Božo, ajde beri mandarine, sagnjit' će!!

Pin It

UVOD: Svjedoci smo uzavrele političke situacije u kojoj se dio saborskih zastupnika, posebno onih iz MOST-a, za saborskom govornicom, licemjerno, populistički i diletantski pozivaju na glas javnosti odnosno na mortalno-političku odgovornost prema svome, eto, vjernom biračkom tijelu. 

Njihovo licemjerje ide toliko daleko da su danas spremni dati i ostavku na 'svoje radno mjesto', 'kolektivno'!. Crvene se oni zbog sramote u koju su zapali, dakako, ne svojom krivnjom…jer, takvima je krivnja uvijek na onoj drugoj strani, njihova partnera u Vladi!? 

Međutim, bilo je pomalo sa strahom preko tv-ekrana pratiti i one, političkim porazom izbezumljene SDP-zastupnike, plakat-meštra Gordana Marasa i ciničnog Arsenija Bauka, falilo je samo da uz neviđenu kriku i galamu još zgrabe i 'šarac' u ruke i raspale rafalom po mrskim im 'crnokošuljašima'…..u stilu onog boljševičkog….'kao Maxim po diviziji'!

-Jasno, iza svakog zastupnika postoji i njegova biračka baza koja mu je svojedobno i povjerila zastupnički mandat, ali, tu bi trebalo stajati i nekakva materijalna stečevina od 'općenarodne koristi' kojom je taj od naroda delegirani zastupnik zadužio svoju biračku bazu.

-Pa pročitajmo sami kako stoje 'stvari'….s biračkom bazom i poslovnim uspjehom tih 'reformista i revolucionara'.

BIRAČKA BAZA:

Dana 11.rujna 2016.g.  zatvorena su birališta parlamentarnih izbora u MOST-ovom bastionu Metkoviću, gradu Bože Petrova i revolucionara Nikole Grmoje. HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija 54 mandata, a MOST je bio tek treća opcija s kukavnih 13 mandata.

Vrlo slično je bilo i u Kovačićevu Omišu – u kojem je HDZ osvojio 43 posto, Most 32, SDP 16 posto…..elektorskih glasova.

A u gradu razvojačenog ratnika, alkarskog momka i tekstilnog tehničara (bez ikakvog staža u 'tekstilu'?) Mira Bulja, u Sinju: 

Najviše glasova osvojila je Hrvatska demokratska zajednica – 40,21 posto (421), što joj je osiguralo 5 mandata u Vijeću MO Sinj. 

Most nezavisnih lista osvojio je skoro pa upola manje odnosno 22,73 posto glasova (238), te ima 3 mandata….itd.

Komentar suvišan, biračka baza jednostavno zakazala u podršci svojim deputatima!!!

 -A sad nešto,ponešto sasvim trivijalno, o njihovu radu za 'općenarodnu korist'….

Neretvanska dolina, Ana Musa, ekološka aktivistica iz Ploča u listopadu 2016. piše:

„Nevjerojatno koliko se emocija slilo oko fotografije odbačenih mandarina. 

Fotografija je podijeljena čak 658 puta, uz 71 komentar, i objavu u centralnom dnevniku jedene tv-kuće, 6. studenog 2016..

Sigurna sam da postoji dobar razlog, ali ja ga ne znam. Pa kad je interes već toliki, večeras sam poslala fotografiju i ministru Tomislavu Tolušiću uz zamolbu da ispita o čemu se ovdje radi. Nije za vjerovati, ali ministar mi je odgovorio nakon nekoliko minuta u FB poruci. Zahvalio je na informaciji i obvezao se da će provjeriti što je ovo.“ 

Ekologinja Ana Musa sigurno nije pisala pismo i poslala ove turobne fotografije, na smeće odbačenih mandarina, revolucionaru Nikoli Grmoji ni psihijatru (fra-) Boži Petrovu jer oni bi, vjerujemo, problem na smeće bačenih mandarina odmah stavili kao prvu točku na prvoj sjednici časnog doma Sabora!?

-Ta, Nikola i Božo su njihovi, neretvanski deputati koji se itekako bore i zalažu za boljitak mandarinskih OPG-a iz plodne doline Neretve; mo**š mislit'!

-Evo sad nešto o Buljevu viteškom gradu Sinju, u kojem ako ništa drugo onda aktivno radi preko stotinu….kafića a ima i inih, posebno lascivnih uživancija….

-Slobodna Dalmacija: 

-'NE, OVO NIJE ŠALA'! 

 'Eksplozija orgazma na Kukuzovcu'! 

Tumačenje naslova članka…

-'Eksplozija' se zbiva svakodnevno na nekadašnjem, devastiranom streljačkom poligonu JNA nasuprot(preko ceste) kojeg već dugo vremena stoji infrastrukturom definirana ali i dan-danas pretežno prazna Gospodarska zona(bez gospodara!?) grada Sinja… 

Evo dijela pikantnog teksta iz 'Slobodanke' o vrućoj zabavi sinjske mladeži:

-'Mladi Sinjani i Sinjanke, čim padne sumrak, kolima ulaze u potencijalno opasno minsko polje i riskiraju živote …..kako bi se seksali'!

(tako to lijepo piše novinar Toni Paštar Sl.D., travanj og.)

-Jeli to prilog demografskoj obnovi?

-A sad evo jedne ali nimalo lepršave nego uistinu žalosne priče o nekadašnjem ponosu Buljeva Sinja i Cetinske krajine, o tvornici konca 'DALMATINKA' ….u kojoj je radio i otac našeg tekstilnog tehničara Mira Bulja….i još tri tisuće ostalih zaposleni-ka/ca:

-Iako je još početkom ratnih, devedesetih godina prošlog stoljeća bilo inozemnih partnera zainteresiranih za ulaganje u Sinjsku tvornicu konca (njemačka firma Ackermann, inače dugogodišnji partner Sinjske tvornice; glatko odbijena, nap. a.) Dalmatinka d.d. ipak je otišla u stečaj 2001.g.! 

Dakle, nakon deset godina tranzicijske agonije, tek u srpnju 2002.g., tijekom vladavine Račanova SDP-a, stečajna upraviteljica Blanka Tuđen-Mazuth prodala je tvornicu talijanskoj tvrtci „La Distributrice“(hrvatski izraz bi bio 'Prepakiračica') u vlasništvu braće Livia i Ganfranca Ladini iz Trsta(u Trstu ih zovu Ladrini-lupeži), bez da je itko ispitao bonitet kupca-jedinog ponuđača; sasvim protupravno!?

A prodana je putem jednog malog oglasa u 'Slobodanki' kao da se radi o vreći ličkih krumpira ili 'sindikalnoj' svinjskoj polovici! 

Ladini su kupili tvornicu za sramotnih milijun DEM-a(ca. četiri milijuna kuna) uz, časna-riječ, obvezu da ostave na radnim mjestima 420 radnika-najmanje pet godina i ulože 1.5 milijuna eura u obnovu strojnog parka. 

Inače notorni trgovci i preprodavači, fratelli Ladini(treči brat je bio zatvoren negdje u Makedoniji zbog šverca drogom!), najavili su tada brza ulaganja u obnovu tehnologije, promjenu proizvodnog asortimana, novo tržište za Dalmatinku, novo zapošljavanje od stotinjak radnika te povećanje plaća, jednom riječju obećali su med i mlijeko. 

Šest godina poslije(2008.) plače i broj radnika se znatno smanjio, tvrtka je bila u stečaju i potpunom rasulu, radnici su potraživali devet plaća. 

DORH je još 2005. g. podignuo kaznenu prijavu protiv stečajne upraviteljice Blanke Tuđen-Mazuth te protiv Gianfranca Ladinija(na slici desno!), kao direktora društva 'La Distributrice s.r.l.'- Trieste i direktora Dalmatinka Nova d.d. Sinj. 

(Usput, ta stečajna upraviteljica Dalmatinke-Sinj i Dalmacija Iskre-Dugi Rat, u siječnju 2004., prerezala je vene u pokušaju samoubojstva nedugo nakon što je puštena da se brani sa slobode od optužbi USKOK-a zbog navodnog traženja mita od 300.000 eura za prodaju tvornice Dalmacija Iskre.)

Nakon što je istekao petogodišnji rok iz kupoprodajnog ugovora tvornica je u cijelosti pripala poslodavcima sa svim nekretninama i pokretninama vrijednim nekoliko stotina milijuna kuna, uključivo i parkiralište za automobile.

-Nažalost, ova turobna priča traje još i danas, dakle, protegla se poput trakavice i u vrijeme političke aktivnosti saborskog zastupnika tog kraja(koji je politički sazreo prije desetak godina), 'tekstilca' Mira Bulja a (i moja) 'DALMATINKA' danas nalikuje tek na zapušteno groblje starog, ruzinavog željeza i na ruševnu, do temelja devastiranu kuću bez prozora i vrata, dakako, otuđenih. 

Sramota! 

A naš Miro Bulj u Saboru, profesionalni političar, priča li priča s dvjestotinjak riječi svog vokabulara, mlati li mlati po 'praznoj slami', nema te teme u koju se ne razumije. Vjerojatno bi se prvi javio kad bi na dnevnom redu sjednice Sabora bila rasprava, primjerice, o seksualnom životu čudnovatog kljunaša iz daleke Australije!? 

Bilo bi mu daleko bolje, i ne samo njemu, ugledati se u vitalnost, pamet i poslovnost uzornih gradova poput nedalekog Ževrnjinog Dugopolja kojeg zovu mali New York-Manhattan ili prelijepog Bobanova Solina…u kojima nema besposličara po kafićima a svakom vrijednom studentu je osigurana je stipendija i radno mjesto!!!

I za kraj, što reći o Omišu, također dojučerašnjem bastionu MOST-a?

-Pa taj lijepi gradić na ušću Cetine dobio je osim nesnošljive prometne gužve tijekom turističke 'špice' i jedan lijepi-atraktivan tunel od skoro dva kilometra duljine (izgradnja je trajala od 2007. pa sve do 2013.g.), tunel koji vodi u….NIŠTA, već četvrtu godinu zaredom! 

Građani Omiša se danas sprdaju s tim objektom pitajući se jeli ta rupetina u Omiškoj Dinari neka nova turistička atrakcija-vrijedna tri stotine milijuna kuna ili prikladan ambijent za uzgajanje šampinjona a možda i tajno, rendez-vous, sastajalište razuzdane omiške mladeži?

Politički propade i gradonačelnik Omiša, bivši ministar uprave pa će se na lokalnim izborima u svibnju, kažu MOST-ovci, kandidirati za dožupana 'tekstilcu' Miru Bulju, MOST-ovom favoritu za Splitsko-dalmatinskog župana  odnosno bit' će(možda?) momak alkarskom momku; baš lijepo!

-A naš (fra-)Božo Petrov neka se zajedno s Nikolom Grmojom, umjesto obećanih reformi, prihvati pametnijeg posla oko branja slatkih mandarina u dolini Neretve, jer ako ih na vrijeme ne ubere…sagnjit' će, kao što je već trula i MOST-ova destruktivna politika!

 

damir kalafatić, svibanj 2017.