Vera Primorac: Kao guske u magli 1.dio

Pin It

Govorio je tako Plenković, pa kao relativni pobjednik, čim je relativno pobijedio, nije ni spomenu stranke- kako je prije najavio-  s kojima će surađivati i koje imaju sličan svjetonazor, nego je istoga trena izabrao za koalicijske partnere Pupovca i SDSS, Čačićeve  Reformiste i Štromarov HNS.

–Ma što je to s tobom, moja Lucija? Sva si mi nekakva… nikakva.

–Pusti me, molim te! Opet noćas nisam oka sklopila?

–A zašto?Je li teto, opet mučila, ona tvoja stara mora? Kao i pred one prošle parlamentarne izbore?

–Jest, jest. Mučila me, opet, moja Monika. Opet sam sanjala našega Pupija i Furia.

–Ne mogu vjerovati. Ali, kako!?

–Vjerovala ga ti ili ne vjerovala, ja sam ti se opet probudilasva u goloj vodi. 

I opet je sve počelo isto. Samo je razlika u godini u kojoj je smješten moj san. I naravno, u starosti naših junaka.

Godina je dvije tisuće trideset i neka. Jutro je. Negdje oko osam  sati. Ponedjeljak je i početak radnoga tjedna. Ispred Crkve Sv. Marka nigdje nikoga, osim  dvojice staraca koji se lagano, svatko sa svojim štapom u rukama, približavaju zgradi Hrvatskog sabora. I jedan i drugi starački zgrbljeni, otprilike blizu stotici, oronuli, blijedi i iscijeđeni, tapkajućikorak po korak, jedva mile do zacrtanoga cilja, oslanjajući se jednom rukom jedan na drugoga, a drugom pridržavajući svatko svoj štap.

 Konačno su pred zgradom Hrvatskog Državnog Sabora. Uskoro su i ispred ulaznih vrata. Čuvar ih pristojno zaustavlja i pita što žele.

–Želimo na zasjedanje Sabora–  vele oni uglas.

–A mogu li dobiti vaše osobne iskaznice?–pita ih on, a potompomno pregledava upisane podatke u predočenim osobnim iskaznicama. 

–Ispričavam se za trenutak. Moram provjeriti jeste li na popisu.

–Vidi ti ovoga balavca.  On će mene provjeravati!–ljutito prozbori Pupi.–Imat će od mene što čuti kada se vrati.

A-ha! Evo ga!!!

–Gospodo, vas dvojice već odavno nema na popisu. Znate li vi, uopće, koja je ovo godina?–obrati im se jedan drugi zaposlenik Sabora, ozbiljan i strogog pogleda, a po izgledu, odijelu i kravati, reklo bi se  neki viši saborski službenik.–Jer je Vama, gospodine Pupovac, prema slovu zakona o prekidu radnog odnosa Republike Hrvatske i obvezatnog odlaska u mirovinu, radni odnos prestao još u prosincu 2020. godine.A Vi, gospodine Radin, Vi ste trebali u mirovinu još 2015., a radili ste mimo zakona  sve do 2020.(pet godina više) i još ste, nakon svega, sudjelovali i na ovim najnovijima parlamentarnim izborima. Lijepo Vas molim, napustite ovaj prostor i ne ometajte prolaz pravim i sada izabranim zastupnicima Hrvatskog Državnog Sabora.

–Ma, nije ni čudo, moja Lucija, što su te mučili snovi. Muči nas, sve skupa,i Pupi i kompanija oko njega, skoro trideset godina. Ali, je li stvarno, Furio Radin trebao ići u mirovinu  2015.?

–Trebao je, trebao. 

–Pa što rade naše saborske službe? Koliko se ja sjećam, u mirovinu je, po sili zakona, otišao i Šeks, a nedavno i Vesna Pusić.

Zakona se svi trebaju pridržavati, zar ne!?  I nema nedodirljivih. 

ZAKON JE ZAKON

–Bliže se i novi izbori. Valjda će se sada nešto i promijeniti na bolje. Tako nam naše vođe obećavaju.

–E, moja Monika, moja Monika! Obećanje, obećanje,ludom radovanje, kažu naši stari.Evo, prošao namje i  5. srpanj. Preživjeli smo i to. Jedva.  Dobili smo i pobjednike izbora. Doduše, bilo je tu svašta. I govora o fašistima i atifašistima, i o ustašama i partizanima, i žestokih sučeljavanja,  i svađa, laži, napada, floskula, fraza i frazetina, agresije i optuživanja. Bilo je i Tita i Tuđmana. Ali, i hvale i samohvale. Naravno i obećanja. Ponajviše. Kao i uvijek dosad. Tijekom svih dosadašnjih predizbornih kampanja.

I, eto, dobismo, napokon, sve saborske zastupnike! Dobismo jedno novo i šaroliko društvance, svih novoizabranih budućih naših zaposlenika. Naravno izabranih tzv. narodnom slobodnom voljom. Još samočekamo da prisegnu u Saboru na zakletvu.Od prvog do posljednjeg. Od SDP-ovaca, HDZ-ovaca do Domovinskog pokreta, Mosta, Suverenista, Reformista, HNS-ovaca, Stranke s imenom i prezimenom do stranke Možemo.  OdUrše, Rade, Vilija, Sandre, Dalije, Katarine i Bojana…

Bit će nam s njima,  biti veselo.  

–Bit će,  moja Monika, ako ništa drugo, a ono bar zanimljivo. Jer, budući saborski zastupnici-oni stari i ovi novi- već su sada puni novih ideja.

I svima iz usta teče med i mlijeko. I, svi nam nešto obećavaju.

Ma, samo što nam nisu  obećali i raj na cijeloj kugli zemaljskoj.

–Ali, ja ne vidim neke naše poznate zastupnike! Vidim da su tu navedeni skoro svi, aline vidjehniti jednog jedinog zastupnika koji je ušao u Sabor, iz BiH i tzv. dijaspore.

–Nisu ti oni ni izabrani,moja Monika. Izabranisu ti samozastupnici s listeHDZ-a.

Tu mi nešto,, stvarno, ne štima.

–Naravno da ne štima! Jer je “Ustavni sud 2011. godine proglasio neustavnima 11. (dijaspora) i 12. (manjine) izbornu jedinicu. 

–Znači li to da proteklih devet godina, imamo protuustavne izborne cikluse, uključujući i ovaj zadnji? 

–Svašta!!! A što je radila Vlada?

–Vlada je vladala… Kao i uvijek dosad. 

I svi kao ništa ne znaju. Svi se prave mutavi. I svi šute.

Šutjela je iVlada. Šutjeli su i saborski zastupnici. Šutjele su i sve političke stranke.

–Pa, je li, onda Plenković, kao bivši i budući predsjednik Vlade, svjesno kršio i krši Ustav?

–E, draga moja Monika! Pa takvo što njima i odgovara.Tako je bilo, tako je sada, i tako će biti i ubuduće.Jer je Plenković, upravo zahvaljujući neustavnim izbornim jedinicama,odabrao većinu u Saboru. Nepodobne je navodnim glasovanjima eliminirao, a njemu podobne, već unaprijed ustoličio u budućoj vladi. I pojeo vuk magarca… Iako je Ustavni sud još u srpnju 2011. donio odluku da su te jedinice protuustavne.

“Ustavnopravno nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koju manjinu po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj, jezičnoj, etničkoj, spolnoj, dobnoj, obrazovnoj, strukovnoj, imovinskoj, itd…“ 

–Štošta u nas nije dopušteno, a štošta se radi i uradi.Štošta bi se i mijenjalo, štošta bi se sprovodilo i štošta promoviralo, moja Monika!

A, naročito je u tom promoviranju bila aktivna, a i sada je, ekipa iz stranke Možemo.

Oni bi sve promijenili. Bar su se tako javno deklarirali. Pase, ponekad, tolikozanesu u planiranju promjena, da se u izjavama pokatkad i zalete. Pa im onda izleti i ono što sada, u vrijeme izbora, kriju kao zmija noge.

Planirali su oni tako, i tako još uvijekplaniraju… povratak na staro. Naime, Hrvatsku namjeravaju vratiti u 1945. I naravno oživjeti maršala Tita.

Tako tionisvi o tome tajnosnuju, a javno toobznanjuje samonjihov član, naš drug Robert Faber. Kaže drug Faber kako će u koaliciji s ostalim strankama lijevog spektra, vratiti socijalističku republiku Hrvatsku na slavne puteve kakve su imali od 1945. godine, sve do vremena početka građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

”Vjerujemo da ćemo, uz potporu hrvatskog naroda koji je uvijek bio antifašistički i socijalistički, uspjeti u svom naumu, da će Socijalistička Republika Hrvatska biti prepoznata u svijetu kao snažna antifašistička država. Ukoliko se ostale države bivše Jugoslavije povedu našim primjerom, vjerujemo u snagu bratstva i jedinstva u tolikoj mjeri da ćemo uspjeti vratiti slavnu SFRJ, za koju se uistinu borimo i koja nam je svima prirasla srcu”. 

–A Ustav Republike Hrvatske?Postoji član 141. hrvatskog Ustava koji zabranjuje udruživanje RH u saveze s drugim državama koji bi mogli dovesti do obnavljanja jugoslavenskog državnog zajedništva.

–Ma, tko još šljivi Ustav RH?! Sve će to „da reši“ Vili Matula, Kata Peović, Rada Borić, drugarica Raukar zvana Urša, prof. Dino, naš drug Robert i ostali pridruženi drugovi i drugarice antife.

I eto, tako,bilo kako bilo, sada u Saboru imamo parlamentarnu stranku čiji je sveti cilj udružiti se sa Srbijom, Kosovom, BiH, Makedonijom i Crnom Gorom… Ni manje ni više…

Ima li tome kraja, ljudi moji dragi? 

–Pa, stvarno bi bilo veselo i zabavno gledati ih dok se grčevito bore za  nešto što je nemoguće izboriti i ponovo oživjeti, da nam ne slijedi sve ono što nam slijedi, i što nam je u potaji već davno namijenjeno i pripremljeno. 

Ali , ako ništa drugo, bit će nam sve to  bar zanimljivo. Jer, budući saborski zastupnici-oni stari i ovi novi- već su sada puni raznoraznih  ideja.

I naš stari -novipredsjednik Vlade pun je novih ideja.Održao je, mora se priznati, moćan govor.

Bila sam iskreno tronuta, vjerujte vi meni, svim tim našim, tj. njegovim postignućima-onim dosadašnjim i onim koji slijede i koje planira. Naravno, i uspješnoj budućoj realizaciji svega zacrtanoga, zahvaljujući njegovoj mudrosti i vjerodostojnosti. Naravno!

„Izbori su pred nama. Možemo ocijeniti da je HDZ zajedno s partnerima tijekom kampanje predstavila građanima naš program "Sigurna Hrvatska" za budućnost Hrvatske, koji će našim sugrađanima osigurati sigurne plaće, mirovine, sigurna radna mjesta te brz i kvalitetan gospodarski oporavak“, započeo je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković svoje završno obraćanje biračima zadnjeg dana predizborne kampanje prije izborne šutnje. 

…Naše poruke su, u odnosu na druge stranke, vrlo jasne i utemeljene na radu, postignućima Vlade od 2016. do danas, rezultatima koji su Hrvatsku učinili kvalitetnijom i boljom za život naših sugrađana nego što je to bilo prije našeg mandata. Tu posebno mislim na zdrav gospodarski rast, kvalitetno upravljanje javnim financijama, 110.000 novih radnih mjesta, velika porezna rasterećenja, devet milijardi kuna administrativnih rasterećenja, a istodobno rast plaća, mirovina - istaknuo je dodavši kako će HDZ u sljedećim mjesecima, nakon formiranja vlasti, nastaviti raditi na dva temeljna cilja - javnozdravstvenoj sigurnosti zbog opasnosti od drugog vala korone na jesen te donošenje Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa. 

…Dobili smo vrlo kvalitetne sugestije na taj Zakon i odmah nakon njegova donošenja krenut ćemo s programom mjera i obnovom uvažavajući stavove struke - poručio je dodavši kako će nastaviti i s mjerama za očuvanje radnih mjesta.

…Na taj način želimo novi, moderni suverenizam koji će se manifestirati tako da ćemo iskoristiti sredstva koja će nam biti na raspolaganju kroz naše članstvo u EU. Da bi se to iskoristilo, Hrvatskoj su potrebni odgovorni, iskusni, odvažni, stručni ljudi, koji će na najbolji mogući način zastupati naše interese, štititi interese naroda. Stoga, vodeći računa o našim konkurentima, pozivam sve sugrađane da izađu na izbore i poklone povjerenje onima za koje smatraju da će na najbolji mogući način voditi Hrvatsku u vremenima koja su pred nama - rekao je dodavši kako se HDZ pokazao da zna voditi Hrvatsku podsjetivši na niz kriza s kojima su se suočavali od početka mandata, od Agrokora, 3. maja, Uljanika, Petrokemije, Đure Đakovića, Borova, Orljave, do prirodnih nepogoda i korona virusa. Mi ćemo i dalje biti na putu Franje Tuđmana i mi ćemo koalirati samo sa strankama sličnoga svjetonazora“.

Govorio je, tako, govorio i najavio nastavak poreznih rasterećenja istaknuvši kako će Vlada u novom mandatu smanjiti porez na svu onu hranu na koju već nije smanjen PDV na 13 posto, kao i poreze na dohodak i dobit. 

SVAŠTA, SVAŠTA JE GOVORIO…

I SVAŠTA, SVAŠTA JE NAJAVIO…

„Želimo novi, moderni suverenizam koji će se manifestirati tako da ćemo iskoristiti sredstva koja će nam biti na raspolaganju kroz naše članstvo u EU. Da bi se to iskoristilo, Hrvatskoj su potrebni odgovorni, iskusni, odvažni, stručni ljudi, koji će na najbolji mogući način zastupati naše interese, štititi interese naroda“ , govorio je Plenković.

Govorio je i daće i dalje biti na putu Franje Tuđmana i da će koalirati samo sa strankama sličnoga svjetonazora

Govorio je tako Plenković, pa kao relativni pobjednik, čim je relativno pobijedio, nije ni spomenu stranke- kako je prije najavio-  s kojima će surađivati i koje imaju sličan svjetonazor, nego je istoga trena izabrao za koalicijske partnere Pupovca i SDSS, Čačićeve  Reformiste i Štromarov HNS.

SVE SU TO NAŠE ČASNE, POŠTENE, DOMOLJUBNE I VRIJEDNE BUDUĆE UZDANICE TE NAŠE NOVE VLADE.  

Eto, to su i ti „ odgovorni, iskusni, odvažni, stručni ljudi, koji će na najbolji mogući način zastupati naše interese i štititi interese naroda“.

–Pa, zar se moglo i očekivati nešto drugo, moja Lucija? Pupovac je davnih dana izjavio kako on i Plenković rade zajedno „na istom poslu“. 

Samo, draga moja, naivci i politički slijepci, nisu ovo očekivali. 

Nastavlja se...

Vera Primorac