943. godine!) stvara i dalje raskol između Hrvata u domovini i Hrvata u dijaspori.

Komunisti u svima dosadašnjim vlastima Republike Hrvatske, uz iznimku vladajuće ere predsjednika Dr. Franje Tuđmana djeluju protivno svih povezanosti Hrvata domovine i Hrvata dijaspore.

U dijaspori ima više Hrvata, nego u iskonskoj domovini RH, BiH i u okruženju

Računa se da u dijaspori živi oko 4 milijuna Hrvata (Američki Hrvati navode da u dijapori živi 4,7 milijuna Hrvata), a službena povezanost domovine i dijaspore je zabrinjavajuće slaba.

U dijaspori ima naprednih Hrvata u znanosti, u strukama u gospspodarskim potencijalima, posebice s novčanim mogućnostima... s jakom voljom investicijskih pomoći hrvatskom narodu u domovini za izlazak iz svake krize prema općem boljitku, ali država Hrvatska mora stvoriti i otvoriti put s trajnim zelenim svjetlom općeg prijateljstva, povezanosti i suradnje.

Matične države svih naroda u svijetu imaju bolje odnose sa svojim sunarodnjacima u dijaspori, nego je to Hrvatska prema svojoj dijaspori. Pisatelju ovih redaka je to poznato iz višegodišnjeg suradničkog djelovanja u Saveznoj komisiji za strance u Švicarskoj "Bundeskommission für Ausländer", gdje se je raspravljalo o dijasporama svih država.

Odnos Hrvatske prema svojoj dijaspori se ne popravlja, nego suprotno - dokazivo se pogoršava. Tek prmjera radi:

-Hrvatska ne poziva Hrvate iz dijaspore na povratak u domovinu, nego suprotno otežava povratak s brojnim preprekama, uključujući i visoki porez za povratnike. Taj spriječava čak umirovljenike na povratak u Hrvatsku jer im mirovinu proguta porez, što se odražava na lošiji život u domovini, nego u dijaspori. Zašto visoki porez umirovljenicima - povratnicima?! Oni ionako sav svoj novac ostaviti Hrvatskoj, primjerice kuupnjom raznih potrebština, pomaganjem rodbini i socijalno ugroženima.

-Hrvatima u dijaspori je otežano svako glasovanje jer su glasačka mjesta samo u diplomatskih predstavništvima, a ta mogu biti i često jesu udaljena za glasače čak po više desetaka i stotina kilometara. Drugi narodi u dijaspori glasuju poštom ili u svojim društvima u dijaspori...

-Kulminacija svega protiv Hrvata u dijaspori je u zadnjem Popisu stanovnika 2011. godine u kojemu Hrvati u dijaspori nisu bili niti rublički uključeni za mogućnost upisa u žitelje RH niti smo bilo kojim načinom mogli dobiti Popisne obrazce... Usporedimo se na primjer s Mađarima, koji primaju u mađarsko državljanstvo sve koji se deklariraju Mađarima i država im daje gratis sve dokumente

-U predizbornoj promidžbi, predsjednik Zoran Milanović je promukao od silnih govora protiv Hrvata u dijaspori. Nije Zoran Milanović jedini, nego samo najistaknutiji protivnik i neprijatelj Hrvata u dijaspori valjda zato jer ovi nisu komunisti.

- U redovima svih vlasti u Republici Hrvatskoj nema nijednog zastupnika - Hrvata ili Hrvatice iz dijaspore. Apsurd svih apsurda jest u tome što se u RH smatra dijasporom Hrvate, koji žive kao državotvorni narod u svojoj državi BiH. Iz te "dijaspore" u Hrvatskom saboru mogu biti tri zastupnika (IZJEDNAČENO SA SRPSKOM NACIONALNOM MANJINOM U RH), što znači iz prave dijaspore Hrvati RASIJANI PO CIJELOME SVIJETU nemaju nijednog zastupnika niti zastupnicu u Hrvatskome saboru.

-Dodajmo još samo medijsku nepovezanost. Sve države u svijetu, uključujuići balkansku Srbiju i Republiku Kosovo imaju cjelodnevni medijski - TV-program za svoju dijasporu, a HRT ima jedanput tjedno 35-minutnu emisiju Glas domovine. Taj se bavi uglavnom s Gradišćanskim Hrvatima i Hrvatima u okruženju (Vojvodina, Srbija i Boka kotorska...).

Odustajem, od daljnjeg nabrajanja manjkavih i loših odnosa Republike Hrvatske prema svojoj dijaspori jer bi za to trebalo nekoliko stranica.

Odnos Republike Hrvatske prema svojoj dijaspori se mora posve mijenjati u obostranu korist. Taj potrebni čin očekujemo, uz našu suradnju od predsjednice RH, gospođe Kolinde Grabar Kitarović. U zaglavlju predstavljena Hrvatska akademska zajednica domovine i dijaspore - HAZUD u Baselu i HAZUDD u Zagrebu stavlja se dragovoljno u svaku suradničku pomoć našoj predsjednici RH i svih Hrvata - gospođi Kolindi Grabar Kitarović. Na nas se, poštovana gospođo, I NAŠA PREDSJEDNICE MOŽETE OBRATITI PO PITANJIMA SVIH OBLIKA SURADNJE.

2. Lustracija komunizma i svih srodnih političkih lopovluka!

Komunisti samozvani "antifašisti", koji su po svima zločinstvima bili neusporedivo zločinačkiji, nego fašisti su namjerno doveli Hrvatsku pred bankrot da mogu pokazivati narodu, kako je za komunističkog socijalizma bilo bolje, nego sada.. Ova dvoimena komunistčka partija (vladajuća i oporbena) u Republici Hrvatskoj je uvela i sprovodi sve protuhrvatske metoda bezvlađa i uništavanja kao što su: korupcija, krađa svih oblika, prodaja tuđincima najvrijednije nacionalne imovine, zatvaranje tvornica i poduzeća, što uvjetuje nezaposlenost ljudi, pad demografije manjim prirastom od pomora i odlazkom mladih školovannih ljudi u tuđinu radi bezperspektivnosti u domovini.

Svima tim zlima treba stati na kraj vlastitim antkomunističkim snagama i uz pomoć EU rezolucije 1481 za lustraciju komunizma iz svih struktura vlasti.

K pobrojenome (korupciji, pljački, kočenju rada, nepotrebnom uvozu, zatvaranju tvornica... ) pripada vrlo skupa država kroz sve strukture, organizacije i politiku, primjerice: visoka primanja političara i privilegirane mirovine, teritorijalna podjela Hrvatske na dvadesetak županija i oko 500 općina, nadalje 22 suverene nacionalne manjine, koje Hrvatska plaća, zatim oko 50.000 nevladinih udruga sufinanciranih iz državnog proračuna, oko 40.000 privilegiranih komunističkih "boračkih" mirovina, među kojima ima ratnih i mirnodobskih zločinaca, skupo plaćanje komunističkih antifašista poput Stjepana Mesića, oko 3 (tri) milijuna kuna godišnje. Njegovo zasluženo mjesto (udbaš u titovini, predsjednik SFRJ i komandant JNA, kad je ova razarala Vukovar i Hrvatsku, gubljenje čekova milijunske vrijednosti darovanih od Hrvata iz dijaspore za potrerbe Hrvatske u Obranbenom domovinskom ratu, razvojačenje najzalužnijih častnika HV, "svjedočenje u Den Haagu", predaja tajnih državnih dokumenata, stvaranje Balkanske regije (treće ili četvrte velikosrbske jugoslavije!), obnova komunistička partije, gradnja obiteljske vile "iz posuđenog novca...

Mesić je uzet samo kao primjer, a "Mesića" poput Sanadera, Polanščeka, Marine Lovrić-Mercel... i stotina Remetinčana ima Hrvatska više nego nezbrinutog otpada...

Reupubika Hrvatska je članica Europske Unije i ova je dužna pomoći Hrvatskoj u lustraciji komunizma i svih drugih lopovluka u Hrvatskoj. Bez lustracije komunizma i njemu srodnih lopovluka Hrvatska ne može krenuti naprijed.

3. Sloboda i brzo otvaranje svakog gospodarskog i inog poštenog radnog mjesta i usklađivanje trajnog djelovanja - Hrvatski opći preporod (HOP).

Jedna od najvećih kočnica gospodarskog razvoja Hrvatske je otežano i sporo dobivanje dozvole za otvaranje novih radnih mjesta. Taj Zakon treba posve ukinuti i prepisat za Hrvatsku odgovarajući švicarski ili njemački zakon. Pisatelju ovih redaka je poznato, da za otvaranje nekih radnih mjesta u Švicarskoj treba od par sati (čak od par minuta) do nekoliko dana, a u Hrvatskoj treba za takovo radno mjesto do dvije godine plus razne intervencije i "mitologija".

K tome, u Hrvatskoj ima vrlo mnogo kontrolora, koji na primjer nađu u blagajni višak od dvije kune i zatvara se ugostiteljski objekt u turističkoj sezoni. Poznati su još banalniji nalazi kontrolora uz izricanje kazna, za koje ne ćemo zlorabiti nedužna slova hrvatske abecede.

Hrvatska treba postati veliko radilište. Poljoprivredna zemlja u plodnoj Slavoniji i drugdje je zapuštena. Država niti daje niti prodaje tu svoju zemlju ljudima, koji bi je obrađivali u ratarstvu i stočarstvu, a Hrvatska uvozi godišnje (prema nedavnom izvješću) za dvije milijarde Eura prehranbenih proizvoda, od toga 1,2 milijarde mesa, a hrvatsko mesno (i mliječno!) stočarsvo propada, Hrvatska uvozi 50% mlijeka, 92% češnjaka iz Kine, 63% lana i više od polovice potreba svih oblika povrća i voća u turističkoj sezoni.

Svakodnevno raste broj nezaposlenih i stvaraju se dulji repovi pred socijalnim kuhinjama umjesto da se ljudima omogući rentabilni rad posvuda napose u zemljoradnji, stočarstvu, voćarstvu... na moru... i na tim osnovama treba graditi prerađivačku industriju za svoje potrebe i za izvoz.

Hrvatska uvozi sve vrste voća osim mandarina. Pred proljećom smo. Zašto Hrvatske ne zasadi na primjer u poljoprivredno pasivnim krajevima Like i Korduna 200.000 mladih oraha, isto toliko plemenitih lijesaka za lješnjake, uz more desetke tisuća mladih smokava, rogača, badema... pa ćemo se za dogledno vrijeme osloboditi uvoza južnog voća i lješnjaka iz Turske, oraha iz Rumunjske, jabuka iz Poljske, badema iz Amerike...

Hrvatska je šljivorodna, a šljive nam propadaju. Na zapadnim tržištima nema hrvatske šljivovice kao nekada ranije. Osobno sam vidio u Topuskome, da ljudi ne beru šljive, nego ih ostave da trunu na tlu jer je trošarina na rakijske kotlove vrlo visoka i na šljivovicu također, a mora se platiti odmah ili u krako vrijeme. Ljudi ne mogu prihvatiti takove uvjete i puste da šljive trunu na zemlji.

Najveća smetnja svima oblicima domaće proizvodnje je prekomjerni uvoz svih proizvoda, koje možemo i moramo sami proizvoditi za svoje potrebe i za izvoz.

Hrvatski uvoz i izvoz se moraju uravnotežiti, s tim da izvoz bude veći od uvoza.

Hrvatski narod je marljiv, hoće raditi, hoće proizvoditi i viškove proizvodnje prodavati i izvoziti. Za odumiranje svih vrsta proizvodnje u Hrvatskoj glavni krivac je nesposobna i k tomu pokvarena politika. Lakše je uvoziti i ubirati porez već na granici, nego se mučiti s vlastitom proizvodnjom...

Za sve vrste industrije Hrvatska školuje mlade ljude. Ovi, po završetku školovanja odlaze u dijasporu jer ih Hrvatska NEĆE (ne, ne može!!!), NEGO NEĆE ZAPOSLITI.

U hrvatskoj politici svih smjernica imamo više podobnjaka, nego sposobnjaka. To se mora mijenjati EU rezolucijom 1481, koju je usvojio Hrvatski sabor, ali se ne bavi lustracijom jer bi trebao početi već u svojim redovima.

Odgovornost je i na Europskoj Uniji, koja se miješa u štošta i u svašta (počev od kumica sa sirm i vrhnjem .na tržnicama do zabrane Hrvatskom primorcu da udicom ulovi par ribica za večeru), ali ta ista EU ne nadzite sprovedbu luststracije komunizma u Hrvatskoj.

Hrvatska ne smije biti prema Brüsselu "Sluga sam pokoran" služati svaku birokratsku glupost, nego ravnopravno razgovarati i sa zdravom hrvatskom pameti utjecati na vođenje razborite politike u Europskoj Uniji.

Iz iznešenoga se vidi da je stanje u Hrvatskoj u svima područjima postalo vrlo zabrinjavajuće i jedini pravi put izlaska na pravi put prema ostvarivanju pravih i potrebnih projekata jest Hrvatski opći preporod. Za HOP imamo ljude u domovini i u dijasporri, ali ih trebamo izabrati za politiku, gospodarstvo, kulturu i sve ostalo, a ujedno lustrirati komunizam i lopovluke kao glavne krivce za ovakovo stanje u Hrvatskoj. Treba ozdraviti opću politiku u Hrvatskoj!!!

Dragan Hazler, Hrvatski djelatnik

Basel, 18. ožujka 2015.