Zašto nam mediji, Ured Predsjednice i Ured Vlade RH lažu i skrivaju informacije? U Zagrebu održana proslava Dana državnosti i Dana vojske Republike Srbije

Pin It

Proslava je održana 14. veljače 2018. u Muzeju "Mimara". Nazočni su bili predstavnici Ureda Predsjednice RH, predstavnici Vlade RH, predstavnici nekoliko ministarstava RH, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, i naravno, brojni predstavnici srpskih organizacija u Republici Hrvatskoj, na čelu s Miloradom Pupovcem.

Nije problem u činjenici da je takva proslava održana, jer to je sastavni dio zadaća svih diplomatskih misija u svijetu. Ono što nas treba zabrinuti, jest to da u hrvatskim mainstream medijima ta proslava ostala potpuno nezabilježena. Priopćenje za medije nisu dali ni Ured Predsjednici, ni Ured Vlade Republike Hrvatske. Meni je poveznicu na portalu Veleposlanstva Republike Hrvatske poslao jedan novinar. - 

ZAŠTO MEDIJI I VLAST ŠUTE O TOM DOGAĐAJU?

Postavlja se pitanje zašto je taj događaj prešućen i zašto se skrivaju takve informacije od hrvatske javnosti? Je li to zbog činjenice da je nedavni službeni posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu izazva veliko nezadovoljstvo i javnu reakciju hrvatskih domoljubnih građana, ili je to pak najava da će od sada hrvatske vlasti tajiti ("tajna javna diplomacija") sve što mogu zatajiti kad je riječ o službenim odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije, na svim razinama? Vrijeme će pokazati.

Premda to vrlo nerado činim, ali kao dokaz da to nisam izmislio, jer imam previše skeptičnih  prijatelja, dolje u originalu prenosim (što znači na srpskom jeziku) priopćenje koje je o toj proslavi dalo Veleposlanstvo Republike Srbije u Zagrebu:

PRIOPĆENJE VELEPOSLANSTVA SRBIJE U ZAGREBU

"U Muzeju „Mimara“, u Zagrebu, 14. februara o.g. održan je svečani prijem povodom proslave Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije.

Prijemu su prisustvovali izaslanik predsednice R.Hrvatske, savetnik za spoljnu i evropsku politiku, Dario Mihelin; potpredsednik Hrvatskog sabora, Furio Radin; predsednik Grupe hrvatsko-srpskog prijateljstva u Hrvatskom saboru, Željko Raguž; poslanik Veljko Kajtazi; pomoćnici ministra spoljnih i evropskih poslova R.Hrvatske, Boris Grigić i Amir Muharemi, kao i diplomate nadležne Direkcije za JIE, načelnik Matija Oćušćak i saradnici; gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić; predsednik Saveta za nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer; šef Kancelarije Vlade R.Hrvatske za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Branko Sočanac; predsednik SNV, Milorad Pupovac; predsednik ZVO, Srđan Jeremić; poslanici SDSS, Boris Milošević i Dragana Jeckov; brojni predstavnici dipkora, predstavnici MO i Ministarstva kulture R.Hrvatske, predstavnici srpske zajednice, kulturnog života Zagreba, medija. Himne dve države izveo je hor Srpske opšte pravoslavne gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković, iz Zagreba, pod dirigovanjem profesorke Jasmine Veldić.

Organizaciju prijema pomogli su sponzori iz dve zemlje, više uspešnih privatnih preduzeća (Atlantic Group, Altpro, Germania Sport), kao i Opština Inđija iz R.Srbije i Grad Zagreb.

U svom obraćanju prisutnima, ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, NJ.E. Mira Nikolić, podvukla je da je trajni interes Srbije da, uprkos mnogim teškim periodima u daljoj i bližoj prošlosti, na ovim prostorima zavladaju nepomućeni mir, stabilnost, saradnja i razumevanje. Iznela je da je evropska perspektiva važan faktor unapređenja regionalne saradnje, pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja dijalogom na prostoru Zapadnog Balkana. U kontekstu odnosa sa R.Hrvatskom, prenela je iskreni stav i nameru za unapređenjem odnosa i saradnje između Srbije i Hrvatske.

Posetu predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, R.Hrvatskoj, realizovanu na poziv predsednice R.Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, označila je kao evidentan primer opredeljenosti Srbije za dijalog. Istakla je i da su politička mudrost i hrabrost uspešno prevladali svaku prepreku, koja je mogla da ugrozi realizaciju ove posete, te da je PR RS, Aleksandar Vučić, imao snage da napravi iskorak i pokaže spremnost za uspostavljanje preko potrebnog dijaloga između dve države." (www.zagreb.mfa.gov.rs )

P.S. Između ostalih, Grad Zagreb i Atlantic grupa bili su sponzori proslave Dana državnosti Srbije u Zagrebu.

Antun Babić