Gordan Maras, filmadžija i veliki meštar od plakata!

Pin It

Image result for maras bandić

U proljeće 2009. Milan Bandić je zadnji put nominiran kao kandidat (Marasova) SDP-a za gradonačelnika Zagreba; tada su Gordan i Milan bili veliki prijatelji, zajedno su puhali u isti partijski rog. 

Na tim izborima ponovo je Milan i izabran za gradonačelnika, a u glasačkom pripetavanju pobijedio je nezavisnog kandidata Josipa Kregara.

Interesantno, u to vrijeme poslovni direktor-kućepazitelj SDP-a bio je upravo nadobudni Gordan Maras, kasnije avansirao u ministra, u vladi Zorana Milanovića 

On je tada bio jedina ovlaštena osoba koja je SDP-stranku kao pravnu osobu mogla zastupati u bilo kakvim poslovnim, financijskim odnosima….pa i u 'lijepljenju plakata' za današnjeg mu ljutog neprijatelja Milana Bandića.

(Cijeli taj predmet oko troškova kampanje još uvijek nije riješen a i danas leži u sudskim spisima)

Tako je mlađahni Gordan već rano pokazao svoju predanost radu pa je u partijskoj hijerarhiji dogurao do položaja 'hausmajstora SDP-a', jedno vrijeme bio i upraviteljem kasnije izgorjelog Olimpijskog centra na Bjelolasici te zahvaljujući (utopijskim)poduzetničkim ambicijama dogurao do ministra u vladi Zorana Milanovića.

To brzo napredovanje u karijeri otvorilo mu je poslovnu perspektivu i na međunarodnom polju, u poduzetničkom biznisu diljem svijeta! 

Navest ćemo samo jedan od Marasovih poslovnih, filmadžijskih 'uspjeha' na međunarodnom planu:

-Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras cijeli je Božji tjedan, u proljeće (travanj/svibanj) 2015., bio na kvazi-službenom putu, doslovno turistički obilazeći Sjedinjene Američke Države. 

Obišao naš vagabund izdaleka i Bijelu Kuću u Washingtonu, kockarnice i kupleraje u Las Vegasu, bacio je pogled i na Hollywood-sko brdo u Los Angelesu i provozao se kombijem po velebnom Golden Gate-u u San Franciscu. 

Na put je vodio svog stranačkog kolegu i tajnika svog 'Ureda za istraživanje ruda i gubljenje vremena', Darka Baničeka te svoju intimnu savjetnicu u vlastitom kabinetu, Majdu Žujo; valjda, da mu pomognu pri šepavom 'englishu'!? 

Rezultati njegova puta bili su ravni  nuli osim troškova puta i dnevnica…. 

Koliki su bili troškovi zrakoplovnih karata, smještaja i dnevnica za njih troje, iz Ministarstva dugo vremena(čak puni mjesec dana!)  nisu htjeli odgovoriti; bila je to jedno vrijeme poslovna tajna….u trošenju 'javnog' novca!? 

Nakon dugog natezanja ipak se i to doznalo:

Avionske karte platili su sitnicom od 63.622 kune, prijevoz kombijem i ostali prijevoz - 3.800 kuna(?), a hotelski smještaj više od 31.000 kuna, sve zajedno okruglih 100 tisuća kunića.

No ipak, reda radi, iz Ministarstva su ali tek usmeno naveli da je vrijedni Gordan održao čak 20-ak takozvanih panel-bla-bla-sastanaka i usput posjetio sajam Interop Tech-fair(?) u kockarskom Las Vegasu... 

Rezultat tog turističkog putešestvija bio je, kažu, i opet usmeni dogovor na 'časnu-riječ'-o 20 milijuna eura vrijednom VC(Venture capital) fondu te dogovor o nastavku snimanja serije 'Game of Thrones' u Hrvatskoj iduće dvije sezone. 

-Filmadžija Maras se navodno sastao ali u četiri oka i s predstavnicima velike filmske kuće, HBO-a, ali bez protokola, bez ikakvog zapisnika, nedajbože ugovora….dakle 'incognito', netransparentno!? 

Ipak, evo objašnjenja:

Iz njegova ministarstva su tada za medije rekli kako se Maras u Los Angelesu sastao čak s potpredsjednicima velike producentske kuće HBO Jayem Loweom i Janet Graham Borbom. Najavljivao je tada poduzetni Maras da bi 'Igra prijestolja' mogla donijeti Hrvatskoj dodatnih 60 milijuna kuna - 30 milijuna po sezoni. Tema sastanka bila je, kažu, nastavak snimanja HBO-ovih serija u Hrvatskoj, ali i ulaganja američkih investitora u gradnju filmskih studija i obnavljanje svjetske filmske produkcije u Hrvatskoj, a za što je, objašnjavali su iz ministarstva, nakon sastanka ostvaren kontakt s jednim od najvećih svjetskih studija; jednom riječju med i mlijeko!!! 

Iz HBO Adrie, koja je zadužena za odnose s javnošću u Hrvatskoj, tada su rekli da ne mogu komentirati predmetni susret.

No, Maras je i kasnije po standardnom običaju nastavio laprdati po svome, pa je i u razgovoru za RTL ponovio da producenti u HBO-u pokazuju veliki interes za nastavak snimanja u Hrvatskoj. 'Naš je interes da HBO-vci ostanu ovdje, da budu zadovoljni, da ih držimo kao malo vode na dlanu. Ali imaju oni i drugih projekata koji su interesantni za RH', euforično je govorio tada naturalizirani filmadžija Gordan Maras.

 Tri mjeseca nakon trijumfalnog povratka ove (avan-)turističke ekipe iz SAD-a, iz HBO-a su najavili kako 'Game of Thrones' definitivno seli iz Hrvatske. 

Serija, doduše, nije u potpunosti napustila Hrvatsku, neke scene su se i dalje snimale kod nas, no u znatno manjoj mjeri nego prijašnjih godina.

Tresla se američka holivudska brda, rodilo se Marasovo niš**!!

I za kraj:

Nekad je po broju istupa u Saboru rekorder bio Damir Kajin a danas ga je daleko nadmašio(pučki rečeno: prepišao) ovaj nekadašnji 'Bandićev plakat-meštar'. Kajinovo, kako-tako suvislo izlaganje još se donekle i moglo slušati a kad se danas za govornicu popne ovaj dresirani SDP-papagaj uime Partijskog kluba s pravom izlaganja od 30 minuta, tv-gledatelji uskliknu od muke: ajme majko! 

Populistička su to laprdanja a sve uime narodnih masa, bez kraja i konca-bez glave i repa, jedne te iste rečenice ponavlja on po desetak puta a uz to ih garnira sa sijaset osobnih uvreda kao i redovitih kršenja poslovnika Sabora itd…

Bilo bi puno jednostavnije kad bi partijski aparatčik Gordan Maras pozajmio, primjerice kod 'seljaka', Kreše Beljaka jedan polovni kazetofon marke 'Panasonic' i snimio na 'vrpcu' svoje izlaganje koje se slobodno može nazvati …..'trlja Maras dlan, da mu prođe dan'! 

Reprodukciju snimljenog govora itako bi 'pomno' pratilo onih mizernih desetak, od ukupno 150,  dobro plaćenih sabornika odnosno 'saborskih dezertera'!

Veljača 2019.                                                                       

Damir Kalafatić