Sanjin Baković: Plenković je HOS-ovu ploču iz Jasenovca maknuo, a Milanović bi je bacio

Pin It

Krajem lipnja 2017. godine Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac najavio je da će HOS-ova ploča u Jasenovcu biti maknuta, a početkom rujna 2017. godine objestinilo se Pupovčevo proročanstvo iako su se tome protivili Milijan Brkić, Ivan Aralica, Đuro Perica, ali i Miroslav Tuđman krajem kolovoza 2017. godine.

Međutim, tada Andreja Plenkovića nije previše zabrinjavalo što negoduje stranačka desnica, jer uspostavilo se da je cijelo vrijeme ovisio o šarafciger koaliciji koja nije imala empatiju prema poginulim hrvatskim braniteljima budući da uklanjanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca zapravo su uklonili ljude koji su ginuli za demokratsku Hrvatsku. Kao što niti Andrej Plenković nije ginuo za demokratsku Hrvatsku tako niti njegov koalicijski partner Milorad Pupovac nije ginuo za demokratsku Hrvatsku pa je skidanje HOS-ove ploče iz Jasenovca i premještaj u Novsku prirodan slijed iako nema logike da spomen ploča jedanaestorici poginulih HOS-ovaca bude premještena u Novsku s obzirom da isti nisu poginuli u Novskoj, već u Jasenovcu.  

Odmicanje od desnog biračkog tijela Andreju Plenkoviću odbilo se od glavu, jer nakon povijesnog neuspjeha na EU izborima sa osvojenih 22.72% izgubio je i Pantovčak od Zorana Milanovića. Osim skidanja HOS-ove ploče iz Jasenovca predsjednika HDZ-a koštalo je i ratificiranje Istanbulske konvencije, Marakeški sporazum, poništavanje referenduma, obračun sa stranačkom desnicom, kao i niz afera koje su smijenile ministre u Vladi RH.

Stoga, izjava Zorana Milanovića da HOS-ovu ploču treba maknuti odnosno baciti nastavak je politike micanja ploče iz Jasenovca samo je predsjednik RH direktniji i iskreniji te se odlučio na korak dalje odnosno na zabranu iste, a ne čini to putem dijaloga s udrugom koja je istu postavila i povjerenstva koje je reguliralo zakonsko korištenje znakovlja na komemoracijama poput predsjednika Vlade RH koji je prezentirao javnosti rješenje prve faze kako će ista biti premještena. Kada smo već kod povjerenstva jel zna netko što je sa povjerenstvom za INA-u? 

Drugim riječima Zoran Milanović za sebe kaže da birači znaju koga su birali i za kakve se stavove on zalaže, jer nije riječ o osobi koja je izjurila iz šume u Brezovici, ali postavlja se retoričko pitanje znaju li birači koga biraju kada izabiru Andreja Plenkovića?

S jedne strane, nakon što je Andrej Plenković uvidio da sa stranačkim kadrovima poput Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića, Martine Dalić, Nine Obuljen i njima sl. gubi izbore odlučio se na zaokret pa je za najbliže suradnike izabrao Tomo Medveda i Ivana Anušića što je pandan retorici kada su parlamentarne izbore 2016. godine izvukli stranački teškaši s desnog spektra putem preferencijalnih glasova, a zatim nam je Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac prezentirao da će HOS-ova ploča biti maknuta iz Jasenovca. Isti taj Milorad Pupovac danas je na tragu Milanovićevog razmišljanja da to znamenje ne može biti nigdje. U prenesenom značenju treba ga zabraniti.

S druge strane, kako se izbori bliže predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ostaju uz HOS-ovo znamenje nakon odlaska predsjednika  RH Zorana Milanovića iz Okučana, ali nisu na isti način reagirali kada je spomen ploča jedanaestorice poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu iz Jasenovca maknuta. Svrsishodno tome možemo zaključiti da su Plenković i Jandroković “Za parlamentarne izbore spremni”. 

Uostalom, sada je samo pitanje jesu li hrvatski birači pod hipnozom korone i straha koji im je nametnut svakodnevno u 14 sati putem mainstream medija pa su zaboravili što se događalo u Plenkovićevom mandatu tijekom četiri godine za vrijeme karantene i hoće li nasjesti na već viđenu demagošku ideološku retoriku. Nasjednu li hrvatski birači ponovno na već viđeno onda niti ne zaslužuju drugo nego da im Milorad Pupovac prezentira da za HOS-ovo znamenje nema mjesta nigdje, kao kada im je najavio da će HOS-ova spomen ploča biti iz Jasenovca maknuta. Pljuvanjem po HOS-u pljunuli ste i na obrambeni Domovinski rat, a na vama je da odlučite želite li u tome sudjelovati.

Sanjin Baković dipl.ing.