Događaji u Slunjskom kraju uz ustoličenje NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE

Pin It

1) Proglašenje NDH 10. Travnja 1941.

2) Oružani četnički napad na mjesto Slunj 12. travnja 1941.

3) Četnički pokolj 8-člane hrvatske obitelji Jose Mravunca mlinara na Korani, noću 5/6. svibnja 1941. uoči četničko-hajdučkog Đurđev dana. Opis slijedi kasnije. +)

4) Pokretnim sudom NDH osuđeno je za to zlodjelo na smrt i pogubljeno 35 četnika okrivljenih za zločin pokolja nad hrvatskom obitelji Mravunac.

5) Četnici su strijeljani u Hrvatskom Blagaju, a srbo-komunističke vlasti su im prenijele posmrtne ostatke u zajedničku Kosturnicu na Veljunu uz samu cestu i napisali 528 žrtava ustaškog terora. O tome kasnije. ++)

+) Hrvatske žrtve četničkog terora - obitelj Jose Mravunca su uz Bjelovarske žrtve (6.travnja 1941) PRVE NEDUŽNE ŽRTVE srbsko-četničkog terora u Hrvatskoj u travnju/svibnju 1941. ili još točnije rečeno ŽRTVE BLAGAJKIH HRVATA - OBITELJ JOSE MRAVUNACA su ŽRTVE prvog srbsko-četničkog masovnog pokolja Hrvata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, noću 5/6. svibnja 1941. godine. Dana 6. svibnja je poznati četničko-hajdučki - pravoslavni Đurđev dan. Poznata je srbska izreka:

"Đurđev danak četnički/hajdučki sastanak - Dmitrov danak četnički/hajdučki rastanak!"

S ovim hrvatskim žrtvama su srbo-komunisti iza rata vrlo lažno manipulirali, tvrdeći u svojoj povijesnoj literaturi, da su tu hrvatsku 8-članu obitelj Jose Mravunca poklali sami ustaše, da bi imali alibi za teror nad Srbima. To je besmislena laž, kojoj ne treba niti komentara, a da je laž potvrđuju sami srbo-komunisti:

1) Da je hrvatska 8-člana obitelj Mravunac poubijana od ustaša, koji u to vrijeme nije niti bilo NITI su Talijanski okupatori dozvoljavali bilo kakove vojne i oružane formacije u Slunjskom kraju, osim ograničenog broja oružnika, onda bi u tome slučaju, kad bi to bilo zlodjelo nepostojećih ustaša komunistički partizani napravili tima žrtvama veći spomenik, nego onaj u JASENOVCU jer se radi "o prvim žrtvama ustaškog terora".

2) Znade se da te prve žrtve srbsko-četničkog terora u Slunjskom kraju - 8-člana hrvatska obitelj Jose Mravunca NEMA UOPĆE JAVNOG SPOMENIKA. Dakle, boljeg dokaza od ovoga i ne treba jer on govori jasnim jezikom, da su to žrtve srbsko-četničkog terora, a ne ustaškog pa im zato komunističko-četnički Srbi nisu podigli nikakav javni spomenik.

3) Ako su ustaše takovi, kako ih je velikosrbska četnička i komunistička ideologija demonizirala, sotonizirala i skandalizirala, zašto bi ustaše uopće trebali alibi i to na nedužnoj, poštenoj i nacionalno zdravoj hrvatskoj obitelji Mravunac.

4) Poklana hrvatska 8-člana obitelj Jose Mravunca, mlinara na Korani u Hrvatskom Blagaju je dokazivo srbsko-četnički zločin, za što postoji živi svjedok Milka Mravunac, koju su Srbi - četnici nedotučenu bacili u nabujalu rijeku Koranu, pri čemu se je ova, (onda) 13-godišnja djevojčica osvijestila, isplivala na obalu i otišla u selo javiti o četničkom zločinu. Ona je prepoznala po govoru i po viđenju, da se radi o srbskim četnicima iz Veljuna i okolnih srbskih sela.

5) Postoje još živi svjedoci u Hrvatskom Blagaju, koji su vidjeli okupljanje i kretanje poznatih Srba četnika oko Korane uz Mravunčev mlin poslije podne i uvečer 5. svibnja, uoči pokolja obitelji Mravunac. Prevažali su se Mravunčevom lađom s jedne na drugu stranu Korane, gdje su inače srbska sela poznata po četničkoj rabijatnosti i trajnoj mržnji na Hrvate (Raletina, Poloj, Ralić selo i Primišlje). Jedan od još živih svjedoka, koji je vidio okupljanje njemu poznatih četnika je Nikola Filipčić, iz susjednog sela Nikšić.

6) Istražitelji Pokretnog suda NDH su našli kod veljunskog paroha, inače četničkog vođe Branka Dobrosavljevića jedan popis od 27 četnika i drugi popis od 8 Srba, za koje se je dokazima smatralo da su komunisti. Svi su osuđeni i smrtnu presudu je izvršio 9. svibnja 1941. strjeljački vod Maksa Luburića. Već je naprijed napisano, da su im kosti u Veljunskoj kosturnici na javnom mjestu tik uz glavnu hrvatsku prometnicu D/1.

++) Demoniziranje, sotoniziranje i lažno klevetanje ustaša - Hrvatske ustaške vojnice vrši velikosrbska ideologija već desetljećima i to upotrebljava kao strateško oružje protiv Hrvata.

1) Ustaše - Ustaška vojska nisu bili zločinci, nego obrana novostvorene Nezavisne Države Hrvatske. Po sadašnjem kriteriju našlo bi se među ustašama pojedinaca, koje bi na primjer Međunarodni sud u Den Haagu proglasio ratnim zločincima. Inače, da nije bilo ustaša i domobrana, danas ne bi bilo živih Hrvata niti države Hrvatske. Bilo je više srbskih planova za genocid na Hrvatima i Muslimanima, a najpoznatiji je Plan Draže Mihailovića i Stevana Moljevića, prema kojem je trebalo poubijeti sve Hrvate i Muslimane u Hrvatskoj i u BiH. Upravo ustaše i domobrani su spasili Hrvate i Muslimane i uspješno se borili protiv srbskih fašističkih četnika pa i sada Srbi boluju od mržnje na ustaše.

2) Ustaše su najstariji hrvatski domobrani. Pučki ustaše su stari, koliko je star i hrvatski narod. Suvremeni Hrvatski ustaški pokret i ustašku vojnicu ustrojio je dr. Eugen Kvaternik i podigao prvi ustaški rat za Neodvisnu državu Hrvatsku, 8. listopda 1871. u Rakovici. Zato se s opravdanjem Slunjski kraj naziva Ustaškim gnijezdom, na što je ponosan svaki Hrvat u Slunjskom i Ogulinskom kraju, jer je Kvaternikov ustanak izbio u Rakovici na dijelu Slunjskog kotara, koji je pripadao Ogulinskoj pukovniji.

3) Dr. Ante Pavelić je prihvatio ideju dr. Eugena Kvaternika o emancipiranoj državi Hrvatskoj i vojnički naziv USTAŠE za svoju Hrvatsku ustašku vojnicu, koja nije napadala susjedne narode, nego je štitila unutarnji red i mir i branila granice Nezavisne Države Hrvatske. Poznata je stara hrvatska izreka za ustaše:

"Plug i brana Hrvatu je hrana, a Ustaša, to mu je obrana!"

4) Istu ideju dr. Eugena Kvaternika, preuzeo je i dr. Franjo Tuđman i sa svojim ustanicima izborio Neovisnu državu Hrvatsku - Republiku Hrvatsku. Dr. Franjo Tuđman je čak najviši čin državotvorne emancipacije Hrvatske izveo 8. listopada 1991. na dan 120. obljetnice Ustanka u Rakovici, pod vodstvom i tvorcem Ustaškog pokreta dr. Eugena Kvaternika.

Dan prije toga su Srbi izvršili bombardiranje Banskih dvora da ubiju Dr. Franju Tuđmana, po njihovom kriteriju: ustašu Tuđmana. Slično podlo ubijstvo su počinili Srbi nad Kvaternikom, Bachom i Rakijašem 1871. (Srbska zasjeda na čelu s Radom Ćuić) u klancu Ljubči između Slunja i Rakovice. Povijest srbskih zločina se ponavlja i nažalost ponavljat će se i nadalje jer naivni Hrvati im opraštaju najstrašnija zločinstva, koja su počinili u Hrvatskoj i u BiH od 1991. do 1995/97.

5) Velikosrbska ideologija demonizira, lažno kleveće i sotonizira ustaše, što joj služi kao strateško oružje jer znade da su upravo USTAŠE nepobjedivi i najhrabriji domobrani, koji nikada ne će dozvoliti da velikosrbska politika i oružje pretvore Hrvatsku u dio Velike Srbije. Inače USTAŠE su se ponašali u ratu kao sve druge vojske u ratu. Svaki rat je sam po sebi zločinstvo. Ovdje treba istaknuti i to: Rat nisu započele ustaše u Hrvatskoj i u BiH, nego srbski fašistički četnici s ciljem ubijanja Hrvata i prisvajanja hrvatskog tla i mora. Pridružili su im se Marxisti, partizani šumskog maršala, zločinca Tita.

7) Postavlja se pitanje, kada će hrvatska historiografija pristupiti revalorizaciji vrijednosti Hrvatskog ustaškog pokreta, bez kojega ne bi bilo ni Rakovičkog ustanka, ni 10. Travnja, ni današnje suverene - neovisne države - Republike Hrvatske.

Hrvatski i ustaški pozdrav glasi: ZA DOM SPREMNI! - A NE osvajanje tuđega.

Domobranski pozdrav je: ZA HRVATSKU - UVIJEK!

Mr.sc. Dragan Hazler, predsjednik Urv.HD - Ogranak Slunj

Dajem u javnost ovaj stari članak od 18.travnja 2002. s dokumentarnim sadržajem u znak dva obljetnička dana:

1. U znak tužnog sjećanja na srbsko-četnički pokolj 8-člane hrvatske obitelji Mravunac.

Pokolj su izvršili susjedni Srbi 5./6. svibnja 1941. uoći srbskog Đurđev dana.

2. Na današnji dan, 5. svibnja 1818. je rođen Židov Karl Marx, koji je službeno proklamirao genocid na Hrvatima i još nekim malim narodima. Po Marxovom genocidnom planu ubijao je Hrvate merxističko-staljinistički zločinac Tito.

Dragan Hazler - hrvatski djelatnik

Basel, 5. svibnja 2014.