Implementacija Stierova demokršćanstva početak je kraja Plenkovićeva liberalizma

Pin It

U jednom hladnokrvnom jučerašnjem nastupu Andrej Plenković izrekao je kako očekuje lojalnost od Davora Ivo Stiera, a pritom zaboravlja kako niti on sam nije bio lojalan bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji ga je poslao u EU parlament na plaću od 7.000 eura, već je u sklopu Šeksovog projekta postavljanja Mesije na tron dočekao vlastitih pet minuta.

Andrej Plenković i Davor Ivo Stier nekoć bliski suradnici  koje je spojila misija svrgavanja Tomislava Karamarka sa mjesta predsjednika HDZ-a razišli su se uoči novih konstelacija snaga unutar preslagivanja saborske većine. Iako se njihov odnos već dulje vrijeme ne zasniva na međusobnom povjerenju mogli smo zamijetiti kako Davora Ivo Stiera u javnosti i pregovorima oko formiranja nove saborske većine nije bilo u pregovorima uz Andreja Plenkovića još od trenutka izbacivanja MOST-a iz vlasti. Dapače uz Zlatka Hasanbegovića bio je jedan od rijetkih koji se zalagao za nove izbore kako bi se izbjegla moralna kaljuža koja je izašla na vidjelo.

Za razliku od mnogih stranačkih dužnosnika i članova Vlade RH Davor Ivo Stier odlučio se za na neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade RH i ministra vanjskih i europskih poslova. U današnjoj moralnoj kaljuži u sklopu antologijske prevare birača riječ je o vjerodostojnom potezu Davora Ivo Stiera s obzirom da i dalje vlada kolektivna šutnja, a vrti se već izlizana mantra kako je koalicija sklopljena radi očuvanja nacionalnih interesa. Očigledno još jedino Andreju Plenkoviću nije riječ o prevari birača, a vidimo kako je i bivši HNS-ov rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin napustio HNS nakon koalicije sa HDZ-om kao i čitav niz dužnosnika.

Da je riječ o koaliciji zaštite nacionalnih interesa tada Davor Ivo Stier ne bi podnio neopozivu ostavku u Vladi RH i posvetio se jačaju demokršćanskih vrijednosti unutar stranke, već bi analogno tome nastavio pozicionirati Hrvatsku u svijetu, a stranačka infrastruktura zamijetila bi te vrijednosti i sudjelovala u procesu implementacije demokršćanstva bez da im ga netko nameće u svojstvu političkog tajnika.

Zamislite da Oleg Butković podnese ostavku radi demokršćanskih načela u Vladi RH na mjesto resornog ministra i kaže kako će se posvetiti radu unutar stranke kao potpredsjednik HDZ-a i raditi na jačanju iste. Tada bi to značilo da mora otkazati suradnju i sa crnim vragom budući da je to njegov način premišljanja politike kako bi došao do konačnog cilja ne birajući sredstva. Osim što se to neće dogoditi vratimo se nazad na temu, jer dok ga Kolinda Grabar Kitarović bude mogla pokrivati slušati ćemo o infrastrukturnim projektima, a kapital u infrastrukturne projekte ulagati će Vanja Špiljak i njemu slični tajkuni.

Stier svojom ostavkom ističe kako će se posvetiti stranačkom radu i implementirati demokršćanstvo kao politički tajnik na terenu, a gdje će primarni cilj biti uvođenje načelo jedan član - jedan glas na svim razinama jer stranka treba pripadati svima. Ako pratimo način rada na koji predsjednik Vlade RH vodi vlastitu Vladu RH i HDZ gdje sam bez konzultacija razrješava hladnokrvno ministre i odlučuje o pregovorima sa HNS-om u društvu najbližih savjetnika poput Vladimira Šeksa tada iz konteksta možemo zaključiti kako se Stierov način daljnje demokratizacije ne podudara sa šeksologijom odnosno autokratskim vođenjem Andreja Plenkovića. Način na koji Davor Ivo Stier misli stranku prebližiti članovima nije vođenje stranke po načelu “predsjednik to sam ja”.

U jednom hladnokrvnom jučerašnjem nastupu Andrej Plenković izrekao je kako očekuje lojalnost od Davora Ivo Stiera, a pritom zaboravlja kako niti on sam nije bio lojalan bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji ga je poslao u EU parlament na plaću od 7.000 eura, već je u sklopu Šeksovog projekta postavljanja Mesije na tron dočekao vlastitih pet minuta.

Stoga od Davora Ivo Stiera ne trebamo očekivati lojalnost, već da će s vremenom postati Plenkovićev “Vaso” jer u suprotnom ne bi napustio Vladu RH. Razlika između Plenkovićevog i Karamarkovog “Vase” je u tome što je Plenkovićev “Vaso” ostao dosljedan svjetonazoru kojeg zastupa dok je Karamarkovom “Vasi” malo nedostajalo da završi u povorci “Gay parade” sa HNS-ovim Štromarom iz ljubavi prema zaštiti nacionalnih interesa, a niti dan danas nije se ispričao bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji je štitio nacionalne interese u slučaju INA-MOL što potvrđuje arbitraža. Kao i Brkić koji je davao plebiscitarnu podršku Karamarku, danas Stier daje javnu potporu Plenkoviću.

Zamjenom teze Andrej Plenković pokušava nametnuti javnosti kako se Davor Ivo Stier odmaknuo od njegovog načina rada, a pritom zaboravlja da je upravo on taj koji se odmaknuo od demokršćanstva i svjetonazora HDZ-a približivši se lijevo liberalnom HNS-u radi čega su ga nupustili Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih i Željko Glasnović. U branjenju teze kako su Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih dobili mandate na listi HDZ-a, a glasali su poput SDP-a i MOST-a prešućuje javnosti kako su njih dvoje upravo donijeli mandate HDZ-u za razliku od Davora Božinovića koji je na konto prikupio 475 glasova. Njihovu snagu potvrđuju i lokalni izbori, a nisu bili na listi HDZ-a.

Kako to da Andreju Plenkoviću ne smeta kada mu Tomislav Saucha spašava parlamentarnu većinu, a do jučer je bio član SDP-a i najbliži suradnik Zorana Milanovića?

Zlatko Hasanbegović osvojio je 11.898 preferencijalnih glasova dok je Bruna Esih osvojila 10.471 glas u 1. izbornoj jedinici u srazu sa Gordanom Jandrokovićem koji je sa 808 glasova nagrađen predsjednikom Hrvatskog sabora i Davorom Božinovićem koji je osvojio 475 glasova i imenovan ministrom MUP-a u novoj konstelaciji snaga u kojoj se moralan Davor Ivo Stier u duhu demokršćanstva nije pronašao. Dakle, riječ je o notornoj gluposti.

Pritom zaboravlja da je vlastite birače prevario dva puta od čega prvi puta kada nam je nametnuo ministre poput Martine Dalić koja je u kampanji financirala stranku PAMETNO i Ninu Obuljen kao i koaliciju sa SDSS-om, a drugi puta ponovno nakon izbora kaoliravši sa HNS-om gdje je zadovoljstvo izrazio i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić koji je fasciniran Davorom Božinovićem.

S obzirom da je sve više nezadovoljnika Plenkovićevom politikom na desnom spektru jučerašnju ostavku u Vladi RH od strane Davora Ivo Stiera doživio sam kao početak kraja Plenkovićevog vođenja HDZ-a prema lijevom liberalizmu, a ekspanzija nezadovoljstva trebala bi se dogoditi na jesen za kada su predviđeni unutarstranački izbori upravo u duhu implementacije demokršćanstva.

Drago mi je ako je Davor Ivo Stier progledao nakon avanture u rušenju bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka budući da i on sam pripada svjetonazoru bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i stavovima crkve, a ne lijevo liberalnom HNS-u kakvog nam se nameće pod presedanom. Također, odlukom arbitraže mogao se uvjeriti kako je Tomislav Karamarko štitio nacionalne interesu u slučaju INA-MOL u odnosu na vrijeme i argumente koje su primjenjivali svi akteri na političkoj sceni u sklopu njegova rušenja, a pojedinci poput Bože Petorva imali su spoznaje kako će Hrvatska dobiti arbitražu.

 

Sanjin Baković dipl.ing.