Prema zoni sumraka 1. dio

Pin It

Nikada otkad sam počela pisati kolumne, nisam bila u većoj dilemi…pisati nešto aktualno ili ne pisati. Iskreno, voljela bih to izbjeći, jer… 

Jer, kako, nakon toliko godina, od smrti našega prvog, jedinog i pravog predsjednika, pokojnog Franje Tuđmana,pisati o onome što se stvarno kod nas događa, a neoskrnaviti njegovo veliko životno djelo-onaj njegov HDZ, njegovu žrtvu i njegovo „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto“?

–Pa moja Lucija, odvoji ovaj današnji Plenkovićev HDZ od onoga HDZ-a kojega je stvorio naš veliki Franjo Tuđman! Odvoji, brate moj dragi, ovu današnju Hrvatsku, od one Tuđmanove-slobodne i nezavisne.

–Imaš pravo, moja Monika! Imaš pravo. Jer, sve ovo današnje, nije ni sjena onoga nekadašnjeg, Tuđmanovog.

Tuđman nam nije nikada dijelio prazna obećanja. Stvorio je HDZ da bi branio i obranio, stvarao i gradio Hrvatsku državu. Onakvu kakvu je hrvatski narod i zaslužio. I kakvu je sanjao stoljećima i stoljećima. 

„Mi nećemo dopustiti ostacima jugo-komunističkog sustava niti jugo-srpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj, uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugo-komunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi, danas u Hrvatskoj i u svijetu, sa kojekakvim regionalnim planovima...Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima... Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svim protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se sa svima… od fundamentalističkih ekstremista do kojekakvih lažnih propovjednika i pseudo-demokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija“.

–A ovi danas?

–E, oni su, draga moja „vjerodostojni“. Obećavaju, ali ništa od obećanog ne ispunjavaju. I sve što rade, kako kažu, rade za našu dobrobit. Ustvari, sve što urade, urade po naređenju svojih naredbodavaca. A, naravno, i za svoj osobnu probitak. Zato i urade sve ispod žita. Zato i urade sve sami, ne pitajući narod. Sve u stilu „Država, to sam ja“.

Alisu im, zato, usta puna samohvale. Dok im, sve ono drugo, ono konkretno,  proguta magla, koja se na njihovu žalost, a našu radost, vrlo brzo i raziđe. 

Sve u svemu- od samoga početka njihove vladavine-sve je to bacanje prašine u oči. Zato se i dandanas sjećam  svake Tuđmanove proročke riječi, svakog njegovog uspjeha i svake njegove pobjede.

Svakog  njegovog  obećanja i svakog izvršenja svega obećanoga.

„U ovom „Vlaku slobode“ doveo sam vam čitavu Hrvatsku, vama u krilo Splita, dalmatinske Hrvatske koja je bila otačbina hrvatske državnosti.

…Što mipreostaje da vam još obećam?“, pitao je Hrvatice i Hrvate naš Predsjednik u Splitu na splitskoj rivi, 26. kolovoza 1995. godine. Neposredno nakon okončanja operacije „Oluja“.

„Vukovar! Vukovar!“, odgovarao mu je hrvatski puk.

I bi Vukovar. Oslobođen i naš zauvijek.  

Naš, HRVATSKI Vukovar. 

Što je uvijek i bio i ostao.

ZAUVIJEK.

„I nema te zadaće koju u interesu hrvatskog naroda, hrvatske slobode, Hrvatske države nismo kadri izvršiti. Ali, zato moramo biti krajnje razboriti, ali i krajnje odlučni. I još djelotvorniji i učinkovitiji u provedbi državne politike da bismo što prije došli do potpune slobode i da bismo što prije postigli što veće rezultate u izgradnji, u napretku na svim područjima i u podizanju životnog standarda“, rekao je tada na Rivi naš prvi i jedini pravi predsjednik, dr. Franjo Tuđman.

GLAS NARODA

•Svaki naš danas proživljeni dan, novi je dokaz kako je pokojni doktor Franjo Tuđman bio najveći Hrvat svih vremena, poslan od Svevišnjeg da spasi hrvatski narod.

Dovoljno je samo pročitati neke članke i komentare pa vidjeti s kakvim je debilima i kakvim judama doktor Tuđman uspio stvoriti državu, dobiti rat i izvući Hrvatsku iz željeznog zagrljaja bivše nam Juge, nametnutoga nam rata i agresije Srbije i JNA. 

Veliki, bezvremenski, neponovljivi, jedan i jedini, i PRAVI predsjednik Republike Hrvatske, doktor Franjo Tuđman!!!“

A nakon njega, dogodili su se i Ivica Račan, i Ivo Sanader, i Stjepan Mesić, i Jadranka Kosor, i Ivo Josipović, i Milanović, i Kolinda Grabar Kitarović, i Karamarko, i Plenković.

Doduše,u ovajniz, po mnogočemu dobrome-po čemu ćemo ih i pamtiti-ne spadaju, jer im tu i nije mjesto, samo Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović. 

Nažalost,od smrti pokojnog predsjednika Tuđmana, do dana današnjeg,svašta nam se događalo i dogodilo. Pa su nam se sada dogodili i novi predsjednički izbori.

Dotutnjao je, tako, s „tisuću momaka“, nakon pune tri godine, dobro pripremljen i istreniran, rušeći sve pred sobom, i naš bivši predsjednik Vlade Milanović, i postao novi predsjednik države. 

Kažu, predsjednik je to s karakterom. Pa nam je  taj 

„predsjednik s karakterom“, bez imalo karaktera izbacio cijeli protokol na Trgu svetog Marka, upropastio pogrješnim izborom interpreta našu himnu Lijepa naša, izbacioi počasnu bojnu i počasnu stražu, kao injihovu predivnu modificiranu povijesnu odoru po uzoru na odore iz vremena bana Jelačića, te sve biste hrvatskih povijesnih velikana: od kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Juraja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Stepinca do Franje Tuđmana. 

„Preživjeli smoTita, Rankovića, Miloševića, 6. ličku, XI. dalmatinsku... Narod koji opstane nakon svega toga, postaje u najmanju ruku, vječan. Vjerujem kao i njegova država...“, Z.Hodak.

–Preživjet ćemo mi i to! Zar ne, Lucija?

–Preživjet ćemo, preživjeti!!! Nego što!? 

Pa smo, nakon ovoga neočekivanog šoka, dobili i stranačke izbore u HDZ i sučeljavanje kandidata.

A, bilo je tu svašta. I vrijeđanja, i upadanja u riječ sugovorniku, i povišenih tonova, i arogancije…Još kažu kako je bilo i muljanja.

Kulturno i europski, nema zbora. 

–E,moja  Lucija! Što smo čekali, to smo i dočekali. Ništa novo pod nebeskom kapom. Veliki vođa je opet pobijedio. I pomeo konkurenciju. Tako nas izvješćuju sve novinske agencije i sve medijske kuće. 

…Pitali tako predstavnicu jedne udruge što misli o rezultatima izbora. Dotična je mudro šutjela neko vrijeme, a onda je pogledala novinare i izjavila:

•Prvi neslužbeni rezultati izbora će se znati dva dana nakon izbora, 

•Prvi službeni rezultati bit će poznati… dva dana prije izbora.

…Jer, mjesec je dana ogromna sila ljudi raspoređena po općinama, gradovima i županijama, na teret poreznih obveznika, radila i u radno vrijeme na izborima unutar HDZ-a, čuvajući tako svoje pozicije i pozicije svojih mentora.

Svi oni koji su na bilo koji način prokazani da će biti kontra velikog vođe, ne samo da nisu obavješteni o terminima glasovanja,nego su na sve moguće načine strašeni i napadani da ne bi glasovali za konkurenciju.

Pa su oni, za koje se ocijenilo da su nepouzdani, jednostavno brisani s popisa.

Dok su poslušnici po izbornim mjestima,prijetnjama ljudima utjerivali strah u kosti i ponižavali ih. Tako kažu…

Nakon izbora, nastupila je čistka i skidanje s funkcija svih onih koji su se drznuli krenuti u protu-kandidaturu. Iako su svima puna usta demokracije idemokratskih stranačkih izbora.

Prvi na listi bili su Kovač, Stier i Brkić. 

Sreća naša što nema više Golog otoka.

Nastavlja se.....

Vera Primorac