Dawn Dawns: Kad prosvjed postane skup, svi skupa smo „ošišani“

Pin It

Related image

I „nepolitičan“ skup je politika, ali politika one druge strane, kojoj se poruke upućuju i koja se na taj način, lukavo uspijeva obraniti, još prije nego  prosvjed započne. Inzistiranje na nepolitičnosti, samo je još jedna obmana i podvala, trojanski konj aktualne vlasti, kojeg su prosvjednici naivno zajahali, osobito se trudeći da u njihovom prosvjedu „ne bude politike“.

Čemu onda uopće prosvjed? Ako je nekome do druženja, radije neka uzme   tamburaše, pa napravi općenarodnu veselicu.  Ali, svakako treba zabraniti pjevanje domoljubu MP Thompsonu, što će na skupu osigurati izostanak političkih poruka. Osobito one o nekakvoj spremnosti Hrvata. Za dom, naravno. I one anti turističke, negostoljubive  poruke: „nećete u Čavoglave“... i još kojekuda naokolo.

U zadnje vrijeme smo imali tri velika prosvjeda: Zagreb, Split i Vukovar, ili kako se od nedavno nastoji blaže reći „skupa“.I što se dogodilo?  Ništa! Baš ništa!!! Malo se ljudi prošetali, izgalamili, otpjevali koju i razišli se svojim kućama. 

Vratili se istoj svakodnevici u kojoj su Hrvati, upravo nevjerojatno, inferioran većinski narod u svojoj jedinoj nacionalnoj domovini!  U kojoj svaki manjinac, bilo koji yugov(n)ić  ili neka  j*b*vjetarska propalica, vrijedi barem deset puta više od njega. 

Ovaj skup, kao i oni prije njega,  pokazao je samo to, da Hrvati znaju i razumiju kako ih antihrvatske vlasti sustavno uništavaju na sve načine, a oni će se povremeno  „mirno, dostojanstveno i  nepolitično“  okupiti, samo da bi priznali svojim krvnicima da su ih ovi iznova uspjeli dobro „ošišati“ u tom, nekom periodu između dva okupljanja.

S pozornice u Vukovaru  se čulo da će za godinu dana biti organiziran novi  prosvjed, ako se do tad nešto ne promijeni !?! Zar zbilja?!?

Dvadeset i sedam godina svaka vlast ništa ne radi u svezi procesuiranja zločina.  Sve te godine, dvije partije upravo u  tu svrhu, vrte u krug tri državna odvjetnika, a sad im treba dati još godinu „lufta“?!? 

Koje gubljenje vremena, dok žrtve svakodnevno susreću svoje krvnike. Sad vladajući znaju da su mirni do idućeg listopada, a do tad će već nešto smisliti kako osujetiti i taj budući pokušaj.

Kako bi barem prividno umanjila važnost prosvjeda, aktualna vlast svaki put naredi  umanjivanje broja prosvjednika pri izvješćivanju o okupljanju. Zapravo i nije najvažnije koliko je prosvjednika bilo na kojem skupu. Na svakom ih je bilo dovoljno.

Među najuspješnijim instrumentom otupljivanja i  poništavanja uspješnosti  prosvjeda, pokazao se „prigovor političnosti“, redovito upućivan  prosvjednicima od vlasti i njima  bliskih struktura. 

Kako se obratiti političkom vodstvu s nekim  zahtjevom, na nepolitičan način?  Kako izgledaju apolitični prosvjedi vidjeli smo već triput zaredom. Vidjeli smo i kakvi su rezultati takvih  prosvjeda? Nikakvi!

Mirno ... dostojanstveno ... nepolitično ... i još koješta ... Što se postiglo??

Je li koga iz vlasti „zasvrbilo“?

Hoće li se, zbog ovog skupa,  Plenki  morati počešati po debeloj stražnjici? 

„Tresu li se gaće“ onima u vlasti? Ili čak fotelje?

Jedino su ovce pokazale da se i dalje daju šišati. Povremeno će se malo sastajati, ali  bez opasnosti za one koji „škare nose“!

Koliko vlast drži do naroda i njegovog prosvjeda, vidi se i po tome da državna televizija, financirana našim novcem, niti na jednom od svoja četiri program nije prenosila prosvjedni događaj, koji je za Hrvate imao veliki, prvenstveno emotivni značaj.

Ovako se ne rade promjene. Da se jednako postupilo '91. godine, danas bi se oni koji su uspjeli preživjeti, nalazili u nekoj trećoj Jugoslaviji, pisali ćirilicom i govorili srpski – i to samo kad im se dopusti da nešto kažu, inače bi bili “kuš“! Možda nas to i čeka u nekoj bliskoj budućnosti.

Ovaj skup je još jedno razočarenje nama, a ohrabrenje njima da nastave sa svojim razarajućim djelovanjem. Nekakvo dostojanstvo i mirnoća, pa onda finoća i poštenje, ne prolazi kod onih, koji finoće i poštenja nemaju.

Ne vidim baš ništa dostojanstveno u činjenici da se nakon prosvjedovanja  ništa neće promijeniti, da su opet svi učesnici izigrani, pa će ovce i dalje na šišanje.

Nikakvih promjena neće biti dok se u potpunosti ne promijeni vlast. Smjena jednog čovjeka i zamjena drugim iz iste grupacije, pa čak i zamjena jedne vladajuće partije drugom, samo je ponavljanje  dugogodišnjeg  igrokaza s  Kurtom i Murtom. 

Do promjena je moguće doći jedino s potpuno novim političkim  opcijama i s  novim ljudima. Takvih imamo na vidiku. Upravo zato, dvije partije, koje se lako dogovore o svemu, jer su i potekle iz istog izvora, grčevito štite nakaradni izborni sustav, da bi se pomoću njega vječno izmjenjivale na vlasti, a svakom drugom onemogućile pristup . 

Mnogi prosvjednici, razočarani i revoltirani postupcima vlasti, u svojoj nemoći i pasivnosti  tješe se kako će ove iz vlasti, „stići Božja kazna“, a zaboravljaju da stara izreka kaže: „Pomozi sam sebi, pa će ti i Bog pomoći!“. 

Ta izreka nam govori, da ne smijemo pasivno čekati plodove s neba, nego moramo vlastitim trudom i djelovanjem učiniti  sebe dostojnim tuđe pomoći, pa će i Bog biti na našoj strani.

Jer, tko drugog čeka, taj se uzalud načeka.

Dawn Dawns