Ako je 'za dom spremni' ustaška stečevina, čije su onda hrvatski grb, kuna, himna…?

Pin It

Image result for hos za dom spremni

Živa istina: „Ustaški je pokret simbole, riječi i izraze našao u bogatoj riznici duha i povijesti hrvatskoga naroda i svjestan njihova općeljudskoga i starohrvatskoga značenja pokušao ih iskoristiti za ciljeve svoga političkoga pokreta, a pokret na taj način približiti narodu kako bi ga narod prihvatio. 

Da je tomu tako, upravo dokazuju objašnjenja iz glasila Hrvatske seljačke stranke iz 1941. godine koja se danas pojavljuju u elektroničkim medijima, a nikako ne da bi ti tekstovi dokazivali nekakvo vlasništvo ustaškoga pokreta nad hrvatskim leksikom ili nad hrvatskim duhom. 

Tim više što je službeni pozdrav ustaškog pokreta na prvom mjestu veličao Poglavnika, tek potom ono što je Hrvatima sveto.”

(Neva Mihalić, Hrvatski tjednik, br. 480., 2013.)

Naime:

Službeni pozdrav za vrijeme NDH odnosno krilatica Ustaškog pokreta glasio/la je 'Za dom i poglavnika spremni', zbog kojeg pojedinci poput Jakovine, Klasića, Markovine, Ive Goldsteina….i izraz 'za dom' (i bez dodatka spremni) smatraju fašističkim!

Pero Kovačević iznosi 2019. godine mišljenje, da povijest ne završava s Drugim svjetskim ratom, te da je pozdrav 'Za dom spremni' - kao službeni pozdrav postrojbi HOS-a - zadobio u Domovinskom ratu drugačiji sadržaj, nego što je on bio ranije.

Slično mišljenje osim Pere Kovačevića iznosi i koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz Splita u srpnju 2017. god., koja u zajedničkom priopćenju navodi da se izjednačavanjem toga pozdrava s ustaškim pozdravom pokušava 'narušavati čast i dostojanstvo svih onih koji su ga časno nosili, od kojih su mnogi poginuli'….za svoj dom, itekako spremno! 

Potpisnici zajedničke izjave iz Splita također iznose da je pozdrav HOS-a 'čist kao suza' jer pod njim nisu proganjani ljudi po vjerskoj, rasnoj ili nacionalnoj osnovi niti je bilo koji pripadnik HOS-a optužen za ratni zločin u Republici Hrvatskoj ili susjednoj BiH….izuzev Tomislava Merčepa objekta na kojem se iživljava kilavo hrvatsko pravo-suđe! 

U priopćenju koordinacije još se iznosi kako su u razdoblju NDH korištena i neka druga hrvatska državna obilježja, koja se nepromijenjena koriste i danas - primjerice povijesni 'ustaški' grb na hrvatskoj zastavi, pjevala se, dakako i danas se pjeva, 'ustaška' himna 'Lijepa naša', naziv novca bio je 'ustaška' kuna kao što je i danas, bili su isti 'ustaški' nazivi vojnih postrojba i činova kao što su i danas; te da se ne mogu i ne smiju svi hrvatski simboli pripisivati ustaškom režimu, samo zato što ih je i on koristio.

-Krajem kolovoza 2015. god. pokrenuta je internetska peticija na inicijativu nekadašnjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića - Mladog Jastreba. Po tvrdnjama organizatora potpisalo ju je 3.200 osoba. 

Inicijativa je bila da se pozdrav 'Za dom spremni' uvede kao službeni pozdrav u Oružane snage RH, a potpisnici su od predsjednice RH i predsjednika HDZ-a zahtijevali da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi se pozdrav 'Za dom spremni' uveo u službenu vojnu uporabu.

Predsjednica RH je do jučer s ponosom držala kako taj lijepi i domoljubni pozdrav ima svoje korijene u slavnoj povijesti hrvatskog naroda, a od jučer je promijenila svoj stav po licemjernoj matrici: ja rekla, ja i porekla:

-„Prihvaćam činjenicu koju su rekli povjesničari, da to nije povijesni hrvatski pozdrav. Međutim poanta te izjave nije bila na tom dijelu rečenice, nego da je on(pozdrav) kompromitiran i neprihvatljiv i tu je poanta i na to se treba usredotočiti!?“

Pretpostavljamo da je Predsjednica poslušala savjete poznatih kripto-povjesničara kao što su Jakovina, Klasić, Markovina, Goldstein i ina protuhrvatska klatež, a moguće joj je tu ideju imputirao onaj notorni, koalicijski partner, filo-četnik Milorad Pupovac, ili je prihvatila sugestiju državnih savjetnika 'u sjeni', kalibra Bude embargo-Lončara ili ortodoksnog yugo-fila Dejana Jovića!? 

 Mila nam Predsjednica očito ne shvaća da je taj pozdrav, moguće i dijelom kompromitiran za vrijeme NDH, itekako 'osvjetlan', ničim okaljan, u cijelosti rehabilitiran tijekom Domovinskog rata a osvjetlaše ga upravo HOS-ovci, uvijek ZA DOM SPREMNI, svojom borbom i svojim životima koje položiše na oltar Domovine….u borbi protiv srbo-četničkih simbola, šajkače i kokarde!                                                                                             

Related image

I da ti pamet stane, eto nam i kraljevske kokarde i četničke šajkače u našoj Mimari; još jedno hrvatsko uprknuće!

(tumačenje: prkno=dupe, guzica, uprknuće=podilaženje, uvlačenje u dupe; autor poeme o Uprknuću je lucidni splitski arhitekt Jerko Rošin)

Ako već ne znamo cijeniti svoje povijesne vrednote onda smo sluganski itekako spremni veličati tuđe pa makar se radilo i o stiliziranoj četničkoj šajkači odnosno kraljevskoj kokardi, vjerovali ili ne…na proslavi Dana srbijanske vojske-Miloševićevih zečeva…..i to u centru Zagreba, u Mimari.

Manjkao je samo mitropolit-kantaautor, preosvešteni Porfirije pa je cijelo društvo moglo uglas i neometano zapjevati onu četničku, borbenu: 'što se ono na Dinari sjaji, Đujićeva kokarda na glavi'!

Očekujemo da se u znak reciprociteta i dobro-'komšijskih' odnosa Srbije i Hrvatske proslava Dana Oluje 5.kolovoza ove godine održi u kulturno-športskoj dvorani Pinki u Beogradu uz nastup Marka Perkovića-Thompsona s pjesmom Bojna Čavoglave i pokličem ZA DOM!; cijela dvorana će sigurno uzvratiti …SPREMNI! 

Ožujak 2019.                                                                     

Damir Kalafatić