Sanjin Baković: Ana Karamarko kolateralna je žrtva straha od Karamarkovog povratka

Pin It

Na dan koji je bila sazvana tiskovna konferencija putem koje je hrvatska javnost trebala biti obaviještena o istupanju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave iz HDZ-a dogodila se koincidencija i uhićena je Ana Karamarko u ranim jutarnjim satima.

Naime, umjesto da smo putem mainstream medija dobili političku bombu koja je uzdrmala ne samo vukovarski HDZ koji se raspao i prije Plenkovićevog raspuštanja budući da je HDZ u Vukovaru ostao bez gradonačelnika i svih gradskih vijećnika te time prvi put u povijesti pao ispod 0 nametnuta nam je vijest u javnom prostoru o uhićenju Ane Karamarko. Upravo je raspad vukovarskog HDZ-a trebao postati glavna politička vijest u Hrvatskoj, jer nakon gubitka Knina i Gospića u Plenkovićevom mandatu izgubljen je i Vukovar s obzirom da se nikada u povijesti HDZ-a nije dogodilo da je jedan krucijalan ogranak HDZ-a poput Vukovara napustio gradonačelnik, svi gradski vijećnici i predstavnici temeljnih ogranaka.

Ne možete nacionalno koketirati s Pupovčevim SDSS-om u koaliciji, a očekivati da će takvu politiku podržavati članovi HDZ-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Za razliku od Andreja Plenkovića koji se uoči EU izbora prividno rastao od Milorada Pupovca, a zatim i uoči predsjedničkih izbora jer je HDZ nastupao samostalno da bi se nakon izbora Plenkovićeva politička suradnja nastavila s Pupovcem vukovarski gradonačelnik Ivan Penava tu je puno iskreniji i ne želi varati birače koji su mu dali povjerenje. Drugim riječima, Ivan Penava srušio je mit o Plenkovićevom domoljubnom HDZ-u neovisno što je Tomo Medved dobio zadatak sanirati što se da sanirati. Dakle, Penavino istupanje iz HDZ-a prirodan je slijed nakon što nije uspio promijeniti smjer kojim je HDZ krenuo u koaliciji s SDSS-om, HNS-om i bivšim SDP-ovim snagama koje su održavale većinu u Hrvatskom saboru.

Stoga, vjerojatnost da do takve koincidencije dođe u javnom prostoru jednaka je nuli, jer istražne radnje ako je vjerovati informiranim medijskim kućama provodile su se od 2017. godine, a uhićenje Ane Karamarko dogodilo se nekoliko sati prije Penavinog istupanja iz HDZ-a. Da je tome tako u prilog ide i istup Tomislava Karamarka koji je uhićenje vlastite supruge nazvao teatrom apsurda pod naslovom “Nađimo mu nešto” i povukao paralelu s 2016. godinom kada mu se pakirao “potencijalni” sukob interesa radi arbitraže INA - MOL koju je Hrvatska na kraju izgubila te postavio pitanje javnosti kako je moguće da se novinar jutarnjeg nalazi ispred ureda Ane Karamarko u isto vrijeme kada ona stiže u pratnji policije ili kako je moguće da Jutarnji list zna da PNUSKOK provodi tajne aktivnosti u koje je uključeno 150 policajaca?

Nakon javnog linča koji se nad obitelji Karamarko provodi sustavno još od vremena hapšenja Josipa Boljkovca pa sve do danas, a očigledno je da se Anom Karamarko istražna tijela bave od 2016. godine zar vi stvarno mislite da bi obitelj Karamarko pala na testu lažnih fakturi od 400.000 kn? 

Uostalom, Tomislav Karamarko nalazi se na strani zakona još od pokretanja Gradski podrumi i Croatia bus radi privatizacijskih pljački 1995. godine, a ne da će se pokušati obogatiti s 400.000 kuna i to putem lažnih faktura napisnih u firmi vlastite supruge. Da je Hrvatska postala zemlja apsurda dokaz tome je da je niz Plenkovićevih ministara otišao radi afera iz Vlade RH i nitko nije uhićen, već su aktivirani saborski mandati, a uspješnu ženu s malom predivnom curicom dovodi se na stup srama ne uzimajući u obzir da je možda instinktivno ta malena pametna i predivna curica upitala vlastitog oca gdje su joj policajci odveli majku, kao i da je možda osjetila da se nešto neprirodno događa u njenoj okolini, jer nemojte misliti da djeca ne osjete što se događa u tom trenutku.

Za pretpostaviti je da Andrej Plenković neće predložiti Tomislava Karamarka za nositelja liste u IX. izb. jedinici iako sam u prošlom članku prikazao argumentirano zašto bi bivši predsjednik HDZ-a trebao nositi listu HDZ-a u IX. izb. jedinici uzmemo li kao kriterije preferencijalne glasove, zaslugu Karamarka za Plenkovićev europski put, kao i rezultate kakve je HDZ imao dok je stranku vodio Tomislav Karamarko, ali tada zasigurno ne bi došlo do uhićenja Ane Karamarko koja je na kraju puštena da se brani sa slobode. Kratka je nit između oživljavanja i uništavanja pojedinca u političkom smislu putem mainstream medija. U suštini Ana Karamarko ispala je kolateralna žrtva straha Karamarkovog povratka u visoku politiku.

Uvjeren sam da Tomislavu Karamarku nije lako živjeti s nepravdom koja mu je učinjena, kao niti nikome od nas, no doći će i Karamarkovo vrijeme ponovno, jer da nije kamenčić u nečijoj cipeli ne bi se s jednakom energijom isti centri moći i dalje borili da ga politički eutanaziraju do kraja, a da pritom ne biraju sredstva, već idu opet na obitelj. Svjestan sam da nije previše sretan, jer moglo se dogoditi da cijela obitelj nije na okupu što bi bio presedan, no obitelji od srca želim da proslavi Karamarkov rođendan. Dakle, sretan rođendan!

Sanjin Baković dipl.ing.