Hrvatski akademici, inženjeri i izumitelji ustranom svietu 2. dio

Pin It

Image result for paul l modrichDr. PAUL L. MODRIĆ

Biokemist Paul L. Modrich rođen je 13. lipnja 1946. u mjestu Raton, New Mexico USA. Njegovi djed i baka bili su bokeljski Hrvati koji su početkom 20. stoljeća emigrirali u Ameriku. Njegov otac Lawrence (Lovrenc) bio je nastavnik biologije, i trener za košarku, nogomet i tenis u srednjoj školi u Ratonu. U toj školi Paul je završio studij 1964. godine. 

Po završetku studija 1974., Modrić je postao pomoćni profesor na Berkeley sveučilištu u Kaliforniji, a 1976. prešao je na sveučilište Duke gdje je do 1995. bio Howard Hughes Investigator. 

Howard Hughes Medical Investigation je institucija koju je osnovao bivši američki milijarder Howard Hughes. 

U njoj danas radi 15 dobitnika Nobelove nagrade i više od 160 članova Nacionalne akademije znanosti (The National Academy of Science).

Institucija od ovih probranih znanstvenika zahtieva da “riskira, iztražuje nedokazane puteve i da prigrle nepoznato - i onda kada to vodi u neizvjestnost i mogućnost neuspjeha”. 

Oni trebaju razviti novi pribor i metode koje omogućavaju stvaralačke eksperimentalne pristupe biološkim pitanjima, a kada je potrebno rabiti i koncepte ili načine iz drugih disciplina, učvrstiti spone između temeljne biologije i medicine i tako otvoriti nove puteve za diagnozu bolesti i odkrića liekova.

HHMI traži samo ljude koji donose nove pristupe studiranju mnogim različitim biološkim problemima kroz biomedicinske discipline genetike, stanične biologije, biokemije i neurologije kao i poljima biofizike, kemijske biologije, biomedicinskog inženjeringa i komputativne biologije.

Modrićj je vršio biokemijske eksperimente za studij tzv. mismatch popravka u E.coli, a kasnije tražio bjelančevine (proteins) vezane s mismatch popravkom u ljudskom tielu.

Jedan od njegovih najpoznatijih radova je “Clarification of cellular resistance to carcingens” (Razjašnjenje staničnog odpra karcinogenima).

Dr. Paul L. Modrić i njegovi kolege Aziz Sancar i Tomas Lindahl dobili su Nobelovu nagradu u kemiji 2015. godine.

Ovaj hrvatsko-američki  znanstvenik član je Američke Akademije Znanosti i Umjetnosti, Istituta Medicine i  Nacionalne Akademije Znanosti. 

Image result for dr andrija puharić

DR ANDRIJA PUHARIĆ

Za američkog Hrvata, liečnika i parapsihologa dra Anriju Puharića, Britanci pišu da je bio Serbian (Srbin), a Amerikanci da je bio “američki liečnik i znanstvenik.                                            Znamo da se Britanci oduvijek bave takvom protuhrvatskom promičbom, pa se na ovu i ostale njihove “pogrješke” ne treba obazirati, a Amerikanci su u pravu jer oni svakoga tko je rođen u Americi smatraju Amerikancem. U njihovim zapisima ipak je tu i tamo zabilježeno da je bio hrvatstkog podrietla.                       

Kad bi se Hrvati u današnjoj Hrvatskoj držali toga načela, ne bi danas imali ruglo koje imamo.

Puharić je rođen u Ćikagu 1918. godine kao jedno od sedmero djece hrvatskog imigranta koji je u Ameriku došao 1912. 

Kršten je kao Henry Karl Puharich, ali za neki razlog roditelji su ga roditelji zvali Andrija.

Za vrieme Drugog svietskog rata bio je student u Programu za specijalnu vojnu izobrazbu na Northwestern sveučilištu, gdje je 1943. postigao magisterij u filozofiji, a 1947. doktorat  u medicini.

Od 1953. do 1955. učinu satnika američke vojske radio je u specijalnom laboratoriju Vojnog kemijskog centra u državi Maryland, gdje je počeo izdavati papire o mogućoj vojnoj uporabi paranormalnog fenomena.

Kako je tada Hladni rat između Amerike i Sovjetskog Saveza bio na vrlo visokoj razini, Puharićeva ideja postala je vrlo interesantna i on se uskoro počeo sastajati s raznim visokim častnicima i službenicima Pentagona, CIA-e i obavještajne službe u Ratnoj mornarici.

Uz mnoga druga izraživanja Puharić je 1970. iztraživao efekte zraka radijacije na niskoj frekvenciji koje su rabljene u Sovjetskom Savezu. On je tvrdio da je uporaba tih zraka temeljena jednom izumu Nikole Tesle i da su one odgovorne za česte klimatke poremećaje, zemljotrese, nemire i žestoke demonstracije.

On je tvrdio da su vanzemaljci nekoliko puta kontaktirali s Teslom.

Ta Puharićeva tvrdnja je zbilja zanimljiva jer, kako piše u Teslinoj biografiji, on je više puta izjavio da su njegovi izumi djelo više izvanzemaljske inteligencije. 

Puharić je u Americi patentirao više od 50 izuma među kojima su “Means For Aiding Hearing” (Način za pomaganje sluha), patent # 2, 995,633, “Method And Apparatus For Improving Neural Performance In Human Subjects By Electrotherapy” (Metoda i sprave za poboljšanje živčane djelatnosti u ljudskim subjektima  elekrtoterapijom), patent # 3,563,246 i “Method And Apparatus For Splitting Water Molecules” (Matoda i sprave za cijepanje molekula vode), patent #4,394,230.

Puharić je bio impresioniran pričama o “novom nizozemskom vidovnjaku” Peteru Hurkosu,pa ga je 1956. godine pozvao u Ameriku kako bi izpitao autentičnost njegovih navodnih sposobnosti.

Dok je u Nizozemskoj bojao (farbao) neku kuću, Peter Hurkos (pravo ime Pieter van der Hurk) je pao s visokih ljestava. Prilikom pada ozliedio je glavu. Prevezen je u bolnicu gdje je nekoliko dana ležao u nesviesti. Kada su već svi mislili da je smrt blizu on se odjednom probudio, izbuljio se u čovjeka koji je ležao u drugom krevetu i počeo vikati: “Ti si vrlo zloban čovjek! Ti si ubojica!”

Na to je netko pozvao policiju i poslie kratkog izpitivanja ovaj je prestravljen  priznao da on uistinu bio ubojica za kojim je policija već dugo tragala.

Kada su upitali Hurkosa kako je on to znao, on im je rekao da on ne zna, ali da je  čim je vidio toga čovjeka kao na filmu vidio ubojstvo koje je on počinio.

Tako je počela priča o Peteru Hurkosu.

Puharić je, kako navode neki američki znanstvenici, bio prekriven misterijom i kontraverzom. On je iradio na ztraživanju mentalnog stanja (psihodelike)         karakteriziranog kao duboki osjećaj pojačane percepcije koja se može postići uporabom raznih opijata. i halucinogena.

Njegove knjige “The Sacred Mushroom” (Sveta gljiva) tiskana 1959. i “Beyond Telepathy” (Onkraj telepatije) 1962., bile su povod mnogim dugim znanstvenicima da se počnu baviti iztraživanjem toga fenomena.

Dr Puharić se počeo baviti izpitivanjem paranormalnog 31. prosinca 1952., kada se sastao sa indijskim učiteljem dr Vinodom koji je bio u posjeti u Americi.

Kroz dra Vinoda, kako stoji u njegovoj biografiji, on je prvi put došao u kontakt s “Devetoricom” , grupom uzvišenih bića koja su odavna imala dugi i direktni upliv na razvoj ljudskoga društva na zamlji.

Poslie smrti nadarenog posrednika (mediuma) dra Vinoda, Puharić je bio vrlo žalostan i razočaran jer je time bila prekinuta i  njegova veza s “Devetoricom”.

Ali on je nastavio s izrtaživanjem mediuma u nadi da će jednoga dana opet uzpostaviti izgubljeni kontakt. 

U početku 1974. Phyllis Schlemmer, iztaknuti medium u Floridi, zamolila ga je da joj pomogne s razžalošćenim klientom i dok je bila u transu ona je dozvala bića koja je Andrija odmah prepoznao kao “Dvetoricu”.

Ovaj kontakt se razvio u dvadeset godina dugi projekt iztraživanja čiji rezultat je bio objava jedne od najznačajnijih i odkrivajućih knjiga našega vremena “The Only Planet of Choice”. 

Poslie čitanja  Puharićevih odkrića u toj knjizi Gene Roddenberry je došao na ideju o pripremi i snimianju orginalne sci-fi TV serije putovanja kroz svemir “Star Treck”, a u mnogim mjestima Sjeverne Amerike i Europe osnovane su grupe sastavljene od ljudi raznih zvanja koje su se sastajale i debatirale o tim odkrićima.

Iz tisuća zapisa s ovih zasjedanja jasno se vidi da su informacije u tim odkrićima 

ključni uvidi u sadašnje ljudske probleme, ali i primjereno riješenje. 

Dr Andrija Puharić je umro 1995. godine.

 

Za Dom Spremni!

 

Zvonimir R. Došen