Sanjin Baković: Liste su predane, kampanja je u završnici, a relativni pobjednik već je određen

Pin It

Pretkampanja je završna, a imena kandidata koji će u utrku po preferencijalne glasove javnosti su poznata. Dana 5.srpnja 2020. godine održavaju se parlamentarni izbori, a birači će moći odlučiti tko će nas voditi u iduće četiri godine.

HDZ na izbore izlazi s provjerenim kadrovima odnosno osobama od povjerenja Andreja Plenkovića poput Gordana Jandrokovića i Davora Božinovića iako su 2016. godine doživjeli preferencijalni debakl uz prepoznatljiva imena koja se nalaze u aktualnoj Vladi RH poput Zdravka Marića, Olega Butkovića, Tomo Medveda i dr. da ih ne nabrajam sve redom. U samoj završnici kada su u središnjici HDZ-a shvatili da im više niti ankete ne idu u prilog nakon posljednjih uhićenja na listama su se našla imena poput Miro Kovača, Stevo Culeja i Antona Klimana koji će pokušati pridobiti glasove konzervativnih birača. Mišljenja sam da je nakon poraza na unutarstranačkim izborima listu trebao odbiti Miro Kovač i ostati vjerodostojan kao za vrijeme EU izbora, a ne gurati listu sa začelja Davoru Božinoviću. Za mene nikada nije bilo upitno mjesto Davora Ivo Stiera na listi za Hrvatski sabor neovisno što se u jednom trenutku našao u društvu kojem ne pripada. Nedostaju im jedino Tomislav Tolušić i Milijan Brkić.

Domovinski pokret Miroslava Škore nositelje lista složio je na temeljima bivšeg HDZ-ovog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, platformi Miroslava Škore, bivšeg HDZ-ovog vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, kao i na temeljima bivše Karamarkove domoljubne koalicije budući da će listu nositi Hrvoje Zekanović i Ruža Tomašić, a svi zajedno uz Željka Glasnovića u dijaspori pokušati će na platformi glasova Miroslava Škore sa predsjedničkih izbora ostvariti rezultat koji će dokazati da je desno krilo HDZ-a jače izvan HDZ-a nego li u samom HDZ-u za vrijeme Andreja Plenkovića. Miroslavu Škori nedostaje jedino MOST u odnosu na predsjedničke izbore da bi platforma bila identična. 

Kada je riječ o SDP-u Davor Bernardić počistio je pojedine kadrove Zorana Milanovića ili ih je postavio na dno listi kao kada je Andrej Plenković postavio na začelja listi bivše Karamarkove kadrove 2016. godine i preputio im da se sami za sebe izbore. Drugim riječima Davor Bernardić odlučio se za lojalne članove SDP-a, a nije ga previše uzrujalo što mu se zahvalio Ranko Ostojić kao predsjednik SDP-a SDŽ  i odbio biti na listi. Izgleda da je Davor Bernardić položio nadu u koalicijski potencijal, a što misle stranački neistomišljenici nije mu bilo od prevelikog značenja.   

Osim što HDZ-u ne idu u prilog niti posljednje dvije ankete, kao i zadnja afera koja je rezultirala uhićenjima potrebno je istaknuti kako se Joža Manolić odrekao Andreja Plenkovića. Naime, Joža Manolić u javnosti je konstatirao kako će SDP sastavljati vlast, kao što je svojevremeno kazao da će Zoran Milanović postati predsjednik RH. Izgleda da je u Hrvatskoj i dalje zadnja Jožina, jer prema njegovom razmišljanju na desnici je rasulo. Iako ima stotinu godina svima nam je jasno da ne priča nesuvislo i da nije dementan, kao i da gdje je Joža tamo je i pobjeda.

S jedne strane, imamo HDZ i Domovinski pokret koji udaraju jedni po drugima ne birajući sredstva ni riječi, MOST koji će sa svojim istaknutim članovima poput Bože Petrova, Nikole Grmoje, Miro Bulja, Marina Miletića, Nino Raspudića i Zvonimira Troskota pokušati zagrabiti u isti bazen kako bi osvojili što je moguće više mandata. Tu su još i Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i HSP Karla Starčevića koji su ostali bez mandata na EU izborima jer nisu htjeli u koaliciju s Hrvatskim suverenistima, a na predsjedničkim izborima nisu imali vlastitog kandidata. Ako osvoje 1 do 3 mandata biti će sretni da još uvijek postoje na nacionalnoj političkoj sceni s obzirom da su knjigu sveli na dva slova, a u suprotnom će shvatiti pogreške koje su počinili uoči EU izbora. Ankete im predviđaju rubni mandat u IX. I X. izbornoj jedinici. 

U odnosu na 2015. godinu kada se MOST prvi put pojavio na parlamentarnim izborima Andreju Plenkoviću ne ide u prilog niti Škorin Domovinski pokret, kao niti Desna liga Esih i Starčevića, a vjerujem da je toga svjestan i sam Plenković, kao i da će teško ponoviti rezultat iz 2016. godine. Sve to dovodi do toga da će SDP biti relativni pobjednik izbora jer će na desnici doći do disperzije glasova.

S druge strane, dok se na desnici međusobno optužuju SDP je okupio koaliciju kao i za vrijeme predsjedničkih izbora kada je pobjedio Zoran Milanović, jer SDP-u su se priključili Čačićevi Reformisti, Beljakov HSS, Ankin GLAS, Hreljin HSU, Aleksićeva Snaga, Miletićev IDS, Vasilićev PGS i nezavisni bivši HNS-ov župan Matija Posavac. Nedostaje im jedino HNS koji je počinio političko samoubojstvo u koaliciji s HDZ-om.

Na temelju predsjedničkih izbora za očekivati je da će SDP biti relativni pobjednik izbora jer će na desnici doći do raspršivanja glasova na četiri platforme. Upitno je hoće li HDZ-u biti dovoljni HNS, Milan Bandić i nacionalne manjine za sastaviti vlast. Za pretpostaviti je da neće, već će im biti potreban Miroslav Škoro, ali tada sigurno gube tri zastupnika Pupovčevog SDSS-a i Furio Radina. Postavlja se pitanje hoće li u koaliciji s Domovinskim pokretom Andrej Plenković ostati predsjednik Vlade RH, a ako i ostane pitanje je vremena kada će ga dovesti pred zid odnosno do ostavke. 

Prema projekcijama 2X1 CroElecto agencije iz lipnja 2020. godine SDP će osvojiti 64 mandata, a HDZ 52 mandata. Stoga, nije isključeno da će SDP sastaviti manjinsku Vladu jer u takvoj konstelaciji snaga HDZ-u neće biti dovoljan Domovinski pokret kojem ista agencijska kuća predviđa 15 mandata. Budu li hrvatski građani ovisili o MOST-ovih 8 mandata prema istom istraživanju jer HDZ-DP-MOST imaju zajedno 75 mandata te uz pojedine zastupnike nacionalnih mogu sastaviti vlast najbolje nam je da se sami zatvorimo u karantenu prije nego li nas zatvori Stožer radi korone kako ne bi ponovno prolazili kroz famozni kraj 2015. godine odnosno MOST-ove tripartitne želje i nestranačkog premijera.

Andrej Plenković iako je pobijedio na unutarstranačkim izborima HDZ-a svog protukandidata Miro Kovača pozicija u HDZ-u ovisiti će mu o sastavljanju Vlade RH. Ne uspije li sastaviti Vladu RH postati će bivši preko noći, jer nakon debakla HDZ-a na EU izborima kada je HDZ strmoglavo pao s 41.42% na 22.72%  izgubio je i Pantovčak. Uspije li Andrej Plenković sastaviti vlast pozicija će mu trajati koliko i vlast, a onda se karte iz početka miješaju i nije isključeno da u bliskoj budućnosti na čelu HDZ-a ponovno ugledate jedinog dokazanog lidera i pobjednika svih dosadašnjih izbora Tomislava Karamarka. 

Sanjin Baković dipl.ing.