Sanjin Baković: Na EU izborima osvojili su 22.72% i izgubili Pantovčak, a Kovačev tim ruši im rejting HDZ-a

Pin It

Kako je kampanja ušla u završni tjedan u Plenkovićevom timu okreće se pila naopako pa umjesto da su nakon povijesnog debakla na izborima za EU parlament s osvojenih 22.72% i gubitka Pantovčaka od SDP-ovog Zorana Milanovića podnijeli neopozive ostavke kandidirali su se odvažno i zatražili povjerenje članova HDZ-a uvjeravajući ih kako će taj trend promijeniti pozivajući se na uspjehe Vlade RH.

Da su HDZ-ovim biračima bili bitni parametri koje Plenkovićev tim ističe kao uspjeh ne bi ostali neshvaćeni na europskim i predsjedničkim izborima, već bi ih birači nagradili uvjerljivim pobjedama. No, kada im Miro Kovač apostrofira ako Andrej Plenković ostane na čelu stranke HDZ će izgubiti parlamentarne izbore tada ga optuže da im ruši rejting HDZ-a jer ih napada poput SDP-a, MOST-a ili Hrvatskih suverenista, a u biti urušili su ga sami za vrijeme Plenkovićevog mandata tijekom četiri godine.

Zamislite ne smijete javno reći da je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića na izborima za EU parlament pao s 41.42% koliko je imao Karamarkov HDZ na 22.72% u vrijeme SDP-ovog Davora Bernardića koji je ničim izazvan pretvoren u pobjedničku zvijezdu ili da je HDZ izgubio Pantovčak za vrijeme Andreja Plenkovića kojeg je osvojio domoljubni HDZ u vrijeme Tomislava Karamarka, jer tada vas optuže da narušavate rejting HDZ-a. 

Naravno da smijete govoriti istinu koju razumije svaki prosječan HDZ-ovac i trebate je ponavljati dok ne shvate svi članovi HDZ-a, a ne padati na terminologiju koju ne razumije jedna baba ili dida iz Omiša, Sinja ili Imotskog koji će imati pravo glasa, a prvi put su čuli za termine poput indiferentan, irelevantan, koherentan, kohezijski, strukturni ili difamacijski koje političari novijeg kova artikuliraju na skupovima prilikom predstavljanja programa tima Odvažno za Hrvatsku. 

Postavlja se pitanje do kada će nas odvažno uvjeravati da su oni tim koji se bori “Odvažno za Hrvatsku” kada ih i podaci Eurostata demantiraju?

Naime, Hrvatska je po stupnju gospodarskog razvoja na razini francuskih prekomorskih departmana, a Rumunjska je sada i službeno potvrdila da nas je pretekla u razvoju. U tim poražavajućim podatcima Hrvatska se nalazi na pretposljednjem mjestu razvoja članica EU i njihovih regija, a iza nas po stupnju razvoja nalazi se samo Bugarska. 

Numerički prikazano BDP po stanovniku u Hrvatskoj je u 2018. godini iznosio samo 63% prosjeka EU, dok je u Rumunjskoj dosegnuo 66%, a jedna Bugarska koja nam se sve brže približava nalazi se na 51% prosjeka EU.

Nažalost, u Plenkovićevom mandatu došlo se do zida ispred kojeg se neuspjeh pravda uspjehom u HDZ-u. Svrsishodno tome nije mi i dalje jasno kako članovi HDZ-a mogu vjerovati u slogan “Odvažno za Hrvatsku” i puniti male dvorane kada su vjerodostojno doživjeli povijesni debakl na EU izborima, a zatim izgubili Pantovčak. Zar trebaju izgubiti i parlamentarne izbore kako bi shvatili zabludu u kojoj žive. Još mi je žalonije gledati Brkićevog ratnog prijatelja Ivana Anušića koji izgleda neprirodno kada optužuje Miro Kovača za rušenje rejtinga HDZ-a umjesto da se nalazi s njima u timu ili slušati Olega Butkovića kada uvjerava članove HDZ-a da je Andrej Plenković najbolje što Hrvatska ima. U krajnjoj liniji djeluju mi kao da su im govor i misli inkoherentni.

Sanjin Baković dipl.ing.