Hrvatska ima demagošku i demoralizirajuću vladu

Pin It

Kako aktivirati pošteni dio Hrvata u rad da nam bude bolje?! Povod za članak je opća kriza u Hrvatskoj u svemu, čak u sportu i u pjevanju!

Hrvatski narod je pošten, marljiv i sposoban, ali ga je loša politika osakatila u svemu!

Većina Hrvatskog naroda je poštena, dobra, uljuđena, dobronamjerna, pametna, sposobna, marljiva, ne mrzi nikoga i voli svoju domovinu - državu Hrvatsku... Zašto taj dobri i pametni Hrvatski narod dozvoli da mu se nametne loša politika, koja ga sakati za svaki rad, za blagostanje i napredak... i gura na put u beznađe.

Po konkurentnosti Hrvatska je iza Crne Gore i Makedonije

Hrvatska je uvijek kroz cijelu povijest bila vodeća država u svome i susjednom dijelu Europe. Do Jugoslavije bila je Hrvatska i ispred Slovenije, a danas hvatski političari i njima podređeni mediji se hvale što je Hrvatskoj privremeno odgođen bankrot. Hvale se sa zadržavanjem Fitz ocjene s trostrukim, B minusom. "O Bože, ako je si, gdje si?! (Iz Vukelićevog "Solferina"). Po kriteriju konkurentnosti pala je Hrvatska za tri mjeta među 144 države i sada je na 81. mjestu. Bolje od Hrvatske su čak Crna Gora i Makedonija. "Kud plovi ovaj brod...Kud ljude odnosi..." (Radojka Švrko)

Po međunarodnim kriterijima za gospodarsko stanje, donedavno napredna Hrvatska se nalazi bliže zaostalim afričkim državama, nego državama u okruženju, od kojih je uvijek bila bolja. U takvom predbankrotskom stanju prodaju nesposobni i korumpirani političari ostatke ostataka, koji se još mogu prodati i daju u koncesiju hrvatske autoceste.

Ima li u Hrvatskom narodu volje i snage da pošalje "kukurikavce" k svojim elitnim konkurentima u Remetinec, da bi Hrvatsku vladu moglo preuzeti desetak sposobnih, poštenih i nacionalno zrelih Hrvatica i Hrvata, kakovih ima u Hrvatskom narodu.

Svi smo odgovorni za ovo loše stanje u Hrvatskoj

Prejednostavno je priznati istinu, da smo svi krivi za to beznadno stanje, ali samo priznanje bez radikalnih promjena ove politike specijalizirane za kulačenje, za nove namete, za više poreze i ukidanja radnih mjesta u politiku za dinamiku masovnog rada i tržišnih viškova proizvodnje ne će Hrvatska krenuti na bolje, nego u bankrot.

Blago rečeno stanje u Hrvatskoj je obična statika, gospodarsko mrtvilo, a za promjenu stanja potrebna je radna dinamika. Ona nam nedostaje malne u svemu!

Kad bih znao dobar recept, (osim najavljenog u promjeni vlasti!) za izlaz iz beznađa, iz takove neprilike, koju zovemo represija, depresija, kriza morala, loša politika, korupcija... odmah bi ga ovdje napisao kao dar Narodu, kojemu pripadam.

Priznajem: Ne znam recept za generalno rješenje i izlaz iz te sveopće slabosti, represije, depresije, itd..etc..., ali znadem recepte (recimo tako!) za pojedinačna i postupna rješenja. Iznosim ih već godinama pred odgovornu i pred ugroženu javnost, ali ih nitko ne prihvaća.

Plivu je prodao Ivo Sanader slično kao i naftni koncern INA-u

Najprije sam kritizirao krizu u mojoj farmaceutskoj struci, nudio/pružao suradnju i praktički pomagao (dokazivo!). Hrvatska je imala u mojoj aktivnoj eri PLIVU, kao jednu od najuzornijih europskih tvornica, a hrvatski farmaceuti su bili medju najcjenjenijima u Europi. Pisatelj ovih redaka je kao hrvatski farmaceut i biokemičar djelovao četvrt stoljeća vrlo uspješno u trustu svjetskih farmaceutskih mozgova, najvećeg farmaceutskog giganta u svijetu - NOVARTIS (ranije SANDOZ). Ako se ovo uzme i kao moja samohvala, zaslužio sam je.

Hrvatska tvornica PLIVA je imala baznu i prerađivačku/finalizirajuću farmaceutsku proizvodnju, ravnopravno je surađivala s vodećim švicarskim firmama, kojima je prodavala svoje sintetske proizvode. Onda se je pojavio veliki Hrvat Ivo Sanader i prodao Plivu, što još nije došlo na red u obtužnicama. Moje mlade kolegice farmaceutice umjesto da rade u hrvatskoj farmaciji, bave se reklamama za tuđe proizvode i s nekima se čak ponizuju, što ne čine niti glumice, kojima to spada u struku (slučaj Eldorex).

Smuči mi se kad gledam i slušam reklame za manje ili više bezvrijedne strane farmaceutske proizvode na HTV-1. Primjerice, promiču se proizvodi od divljeg kestena, naglašeno iz Njemačke, a mr.ph. Juraj Merkaš i mr.ph. Dragan Hazler obradili su stručno i znanstveno od "A do Z" plodove hrvatskog divljeg kestena još davne 1960. godine. Mediteranski, što će reći i hrvatski divlji kesten je najkvalitetniji u Europi, a današnji hrvatski farmaceuti, umjesro da proizvode preparate iz plodova našeg kestena promiču proizvode od njemačkog divljeg kestena. Sramota za hrvatsku farmaciju. Upravo sada dozrijevaju divlji kesteni pa hrvatski farmaceuti trebaju organizirati berbu i proizvoditi hrvatske preparate iz našeg kestena. Tehnologija ekstrakcije i prerade u finalne proizvode je za stručnjake vrlo jednostavna.

Naši poljoprivrednici su zakazali sa svoje strane i pogođeni su uvoznom politikom

Slični farmaceutima postali smo u svima djelatnostima. Evo za primjer samo jedan poljoprivredni proizvod - luk češnjak. Nekada smo ga izvozili, a danas domaći češnjak podmiruje samo 1% hrvatskih potreba, a sve drugo uvozimo iz Kine. Zar ne može nekoliko slavonskih seljaka zasaditi češnjak, svaki na desetak hektara i imat će sva Hrvatska dovoljno kvalitetnog češnjaka i bit će ga i za izvoz.

Ovo o češnjaku vrijedi za brojna povrća i voća, koja uvozimo. Turisti na jadranu papaju uvoznu salatu...

Hrvatska ima DD vladu i iluzorno je očekivati da će ona izvesti narod iz doline suza!

Hrvatska ima demagošku i deorganizirajuću vladu, koja ne stvara, nego zatvara radna mjesta. Krajnje nesposobni predsjednik Zoran Milanović i nekoliko istaknuto pokvarenih (svaki na svoj način ili slično!) visokih dužnostnika ne će i ne znaju izvesti Hrvatsku u napredak iz gore spomenutih represija, depresija, kriza morala, loše politike, lažnih obećanja, korupcije...

Vladari DD vode politiku kulaka podizanjem cijena i poreza, uvode štednju, koja je već prestigla sama sebe, lažno obećavaju zaposlenost, a svakodnevno se ukidadaju radna mjesta... Vlada DD kleveće predhodne vlade slične svojoj, rasporodaje ostatke ostataka, što još nije rasprodano i vodi politiku daljnjeg zaduživanja... Ta Vlada DD najavljuje, da će Hrvati moći odlaziti na rad u Njemačku, kad Hrvatska posve pruži šiju pod jaram Europske Unije... Zar je sreća za Hrvatsku, da Hrvati odlaze nepovratno u Njemačku, a u Hrvatsku dolaze Romi iz Srbije živjeti na teret Hrvatskog državnog proračuna.

Poslušajmo što kukurikavci govore, a što su predizborno nudili i što sada obećavaju

Primjerice, Milanović: "Ne može se ništa tako brzo postići..., molim za strpljivost...", a obećavao je on i svi kukurikavci promjenu na bolje za šest mjeseci..." Čačić: "Ako rezultati ne budu vidljivi ja dajem ostavku..." Rezultata nema, ali on ne daje ostavku. Javno je izjavio da je demagogija dio politike. Jovanović - snizi plaće prosvjetarima pa okrivljuje sindikat... Jakovina: "Ne možemo snižavati PDV na hranu prije analize..." Mrsić: "Nezaposlenost u Hrvatskoj do sredine 2013. Dotad će profunkcionirati sve što je vlada dosad najavljivala, mjere koje je poduzela i investicijski ciklus..." Nije pritom naveo kao realnost nijedan od demagoški najavljenih mjera. Linić - za njegovu demagogiju, ali i katastofalnu provedbu trebala bi Hrvatska imati novog Krležu ili barem Đjodana. Sada daje čak autoceste u koncesiju tuđincima. O Vesni Pusić je najbolje ne otvarati stranicu njenog ponašanja. Po njoj je Hrvatska izvršila agresiju na BiH...

Ima li Hrvatska u DD vladi barem jednog čovjeka, koji će hitnim mjerama ili barem postupno, ali vidljivo zaustaviti ovaj pad Hrvatske u bezizlaznu katastrofu i Hrvatski narod u pakao bijede?!

Što je to demagogija?

Primjetio sam u razgovoru s ljudima, da mnogi ne znaju, što je to demagogija. Da ne iznosim svoje nadugo i naširoko objašnjenje evo iz Klaićevog rječnika najkraći opis:

"Demagog - politikant koji se ulaguje pred zaostalim slojevima masa, političar, koji radi ostvarenja svojih ciljeva spekulira s predrasudama malosvjesnog dijela naroda, koji se razbacuje obećanjima, koja ne misli ispuniti; demagogija - način djelovanja karakterističan za demagoga; obmanjivanje naroda, zavođenje puka lažnim obećanjima."

Gospodo resorni ministri iz Hrvatske DD vlade dođite u Topusko

Predlažem odgovarajućim ministrima "DD", napose Jakovini, Jovanoviću i Mrsiću, da danas (bez odgađanja do polovice 2013. otiđu u Topusko i s dvjema damamama (koje udružuju kominizam i katolicizam) iz Županije sisačko-moslavačke i načelnikom Općine Topusko: zabodu prvu lopatu za staklenike, zaposle prve radnike i odrede hrvatskim sportašima - tenisačima, plivačima i napose nogometašima, da dolaze na pripreme za natjecanja u Topusko, a ne u Monako... i Sloveniju.

Topusko je dar Boga i prirode, a narod u njemu je "uzorna" sirotinja

Oko 50 kilometara zračnom linijom, 67 kilometara prosječno kvalitetnom cestom preko Lasinje i točno 100 km prometnicama preko Karlovca ili preko Siska udaljeno od Zagreba smjestio je dobri Bog ili darežljiva priroda ovaj lijepi krajolik Petrove gore i u njemu razna termalna ljekovita vrela, koja kaptažom u bazene nazivamo jednostavnim izrazom: Toplice, a ubavo mjesto Topusko.

Ne znam, da li si čovjek i većih zahtjeva može poželiti nešto ljepše, nešto ugodnije, nešto zdravije i nešto djelotvornije za poboljšanje narušenog zdravlja i za životni užitak, nego je to Topusko.

Poznato je kao ljekovito kupalište još iz Rimskog carstva i ranije. Morao bih preobširno pisati da samo dotaknem sve privlačnosti ovog bisera smještenoga na središnjem prostoru današnje Hrvatske. Umjesto toga samo ću nabaciti ponešto o postojećem i zatim prelazim na povod i razlog zašto ovo pišem.

Zašto hrvatski sportaši ne treniraju u Topuskom, nego u Sloveniji?!

U Topuskom ima desetak otvorenih i zatvorenih bazena s ugodno reguliranom toplinom vode i svih dodatnih i popratnih sadržaja, o čemu ne ću pisati, nego to prepuštam za doživljaj ljudima, koje pozivam da dođu u Topusko i gore navedenim ministrima iz Hrvatske DD vlade.

Topusko ima malne sve sportske terene, od kojih ću spomenuti kao primjer: igrališta za tenis, 50-metarski ("olimpijski") bazen, staze za trčanje i druge atletske discipline... i nogometno igralište s tribinama, kakove nemaju gradovi poput Karlovca i Rijeke...

Iz dobrog poznavanja prilika znadem, da su jedino sportaši iz obitelji Kostelić (Janica, Ivica i otac Ante) trenirali i rekreaktivirali se u Topuskome, a svi drugi hrvatski sportaši, napose Hrvatska nogometna reprezentacija trenira i priprema se za međunarodne nastupe u Sloveniji. Zašto?! Neka nam to odgovore nadležni sportski vrhovnici u Hrvatskoj i resorni ministar dr. Željko Jovanović!

Zemlja u Topuskome i čitavoj Banovini je vrlo plodna! (pitanje za ministra Jakovinu)

Evo jednog doživljaja. Plivam prošle godine u vanjskom ("olimpijskom") bazenu u Topuskome i sretnem trojicu Makedonaca. Odmah počnemo razgovarati kao da se poznamo. Pitam ih, zar oni nemaju bliže termalno kupalište, kad dolaze ovdje udaljeno blizu tisuću kilometara. Odgovor je bio ovakav:

"Nismo mi došli ovdje radi kupališta i kupanja, nego smo dovezli povrće za Petrinju, Glinu, Topusko i Gvozd pa koristimo priliku da malo uživamo ovoj ubavoj vodi".

Treba li ovdje komentar ili pitanje?! Na plodnoj zemlji Banovine, koja plače jer se ne obrađuje, makedonski seljaci nam prodaju svoje povrće. Odustajem od komentara jer bi trebao psovati ili biti kritičan i ljut.

Topusko obiluje izvorima tople vode, a mještani se griju drvima!

U Topuskome ima mnogo termalnih vrela, kojima se temperatura približava 80°C, a mještani (uz vrlo malo iznimaka) koriste energetiku za kućanstva iz drva. Termalna voda za kupališta se rashlađuje do propisane topline i pritom nitko niti ne misli na gubitak "obnovljivih izvora energije".

Topusko nema nijednog staklenika, a topla voda odlazi u bezcjenje

Toplom vodom iz bazena u Topskome moglo bi se zagrijavati mnogo staklenika za uzgoj svih vrsta povrća i nekih vrsta voća (jagode, maline, kupine...), što bi moglo podmirivati plodovima ne samo Topusko i Banovinu, nego i dobar dio Hrvatske pa tako od uvoznika postati izvoznik povrća i voća. Zašto se to ne učini?! Znadem unaprijed, da će se meni postaviti protupitanje pa moram pojasniti i to na samo tri primjera, kako slijedi:

Čuo sam u Topuskome, gdje često dolazim i dovodim goste iz Hrvatske i iz Švicarske da lijepa županica i uz nju još ljepša dožupanica Sisačko-Moslavačke županije prodaju Topusko Arapima. To me je potaklo na pregovaranje o kupnji Topuskoga od dvojice bogatih Švicaraca, od kojih je jedan hrvatskog podrijetla (E.F. i E.K.). Da olakšam pregovore na hrvatskom jeziku posjetio sam Općinu u Topuskome i k tome razgovarao s dvije nadležne dame, direktorice po svojim sektorima. U vrlo, vrlo ljubaznom razgovoru, dale su mi svoju suglasnost, ali su mi rekle da je za kupnju Topuskoga nadležna Županija u Sisku, a ne lokalne vlasti i uprava termalnih kupališta. Bilo je i dopisivanja, ali od realizacije NIŠTA!

Drugi primjer moje inicijatije jest nagovaranje jednog hrvatskog ingenieura iz Banovine (D.P.), da se primi projekta staklenika u Topuskome, u čemu ću mu ja pomoći da dobije novčanu podporu od Europske Unije. Taj gospodin nije poduzeo baš ništa na projektu: Staklenici u Topuskome. Odgovorio mi je da je administrativna birokracija prekomplicirana, vremenski duga pa i skupa. Odustao je.

Treća moja inicijativa u "Projektu Topusko!" je bio projekt "Starački domovi za umirovljenike iz Hrvatske i iz dijaspore". U inicijarivu su bile uključrne hrvatske novinarke (V.M i N.L.) s jednim hrvatskim poduzetnikom iz Švicarske (Z.P.) Puno volje, puno pristanaka, nekoliko pokušaja, obećanja i nade, a na kraju krajeva ništa. Nepremostive administrativne birokratske barijere.

Ne okrivljujem nikoga pa niti sebe jer sam s 83 godine na leđima nesposoban i nepodoban za izvedbu bilo kojeg projekta pa tako i za: "projekte Topusko", ali preporučem trojici po resursima najodgovornijih ministara (Jakovini, Jovanoviću i Mrsiću...) da dođu u Topusko odmah, a ne čekati do polovice 2013. i da zabodu prve lopate za sustav staklenika, što znači barem ovo:

1. korištenje stalnih - obnovljivih izvora energije,

2. zapošljevanje nezaposlenih ljudi u Topuskome,

3. ostanak ljudi u svome zavičaju, koji je ionako opustošen srbskim agresorskim i genocidnim ratom,

4. snabdijevanje znatnog dijela Hrvatske s povrćem i voćem iz najpovoljnijih staklenika, a ne uvoziti povrće i voće iz Makedonije zanemarujući prvoklasnu plodnost banovinske zemlje.

Prihvaćanjem ovih prijedloga i simboličnim pojašnjenjima će ministri Jakovina i Mrsić pokazati na djelu svoje sposobnosti za organizaciju i expeditivnost. Dobit će zasigurno podržku za brzinu od lijepe Sisačko-moslavačke županice - komunistice, koja je dokazala svoje vrhunske sposobnosti u brzoj organizaciji derneka u Petrovoj gori. Dobit će i blagoslov od još ljepše dožupanice, inače, istaknute katolkinje i političarke HSS-a.

Dakle, gospodo ministri na posao u Topusko odmah, bez odgađanja do polovice 2013.

Za ministra znanosti...Željka Jovanovića u Topuskome se otvara obilje poslova, od kojih ću samo primjerice spomenuti:

1. Hrvatski sportaši trebaju trenirati i pripremati se za sva natjecanja u Topuskome, a ne u Sloveniji i drugdje u tuđini. Uštedit će se novac i zaposliti uslužni djelatnici u Topuskome.

2. U Topuskome treba obavljati arheološka ispitavanja. Dobra prilika za studente i profesore odgovarajućih hrvatskih fakulteta i još zanimljivija prilika za strance, na primjer njemačke arheologe, koji će te poslove, po njemačkom običaju obavljati o svome trošku i još k tome zapošljavati hrvatske radnike.

3. Topusko ima velike dvorane pa u njima može ministar Jovanović organizirati razne međunarodne i hrvatske, odnosno zajedničke znanstvene skupove...

4. Topusko je u blizini velikih gradova, napose, Karlovca, Siska, Petrinje i Zagreba pa bi u tom lijepom gradiću sa svima dodatnim privlačnostima trebalo organizirati Hrvatsko kazaliste poput Šerbedžijinog srbskog kazališta na Brijunima, koje plaćaju hrvatski platiše poreza.

5. Topusko i Karlove Vari su dva najkvalitetnija termalna liječilista u Europi. Karlove Vari u Češkoj ne mogu primiti sve ljude, koje se javljaju za razne potrebe liječenja i napose za zdravstveni turizam. Ministar Jovanović bi trebao uspostaviti prijateljstvo izmedju ova dva europska liječilišta: Topusko i Karlovi Vari. Na taj način bi višak turista iz Karlovih Vari dolazio u Topusko, a našlo bi se i hrvatskih turista za Karlove Vari.

U ovome članku nabacio sam nekoliko kritika na stanje u Hrvatskoj, na beznadno i nezrelo ponašanje odgovornih političara i dao im prijedloge, što se može odmah, bez odlaganja u učiniti u jednom vrlo zanimljivom, a neiskorištenom hrvatskom mjestu Topuskome.

Takovi i ovome srodan model se može primjeniti, bez odlaganja u malne svakom hrvatskom mjestu. Na primjer naše gorske rijeke i potoci teku u bezcjenje, a možemo flaširati i cisternirati čistu i zdravu vodu, za kojom vapi arapsko tržište.

U Rastokama se može vrlo jeftino postaviti dvadesetak hidroelektrana

U Slunjskim Rastokama bilo je više od dvadeset mlinica s 3 do 4 mlina, zatim koševi za pranje rublja, stupe za obradu sukna, ljuštionica ječma i jedna pilana. Sve su to razorili srbski barbari u zadnjem genocidnom, pljačkaškom, silovateljskom i vandalskom ratu protiv Hrvatske od 1991-1995. Ovdje se ne ćemo baviti zvjerstvima, koje su lokalni Srbi počinili ubijstvom 297 slunjskih Hrvata, progonom svih Hrvata sa svojih ognjišta, pljačkom i uništavanjem njihovih gospodarstava, nego kritički reći, da država Hrvatska nije obnovila nijednu mlinicu u Rastokama, ali je obnovila sve kuće onim Srbima, koji se počinili neopisiva zločinstva u Slunjskom kraju.

Na mjestu svake bivše mlinice i drugih pogona na vodu mogu se podići male hidroelektrane, koje će proizvoditi jeftinu struju.

Zašto država Hrvatska ne gradi hidrocentrale u Rastokama i na svima rijekama gorske Hrvatske. Zašto za pokret ovih djelatnosti treba procedura po dvije godine i više, umjesto da dođu u Slunj spomenuti nespomenuti ministri i organiziraju izgradnju hidroelektrana, umjesto što idu na četničke i komunističke derneke?!

Dragan Hazler - hrvatski djelatnik

Basel, 6. rujna 2012.