HDZ pod legitimitetom Andreja Plenkovića

Pin It

Pritom je Andrej Plenković zaboravio dok je napao mladog Bunjca kako je on sam osporio legitimitet Tomislavu Karamarku na Izbornom saboru HDZ-a kojeg je Tomislav Karamarko stekao sa pet pobjeda u nizu tijekom četiri godine nakon što je preuzeo devastiranu stranku na koljenima, a potvrdio isti taj legitimitet sa 91.000 glasova prema načelu “1 član – 1 glas”.

Nakon izgubljene arbitraže s MOL-om, pokrenutog postupka Povjerenstva o odlučivanju sukoba interesa protiv potpredsjednice Vlade RH Martine Dalić radi potencijalnog sukoba interesa u slučaju INA, donošenja odluke od strane Mandatno – imunitetnog povjerenstva radi privatne tužbe Tomislava Karamarka naspram Bože Petrova i Mire Bulja za klevetu, napada HDZ-a na Povjerenstvo o odlučivanju sukoba interesa Monty Python”s Flying Circus hrvatske političke elite preselio se u Hrvatski sabor iz kojeg je iznesen saborski zastupnik Živog Zida Ivan Pernar uz pomoć zaštitara što je bilo točka na “i” ovotjednog zasjedanja.

Kako ne bi ispalo sve tako crno ovog tjedna mogli smo nešto i naučiti, te proširiti vokabular. Tijekom kampanje i formiranja Vlade RH kao ključni termin koristio se hodogram tj. u skladu sa hodogramom dok se prilikom rasprave u Hrvatskom saboru ovog tjedna otišlo korak dalje pa se javnosti objasnio termin legitimitet iako vladajuće i opoziciju promatramo tijekom tri mjeseca zasjedanja nakon što su predstavnici Živog Zida predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića etiketirali briselskim projektom.

Sve kraći fitilj Andreja Plenkovića prouzrokovan strujnim udarom između HDZ-a i MOST-a baziran na prodaji HEP-a izbacio je iz takta sve nervoznijeg predsjednika Vlade RH kojem je medeni mjesec sa novogodišnjim blagdanima završio, te se istresao na zastupnicima Živog Zida kao da je stručnjak strojnog žbukanja iako oni posjeduju Pernara, Sinčića i Bunjca u vlastitim redovima.

U jednom od dosad agresivnijih Plenkovićevih nastupa predsjednik Vlade RH replicirao im je na etiketu briselskog projekta objasnivši im termin legitimiteta na vlastitom primjeru.

Za argumente je upotrijebio steknuti legitimitet za Hrvatski sabor, dva puta za Europski parlament, mandat u mirovanju na Črnomercu, legitimitet mandatara koji je formirao Vladu RH i pobjedu na unutarstranačkim izborima za predsjednika HDZ-a, te postavio upit kako se uopće usuđuju prozivati ga za legitimitet i nazivati ga briselskim projektom?

Pritom je Andrej Plenković zaboravio dok je napao mladog Bunjca kako je on sam osporio legitimitet Tomislavu Karamarku na Izbornom saboru HDZ-a kojeg je Tomislav Karamarko stekao sa pet pobjeda u nizu tijekom četiri godine nakon što je preuzeo devastiranu stranku na koljenima, a potvrdio isti taj legitimitet sa 91.000 glasova prema načelu “1 član – 1 glas”.

Tada Andrej Plenković nije poštivao legitimitet, već je legitimno izabranog predsjednika pozvao da odstupi nakon što je započela MOST-ova operacija svrgavanja Tomislava Karamarka koja je završila pučem unutar stranke radi afere konzultantica.

Da ne govorim da nije bio počišćen nakon Izbornog sabora HDZ-a 2012. godine iako je bio kandidat za zamjenika predsjednice HDZ-a Jadranki Kosor, već mu je Tomislav Karamarko dao priliku i stavio ga na listu za Europski parlament na kojem ga je pomela Ruža Tomašić oba puta.

Prezentirati legitimitet predsjednika Vlade RH uz potporu MOST-a koji od samog početka nije dozvolio Tomislavu Karamarku mjesto predsjednika Vlade RH za razliku od Andreja Plenkovića  kojeg su doveli na tron uz pomoć unutarnjih pučista može prezentirati svatko od nas, a pritom zanemarimo da o našem legitimitetu mogu odlučiti članovi Predsjedništva HDZ-a kao i izaslanici sa Izbornog sabora HDZ-a koji su birali predsjedništvo HDZ-a koje nije kreirao Andrej Plenković. Toliko o legitimitetu!

U okršaju sa Živim zidom mogli smo zamijetiti i prijetnje kako će se Andrej Plenković osobno potruditi da ih ne bude više u tolikom broju u Hrvatskom saboru. Da bi u tome uspio za pretpostaviti je kako mora odblokirati Hrvatsku s obzirom na brojku od 330.000 ovršenih hrvatskih građana pa smisao Živog Zida neće imati temelje, a sve ostalo djeluje poput metode zastrašivanja.

Osim što je diplomatska mirnoća zamijenjena agresivnom debatom do izražaja dolazi u prvi plan taština gdje se može zamijetiti ja, pa ja i opet ja što smo mogli vidjeti na primjeru bivše premijerke Jadranke Kosor kojoj su puna usta njezinih dečki kojima je 2011. godine omogućila legitimitet saborskih zastupnika koji Andrej Plenković spominje kao argument.

Iz konteksta možemo zaključiti kako je nervoza Andreja Plenkovića opravdana što pokazuje i pritisak glavnog tajnika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na rad Povjerenstva o odlučivanju sukoba interesa, a ujedno potvrđuje da Gordan Jandroković govori što premijer misli.

S druge strane Andrej Plenković zaboravlja da Gordan Jandroković nije vjerodostojna osoba za vršenje pritiska na Povjerenstvo o odlučivanju sukoba interesa budući da je od strane istog tijela bio kažnjavan kada je svoj udio u privatnom poduzeću od oko 55% prenio na svoga oca, a prema zakonu upravljačka prava se ne smiju prenositi na rodbinsku povezanu osobu.

Prijetiti Povjerenstvu o sprečavanju sukobu interesa sužavanjem ovlasti kroz izmjene Zakona dokaz je poljuljanog legitimiteta Plenkovićeva HDZ-a suženim manevarskim prostorom u slučaju Martine Dalić.

Na kraju ako uzmemo u obzir sve parametre koji utječu na legitimitet Andreja Plenkovića nakon što je medeni mjesec za njegovu Vladu završio na badnju noć i izjavu Davora Ivo Stiera koji konstatira kako se prisegom Donalda Trumpa iz početka miješaju sve karte, a mogli smo primijetiti jučer i prvu izjavu Tomislava Karamarka nakon njegova odlaska u lipnju 2016. godine u sklopu demantija Ivana Pernara koji ga je prozvao za niz neutemeljenih konstrukcija mišljenja sam kako bi uskoro mogli vidjeti koliko je vjerodostojan legitimitet kojim se predsjednik Vlade RH “okitio”, a hoće li biti riječ o Šeksovom ili briselskom projektu koji bi mogao uskrsnuti uoči Uskrsa ostaje nam tek za vidjeti.

Sanjin Baković / Kamenjar.com