Sanjin Baković: Koristi li se represivni aparat za političku eliminaciju Milijana Brkića?

Pin It

Medijska hajka pokrenuta je nad zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem putem istog onog tjednika koji je prije dvije godine detronizirao bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. No, u trenucima objave medijskog članka intencija je bila degradiranje Tomislava Karamarka koji je najavio vlastiti povratak u politiku, ali curenjem podataka iz istrage mainstream mediji težište su prebacili na aktualnog zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića. 

Razlika je jedino u tome što se Tomislava Karamarka permanentnim djelovanjem gađalo ispod pojasa i osudilo u javnosti bez stvarnih dokaza kako bi se Andreja Plenkovića zajedničkim snagama dovelo na mjesto predsjednika HDZ-a. Dok u slučaju Milijana Brkića nastupio je osmišljeno planirani napad kada su se nakon afere sms u fokusu ciljano pronašle ponovno afirmirane neke od starih afera. Naime, kada je Milijan Brkić služio za opoziv bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i postavljanje Andreja Plenkovića na tron HDZ-a tada se mediji nisu bavili sa njime, već su pričekali aferu sms čime bi se maknulo težište sa Penavinog prosvjeda u Vukovaru. Modus operandi odavno je prepoznatljiv jer umjesto da se rasvijetli slučaj Ovčara otvara se afera Brkić.

Drugim riječima uvjeren sam da se Milijan Brkić ne osjeća ništa ljepše nego što se osjećao Tomislav Karamarko kada ga se razapinjalo i  njegovim imenom popunjavalo medijske stupce, no sam je morao biti svjestan da onog trenutka kada ne bude služio svrsi krenuti će se na njega svim raspoloživim sredstvima i pokušati će ga se prikazati teretom za stranku jer osim afere sms afirmirale su se u javnosti i ponovno nametnule afere u pogledu elitne prostitucije, nesrazmjera imovine i plagiranja diplomskog rada.

Svi se danas bave pitanjem je li Brkić probio mjere, a nitko ne postavlja pitanje od kuda informacije određenim novinarima koji u konačnici služe za eliminaciju neistomišljenika vlasti ili struktura koje ne dozvole da se u Hrvatskoj išta promjeni?

Prilikom sinkroniziranog napada na Brkića afirmiran je termin istraživačko novinarstvo. Nažalost, u Hrvatskoj istraživanje u novinarstvu znači kada vas pojedinci iz sustava hrane informacijama ili određenim dokumentima koji kompromitiraju pojedinca iako su istrage tajne, a fokus se stavi na novonastalu aferu. Onog trenutka kada se ulazi u trag od kuda cure informacije nitko ne utvrđuje kako je pojedini novinar ili određena medijska kuća došla do određenih informacija ili dokumenata iz istrage koja je tajna. 

Stoga, na taj način nikada se neće utvrditi od kuda cure informacije jer umjesto da se pojedine kvazi istraživače ispita tko ih hrani dokumentima jer je to u interesu nacionalne sigurnosti putem uvijek istih medija pojedincima se skida glave, a ujedno se ekskulzivom i dobro zaradi te u konačnici postavi sebi podobne.

Baviti se slučajevima koji su zatvoreni  još 2011. godine kao u pogledu elitne prostitucije upućuje na to da se predmet ponovno otvara u svrhu političkog obračuna sa pojedincem, jer ako je presuda donesena zar je trebalo sedam godina da se preispita pravovaljanost odluke. Podsjećati javnost na plagijat nakon što je Milijan ponovno diplomirao potpuna je besmislica jer Vaso je Vaso, al dva put je dvaput!

Objavljivati dokumente o nesrazmjeru imovine Milijana Brkića iz 2014. godine i pritom naglašavati kojom je brzinom dobivao milijunske kredite, zarađivao na dionicama, vraćao kredite, dolazio do ušteđevine i stjecao stanove dolazimo do zaključka da ako želite do ušteđevine od pola milijuna kuna na svadbu pozovite Hercegovce. Oženite se i dugi put pa ćete do prvog milijuna stići iz ljubavi. Postavlja se pitanje kako to da Andrej Plenković nije Milijana Brkića imenovao za ministra financija umjesto Zdravka Marića kako bi prezaduženu Hrvatsku izvukao iz prekomjernog vanjskog duga s obzirom na Milijanove financijske sposobnosti koje je iskazao na vlastitom primjeru?

Šalu na stranu. Ako je nekome ustanovljen nesrazmjer imovine logika stvari nalaže da se istu treba pojedincu oduzeti, a osobu sankcionirati. No, stječe se dojam da se Republika Hrvatska ne temelji na tim pravnim načelima, a pojedinačni slučajevi izvlače se u medije kada se određene nastoji politički eliminirati.

Iako svi tvrde da nije riječ o unutarstranačkom sukobu i nastoji se prikazati da u HDZ-u vlada idila i sam Brkić istaknuo je kako sve što se događa oko njega posljedica je unutarstranačke borbe. Ako promatramo sa aspekta smjene Kovača i Stiera, izbacivanja Darka Milinovića iz HDZ-a onda je diskreditiranje Milijana Brkića putem mainstream medija nastavak unutarstranačkog obračuna. Uostalom, i sam ministar Davor Božinović izjavio je da postoji politička volja da se slučaj Brkić rasvijetli.

S jedne strane, imamo da je Božidar Kalmeta koji se nalazi pod optužnicama rehabilitiran i postavljen za pomoćnika glavnog tajnika, a s druge strane, Milijana Brkića nastoji se prikazati teretom za stranku gdje određeni mediji već likuju nad Milijanovom političkom sudbinom koja ovisi o meritornim tijelima koja provode rekonstrukcije spisa u slučaju elitne prostitucije i istrage u slučaju sms.

Izbacivanje Darka Milinovića iz HDZ-a bez prava obrane asociralo nas je na izbacivanje Ive Sanadera iz HDZ-a bez prava obrane u vrijeme Jadranke Kosor što je u konačnici završilo progonom Ive Sanadera u zatvor, a ponavlja li se u vrijeme Andreja Plenkovića zloupotrebljavanje represivnog aparata u slučaju Milijana Brkića kojim se institucije bave u vrijeme HDZ-ove vlasti na vama je da donesete zaključak. 

Iako ankete govore da posljedica po HDZ nema i HDZ-u raste rejting kao da Milijan Brkić nije jedna od glavnih osovina pobjedničkog HDZ-a od 2012. godine pa do dana današnjeg, a povijest je učiteljica života te ne zaboravimo kada je upravo 2011. godine Jadranka Kosor nakon obračuna sa bivšim premijerom RH Ivom Sanaderom izgubila parlamentarne izbore. Očekuje li ista sudbina Jacine dečke bliska budućnost će pokazati. 

Sanjin Baković dipl.ing.