Sanjin Baković: U Republici Hrvatskoj petak 13. postao je sinonim za Veliku koaliciju

Pin It

U Republici Hrvatskoj upravo se dogodio rasplet koji sam permanentno rasčlanjivao čitateljima kako bi u konačnici shvatili jučerašnji dan u Hrvatskom saboru. Nažalost, započelo je sve sinkroniziranom hajkom koja je rezultirala rušenjem bivšeg prvog potpredsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka od strane članova pozicije i opozicije koji danas čine Veliku koaliciju. 

Iako su određeni pojedinci iz vladajuće većine glasali protiv Istanbulske konvencije prema vlastitoj savjesti ne treba zaboraviti njihovu ulogu u dovođenju Andreja Plenkovića na tron HDZ-a jer upravo su se Davor Ivo Stier i  Miroslav Tuđman uz Damira Krstičevića među prvima založili za odlazak Tomislava Karamarka, a sve je to ispratio s odobrenjem Milijan Brkić okrenuvši leđa od bivšeg lidera HDZ-a i svojeg bivšeg prijatelja kao što je ovih dana učinio Davor Ivo Stier osobi za koju je jamčio da je najbolje rješenje za preuzimanje HDZ-a.

Ako sam ja mogao kontinuirano analizirati dovođenje Andreja Plenkovića na taj način da su se moje rasčlanbe pokazale vjerodostojne sumnjam da oni koji su ga doveli i oni koji su prešutno to dozvolili nisu znali koga uzdižu na tron. Sve se to moglo spriječiti u korjenu na izvarednom Izbornom saboru HDZ-a nakon ostavke pod presedanom Tomislava Karamarka da Miro Kovač nije odustao u posljednji trenutak od dogovorene kandidature za predsjednika HDZ-a kada mu je desna ruka trebao biti Zlatko Hasanbegović koji je vlastitim dijelima i izjavama oduševljavao članstvo HDZ-a kao i širu hrvatsku javnost te time omogućio Andreju Plenkoviću da u festivalu demokracije prema načelu jedan član - jedan glas “preuzme” domoljubni HDZ. 

Tim činom Miro Kovač dokazao je da je tip političara kojem je nedostajalo hrabrosti za konačni iskorak očekujući da će mu netko tu dužnost jedan dan pokloniti. U politici nema čekanja ako ne želimo vlastitom neodlučnošću proizvesti nepopravljivu štetu koja je izborom Andreja Plenkovića nanesena HDZ-u, a zatim temeljima hrvatske države. Iz navedenih razloga se i nalazimo u Velikoj koaliciji jer kako je i sam Milijan Brkić istaknuo jednom prilikom kasno Marko na Kosovo stiže nakon što je prvo pozivao SDP za isti stol da bi na kraju naknadnom pameću kada je uvidio prepune trgove ostao uz hrvatski narod.

Naime, kada rezoniramo na ovaj način tada možemo konstatirati kako nije problem Andreju Plenkoviću biti bahat i prepotentan kada u svojim govorima ističe da može što hoće, kada zastupnike oslovljava pogrdnim terminima poput panj i pritom hrani vlastitu taštinu jer istini oni koji su okrenuli leđa aktualnom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću dok mu je oporba spasila poziciju prilikom izglasavanja ratificiranja Istanbulske konvencije u sljedećoj točki dnevnog reda spašavaju Vladu RH iz koje su sami istupili ili koju nisu podržavali u sklopu prijašnje rasprave. 

U suštini paravan za javnost jer ako se u nečemu ne slažemo s nadređenim onda se s njime i razilazimo. Uostalom, kao što nikome nije smetalo ući u koaliciju s SDSS-om, HNS-om i Sauchom evidentno je da nikome ne smeta što je HDZ izgubio vlastiti indetitet aplauzom SDP-a u Hrvatskom saboru nakon što su svi oni koji su urušavali domoljubni HDZ u vrijeme Tomislava Karamarka spasili Andreja Plenkovića koji je prvo izvršio udar na temelje Domovinskog rata uz pomoć SDSS-a, HNS-a i Sauche, a jučer na kršćanske vrijednosti gdje se lijevo liberalna platforma proširila na SDP, HSS, IDS, HSU i GLAS.    

Što na kraju reći o viteškom činu Željka Reinera za kojeg se očekivalo logikom stvari da će zastupati kršćanske vrijednosti budući da se kao vitez Svetog groba jeruzalemskog obavezao boriti za Kristovo kraljevstvo i širenje katoličke vjere, a koji je u vrijeme Tomislava Karamakra isticao Hrvatski državni sabor i stradavanje vlastite obitelji u vrijeme bivšeg komunizma osim da juriš iz saborskih klupa u stolicu predsjednika Hrvatskog sabora nakon smjene Bože Petrova poprima dimenziju koja je jučerašnjim činom otvorila oči široj javnosti. 

U trenucima dok niti predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović nije stala javno uz vlastiti narod u Zagrebu i Splitu, a mogla je doći tramvajem ili trajektom kao žena iz naroda i poentirati vlastitom pojavom s obzirom da se prometnula u glavnu kritičarku Plenkovićeve Vlade dobili smo apro po Plenkovićevog omalovažavanja Bulja da je Freddy pardon Andrej čime ću povući paralelu s Plenkovićevom slikovitom usporedbom Bulja koja me je jučer asocirala na izmišljenog lika iz filmskog horora serijala Strava u Ulici Brijestova proizveo Stravu u Hrvatskom saboru s ciljem da njegov duh preživi stvoreći pakt s demonima sna ignorirajući Katoličku crkvu. 

U našem slučaju s SDP-om, HNS-om, IDS-om, SDSS-om, HSS-om, GLAS-om, REFORMISTI-ma i Sauchom koji mu nude vječni život u carstvu vladavine, a za uzvrat on će nastavljati uništavati vrijednosti Republike Hrvatske koje se temelje na Domovinskom ratu i Katoličkoj crkvi. U prenesenom značenju Freddy je gol, a hrvatski građani od kojih se 92% izjasnilo katoličke vjeroispovijesti dobili su Veliku koaliciju na petak 13.

Sanjin Baković dipl.ing.