Ne vjerujte Bandiću ni kad darove donosi

Pin It

Prijedlog Milana Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske još jedna je podvala najvećeg političkog kameleona u povijesti nove hrvatske države. Naravno, treba proslaviti Bandićev poraz u njegovoj 25. godišnjoj obrani zlikovca, maršala Tita. No, istovremeno važno je držati na umu kako se radi o čovjeku čija riječ ništa ne vrijedi i koji je bio najuporniji čuvar imena maršala Tita, nego bilo koji hrvatski komunist ili član SDP-a.

Da je ostao živ čak bi i Ivica Račan prije nego Bandić popustio pred pritiskom javnosti da se s javnih mjesta u Hrvatskoj promjene imena trgova, ulica i raznih drugih javnih mjesta koja su nosila i nose ime partizanskog koljača stotine tisuća Hrvata nakon Drugog svjetskog rata.

Bandićeva opijenost s moći koju mu daje vlast u Zagrebu, ili pak strah od istinskog i nenamještenog suđenja za zlouporabu vlasti, o čemu i ptice na grani u Zagrebu pjevaju, toliko je nazočna u svim njegovim današnjim političkim, tj. oportunističkim potezima, da je on ovih dana spreman prodati sve i svakoga samo da spasi svoju debelu, ali i sve manje sigurnu kožu.

Pritisnut od Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s jedne strane, i njegovih komunističkih istomišljenika, s druge strane, Bandić je došao sa solomonskim rješenjem da se ime Trg maršala Tita promijeni u ime Trg Republike Hrvatske. U normalnoj zemlji i normalnom društvu, meni bi takav prijedlog bio sasvim prihvatljiv. Ne i u Hrvatskoj, koja je pod čizmom maršala Tita nosila ime Socijalistička Republika Hrvatska, a sadašnji Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu zvao se Trg Republike (1947. do 1990.) 

Trg hrvatske države ili Trg dr. Franje Tuđmana

Moj prijedlog za ime koje bi trebalo dati sadašnjem Trgu Maršala Tita je - TRG HRVATSKE DRŽAVE. Hrvatski se narod više od 900 godina borio za svoju samostalnu državu i to ime odavalo bi priznanje svim generacijama Hrvatica i Hrvata koji su se borili i koji su dali svoje živote da bi mi danas imali, kakvu takvu, svoju hrvatsku državu. Kao drugu moguću opciju predložio bi ime - TRG DR. FRANJE TUĐMANA. Ipak, ma koliko ja osobno cijenio prvog hrvatskog predsjednika, HRVATSKA DRŽAVA MORA BITI VJEČNA I IZNAD SVAKOG POJEDINCA. S tim na umu pozivam sve vijećnike u Zagrebačkoj skupštini koji budu, ako Bandić ne promijeni svoje mišljenje, glasovali o promijeni imena Trga maršala Tita, da ne upadnu u zamku koju im namješta Titovac Bandić. Milanu Bandiću jako je važno da se u novom imenu vidi kontinuitet komunizma i Titove zločinačke Jugoslavije. To se mora spriječiti.

Zahvala članovima Odbora “Krug za trg”

Na kraju, treba istaknuti kako su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović mudro i odlučno iskoristili svoju novu političku moć da natjeraju Milana Bandića na ovaj do sada nezamisliv Bandićev ustupak, zbog kojeg sigurno noćas neće mirno spavati. Međutim, ovo je sada odlična prilika da se također uputi i javna zahvala gospođi Maji Runje i svim članovima Odbora Krug za Trg, koji su više od deset godina neumorno prosvjedovali na trgu jugoslavenskog zločinca, tražeći da se njegovo ime ukloni s najljepšeg trga u Zagrebu. Osobno u više navrata, pa i u vremenima najvećih obiteljskih tragedija bio nazočan na tim prosvjedima ne samo u Zagrebu, nego i tijekom dvadeset godina života u Australiji do 1990. godine.

U Zagrebu, 27. lipnja 2017.