Magla, magla svugdje oko nas 2 dio

Pin It

Dakle, u toj borbi, u Domovinskom ratu protiv srpske, četničke i agresije jugoarmije na Hrvatsku, pozdrav “Za dom spremni” nije bio ni ustaški ni fašistički ni nacistički, nego pravi antifašistički. Jer su se hrvatski mladići, hrvatski branitelji borili za demokratsku, slobodnu i neovisnu Hrvatsku. A ne za nekakvu obnovu fašizma. I zato oni i jesu, bili i ostali, jedini, pravi i istinski antifašisti u modernoj i demokratskoj Republici.

Hrvatskoj. Dok su fašisti bili oni   koji su imali kokardu i crvenu zvijezdu petokraku, koji su logorima i masovnim ubojstvima, silovanjima, rušenjem i paljenjem, pokušali spriječiti hrvatski narod u ostvarenju svoje samostalne i suverene države. 

Njih, naše hrabre bojovnike, ubijali su oni čiji slijednici i dandanas kliču: „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“

Ili oni koji i danas pjevaju: „Sprem'te se, spremˈte četnici!!“

Ali, drugovi i dalje vrište: „Za dom spremni“ je ekstremizam! „Za dom spremni“ je fašizam! 

Recite nam, onako iskreno, drugovi naši dragi, kakav je to ekstremizam?  Kakav je to fašizam? I što je tu ekstremno i fašističko? Ako   je taj pozdrav potvrđen  i usvojen    službenim aktima i u Ustavu, kako se to, onda,  može  nazvati fašizmom  ili ekstremizmom? 

Ako se, s tim pokličem branio Dom i Domovina.

‒I što sada, moja Lucija?

‒Što sada, pitaš!? Pa sada je, put u zemlju apsurda, u zemlju Hrvatsku, a uskoro i zemlju bez Hrvata, nakon odluke VIJEĆA VELIKIH MUDRACA  otvoren i popločan "crvenim zvezdama". A kako sada stvari stoje  i zacementiran. 

Zato, navalite, drugovi, navalite!!! Skidajte  drugovi sve! Skidajte sve što vam ne paše!  Skidajte sve što vas podsjeća na sve vaše izgubljene bitke, i na sve izgubljene bitke vaše braće po zajedničkoj borbi protiv "ustaša". I one  iz davne prošlosti, ali i bitke protiv ustaša i "ustaških zmija u njedrima", sadašnje nam stvarnosti. Skidajte i spomen obilježja svim poginulim braniteljima. Skidajte sve. I mijenjajte sve! Pa, umjesto naših HRVATSKIH, podižite spomenike davno upokojenoj a dragoj vam Jugi. I veličajte vaš tzv. antifašizam! I vašu crvenu zvezdu.

Ali, znajte:  "ČOVJEK NE MOŽE  BITI ISKRENI ANTIFAŠIST AKO ISTODOBNO NIJE I ANTIKOMUNIST", Hannah Arendt.

Jer, "antifašizam, bilo onaj komunistički ili liberalni je borba za novi svjetski poredak bez nacionalnih država. A antifašisti su svugdje bili anacionalni globalisti.  Antifašizam je dakle oružje s kojim se uništava tradicionalna kultura, religija, moral i nacionalna država... Jugoslavija je bila takva država. I da se nije urušila, ona bi stvorila, dugoročno, neki izmiješani jugoslavenski narod bez ikakve tradicije, morala i religije, i skroz otvoren ljevičarstvu i globalizmu. A takva je i EU".  

No, hrvatski narod nije više niti naivan, a niti je zaboravan. Pa , što su drugovi glasniji, agresivniji i nametljiviji, to je narod osvješteniji. A to našim drugovima  antifama, nikako nije jasno. Zato polako gube i sve bitke. I tlo pod nogama. Gube čak i ako se pozivaju na   odluke ZAVNOH-a u preambuli Ustava. 

Gube i kada nas optužuju za ustaštvo. 

Gube i kada dreče, viču i urlaju.

Gube i kada se kunu u Tita.  

Jer im je Tito proglašen jednim od najvećih zločinaca dvadesetog stoljeća.

Gledam tako prije nekog vremena jednu emisiju na jednoj TV postaji koju ne pratim baš redovito, ali koja me, s vremena na vrijeme, tematikom koju obrađuje zaintrigira i natjera na praćenje i na sjedenje ispred TV ekrana. Te, po navici,i pratim, i gledam, i slušam. Tema je jako zanimljiva i aktualna. Razgovor se vodi oko zaključaka Vijeća sa suočavanjem s prošlošću. Diskusija žustra. Sudionici iznose svoje mišljenje. S nekima  se u razmišljanjima slažem, a s nekima baš i ne. Ali,  nakon šokantne izjave, jednog od četiri sudionika, kako je u jednom ustaškom logoru ubijeno 1600 djece s Kozare, ostala sam skamenjena. Sva u čudu. 

Istina, nisam baš neki veliki povijesni znalac (a sve do agresije na Hrvatsku i B-H  bila i totalno nezainteresirana), ali me je novootkrivena povijest, od početka Domovinskog rata, napravila ovisnikom, pa upijam svaku novu informaciju i svaku novu znanstvenu spoznaju. Pa, iako sada znam ponešto o tom periodu naše prošlosti, doduše, po mom osobnom uvjerenju još uvijek nedovoljno, ipak znam razlučiti laži od mitova i istinu od laži, kojima su nas kljukali punih pedeset i pet godina i kojima  nas kljukaju i dandanas.  A kada sam u nedoumici ili naiđem na neki podatak koji nam dolazi s nekih drugih strana ili nekih drugih mračnih izvora, tu je Internet. 

I pun je informacija i tekstova. I onih relevantnih koji su nastali na temeljima znanstvenih istraživanja, onih manje relevantnih ili onih na granici diletantizma. 

I eto, baš zato, ovaj mi podatak i nije izgledao baš vjerodostojan. Jer sam na nešto slično naišla i u mitologijskim zapisima i izjavama našega dragog Pupija. Ali,nažalost, to isto je ponovio i naš ostrašćeni, mladi i nadobudni sudionik u debati.

 "U grozomornom zločinu u ustaškom logoru Sisku i Jastrebarskom ubijeno je 1600 djece", kaže on.

Gledam s čuđenjem u govornika. Mlad, a reklo bi se, i obrazovan i pametan čovjek.  Zato, ne mogu vjerovati da se nije, za ovu stvarno prevažnu temu, dobro pripremio. Sve izvore pregledao i pomno prošao kroz sve tekstove koji su vezani za ovu njegovu tvrdnju. Tvrdnju od koje se svaki normalan čovjek skameni. 

A ta je tvrdnja osobito mučna, budući da se radi o djeci. I  odnosi se na Jastrebarsko i na "koncentracijski logor za djecu" u Jastrebarskom.

Pa mi sama pomisao na djecu u ratu, i na djecu u logorima, izaziva gorka  sjećanja na naš Domovinski rat, na razaranja, na mučenja, masakriranja, na stradanja i naše djece, i naših žena, i muškaraca, i staraca. Na Vukovar, na izbjeglištvo. I muka mi je. 

Ali, ali, je li to baš tako!?

"U grozomornom zločinu u ustaškom logoru u Sisku i Jastrebarskom ubijeno je 1600 djece", kažu.

 "Pokušavam se suzdržavati, jer je mučno i strašno već i to što su djeca, smještena u Domu (a ne logoru) bila bez roditelja, dovedena bolesna i gladna, jadna, bespomoćna bića, ratom istrgnuta iz svojih domova. I umirala su neka od njih isprva od dizenterije i pothranjenosti, no kako je vrijeme prolazilo, smrti je bilo sve manje: od njih tri i pol tisuće, umrlo je (kaže suha statistika) njih sedamnaest posto. I to je užasno, ali ih ni skrb predanih liječnika i sestara nije uspjela spasiti.

Nastavlja se....

Vera Primorac